Haberler

Bursa'da tarım alanlarının uydudan envanteri çıkarılıyor

Tarih: 16 Mayıs 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: A. Hulusi Gürbüzol
Bursa İl Tarım Müdürlüğü, çiftçi kayıt sistemi, kadastro, imar iskan iskan verileri ve uydu fotoğrafın bir uydu fotoğrafının bir yazılım ile örtüştürerek şehrin tarımsal varlığının envanterini çıkaracak. Pilot bölge olarak Gürsu'da Şubat ayında yapılan çalışmalar olumlu sonuç verince Bursa Valiliği projenin uygulanabilirliğini onayladı.

İl Özel İdare'nin çıkaracağı ödenek ile finanse edilecek proje yaklaşık 100 bin YTL'ye mal olacak. Uzaktan algılama ve görüntüleme sisteminin ABD uydularıyla yapılmasının güvenlik açısından getirdiği sakıncalar ve ekonomik sebeplerini göz önüne alarak yeni bir sistem geliştiren projenin fikir babası Bursa İl Tarım Müdürü Hüseyin Yıldızer, konuyla ilgili yaptığı basın toplantısında Uzaktan Algılama ve Görüntüleme Yöntemi'nin coğrafi bilgi sistemlerine aktararak ürün deseninin tesbiti projesi hakkında geniş açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de Bir İlk
Projenin Türkiye'de ilk olduğunu belirten Yıldızer, "Bugün, yeryüzünün fiziksel yapısı hakkındaki pek çok bilgi uzaktan algılama teknikleri ile elde edilmektedir. Uzaktan algılama, objelerin belirli bir uzaklıktan mekanik veya elektronik cihaz kullanılarak gözlenmesi olarak tanımlanır. Veriler ya bir görüntü oluşturabilir, ya da daha sonraki aşamalarda kullanılmak üzere depolanabilir. Hava fotoğrafları, hava tarayıcıları ve uydu görüntüleri bu tekniğin temel veri kaynaklarıdır. Bu tür veriler için kullanıcı ihtiyaçları gittikçe artmaktadır. Bu nedenlerden dolayı, uzaktan algılama özellikle gelişmekte olan ülkeler için değerli bir veri kaynağıdır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS, Geographic Information System: GIS), karmaşık planlama ve yönetim sorunlarının çözülebilmesi için tasarlanan; coğrafi konumu belirlenmiş verilerin toplanması, yönetimi, işlenmesi, analiz edilmesi, modellenmesi ve görsel olarak sunulması işlemlerini kapsayan donanım, yazılım, personel ve yöntemler sistemidir. Bu iki sistemin koordineli olarak kullanımı ile tarımdaki birçok belirsizlik ortadan kalkarak kontrollü, planlı ve gerçek verilere dayalı üretim modelleri, yatırım ve desteklemeler gerçekleştirilebilecektir" dedi.

Gürsu Pilot Bölge Oldu
Pilot bölge olarak Gürsu'da ilk çalışmaları gerçekleştirdiklerini bildiren Yıldızer, "Başta ABD uydularından elde edeceğimiz fotoğraflarla bu çalışmayı tamamlamak istedik. Ancak hem güvenlik hem de maliyet açısından vazgeçtik. ABD uydularına bir defaya mahsus 200 bin dolara mal olacaktı. Biz bunu 100 bin dolara mal ediyoruz" dedi.

Bütün İllere Örnek Olacak Bir Proje
Hüseyin Yıldızer, "Hangi bitkisel üretimin nerede, ne miktarda ve ne zaman yapıldığı belirlenebilecek. Tarımsal ürünlerin ekiliş alanları ile verimlilikleri takip ve tahmin edilebilecektir. Verilmekte olan teşviklere devam edilip edilmemesi konusunda daha sağlıklı kararlar alınabilecek. Örneğin; bu sistemle bursa ilinde kaç adet zeytin ağacının nerede dikili olduğu sayılabilir. Buna paralel olarak yeterli miktara ulaşılıp ulaşılmadığı ve artık zeytine teşvik verilmeye devam edilip edilmeyeceği daha sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilecek. Kızılötesi uydu görüntülerinden elde edilen görüntüler toprak deseni ve doğal formasyonlar hakkında önemli ipuçları da vermektedir. Arazi ve ürün yönetimi konusunda etkin bir enstrüman olacağı kesindir. Örneğin uydu fotoğraflarında toprak şartları nedeni ile sürekli % 30'luk bir kaybın görüldüğü bir alanda toprak ıslahı yapılmadan ısrarla pahalı girdilerle üretim yapılması rasyonel değildir. Bu proje Türkiye'de ilk defa uygulanacak ve diğer illere de örnek olacak bir proje" diye konuştu.

Uydu Takip Projesi Neler Getiriyor
Uydu Takip Projesi'nin uydudan yararlanılarak yapıldığında ABD uydularının kiralanması gerektiğini bildiren İl Tarım Müdürü Hüseyin Yıldızer, bunun hem güvenlik açısından hem de maliyet açısından sakıncaları olduğunu bu sebeple bir mikrolight denen bir araç ile havadan yüzlerce metre yükseklikte tarım arazilerinin panaromik fotoğraflarının çekilerek Çiftçi Kayıt Sistemi verileri, Kadastro verileri ve İmar İskan verileri ile birleştirilerek ürün desenin %100'e yakın bir şekilde tespiti ile tarımsal envanter çıkarılarak mevcut envanterin güncel şekilde takip edilebileceğini söyledi.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.