Haberler

Bastırırım parayı, keserim ormanı devri başlatıldı

Tarih: 16 Mayıs 2008 Kaynak: Vatan
Cumhurbaşkanı Gül’ün onayladığı ormanlık alanlara ve kıyılara turizm tesisi olanağı veren kanun değişikliğine çevrecilerden tepki geldi.

Bu onayla aralarında Fettah Tamince’in Larapark’ının ve golf otellerinin bulunduğu turistik projelerin önü de açıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin ormanlık alanlarına ve kıyılarına turizm tesisi yapmaya olanak tanıyan “Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u onayladı. Cumhurbaşkanı’nın onayıyla daha önce iptal edilen, aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Rixos Otelleri’nin sahibi Fettah Tamince’nin Antalya Larapark’ının da bulunduğu 53 projenin önü açılmış olacak. Bu şekilde daha önce tahsisten aldığı arazide tesisini kurmak için Pina Yarımadası’nda sahili dolduran MNG Holding gibi yatırımcıların ortaya çıkmasından endişe edilirken yeni kanunun ‘Bastırırım parayı, ormanı keserim’ devrini başlattığı ifade edildi. Yasa, çevrecilerin de tepkisini çekti.

MNG gibi olacak
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Genel Müdürü Filiz Demirayak, en az 100 bin hektar orman alanının özelliğini yitireceğini belirtti. Bodrum Gönüllüleri Derneği Basın Sözcüsü Cüneyt Karaloğlu yasada tahsislerle ilgili maddeleri ‘Truva Atı’na benzeterek, “Tahsis alıyorlar, sonra hızlı bir şekilde altyapı hizmetleri gidiyor. Yap-satçılar devreye giriyor ve çok yoğun bir yapılaşma başlıyor” dedi. Karaloğlu, “MNG’nin Pina Yarımadası’nda yaptıkları bu yasa kapsamında aldığı tahsisle oldu. Tahsislerin geleceği nokta MNG’deki gibi olacak. Göcek, Gökova gibi bakir kıyılara göz dikiliyor” diye konuştu.

Ormanların binde 5’i geçilmeyecek
- Hazine’ye ait yerler Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilecek.

- Orman sayılan yerlerde turizme tahsis edilecek alan, ildeki ormanların binde 5’ini geçemeyecek. Yapılaşmaya esas inşaat emsal değeri yüzde 30’u aşamayacak. Turizm yatırımı için tahsis edilen orman alanının 3 katı kadar alanın ağaçlandırma bedeli ve ağaçlandırılan bu alanın 3 yıllık bakım bedeli, yatırımcı tarafından Orman Genel Müdürlüğü hesabına yatırılacak.

- 1 yılda 3. kez idari para cezasını gerektiren fiilden dolayı turizm yatırım veya işletme belgesi iptal edilemeyecek.

Ömer Aykul (İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı): Son ümidimiz Anayasa Mahkemesi’nde
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yasa tasarısının onaylanması bizim için üzücü ancak şaşırtıcı olmayan bir haber. Bu yasa tasarısını Cumhurbaşkanı’nın red edeceğini düşünmemiştim. Hukuksal olarak incelediğimizde, Türkiye’de ormanların tahsisini sağlayan 2 yasa vardır. Orman Kanunu’nun 17 maddesi ve Turizm Teşvik Yasası’nın 8. maddeleridir bunlar. Anayasa Mahkemesi, bunları iptal etti. Gerekçesinde ise “Kamu yararı ve kesin mutlak zorunluluğun ölçütlerini belirleyiniz” dedi. Bu son yapılan yasa ormanları sadece odun değerine indirerek “kestiğin ağacın üç katını dikeceksin“ dediler. Kısaca ’Bastırırım parayı, ormanı keserim’ devrini başlattılar.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.