Haberler

Müteahhitler iş durdurdu

Tarih: 20 Mayıs 2008 Kaynak: Evrensel Yazan: Abdullah Çiloğlan
İnşaat sektöründe başta demir olmak üzere inşaat girdilerin fiyatlarındaki aşırı yükselmeye tepki olarak Gaziantep müteahhitler derneği 15 gün iş durdurma kararı aldı. Gaziantep, Adana, Mersin, Kahramanmaraş ve bu illerin ilçeleriyle birlikte toplam 8 kentte inşaat sektörünün yüzde doksanı durdu. Bütün kış sektörün açılmasını bekleyen inşaat işçileri 15 gün daha beklemek zorunda kalacaklar.

Özelleştirme fiyatları artırdı
Demir çelik fabrikalarının özeleştirilmesinden sonra piyasada yaşanan tekelleşmenin sonucu olarak son bir yılda inşaat sektöründe kullanılan çubuk demirin fiyatı yüzde yüzün üstünde bir artış gösterdi. Bir yıl önce 800 YTL civarında olan demirin tonu 1900 YTL’ye yükseldi. Bu durum diğer girdilerde de yaşanınca sektör durma noktasına geldi. Girdilerdeki fiyat artışını tüketiciye daire fiyatlarına yansıtmakta zorlanan inşaat müteahhitleri tepki olarak iş durdurma kararı aldı. Yüzde seksen oranında uygulanan karar inşaat işçilerinin mağduriyetlerini katmerleştirdi. Zaten senenin büyük bölümü iş bulamayan işçiler iş sezonunda alınan bu kararla yine işsiz kaldı. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan inşaat mühendisi Reşit Ali Osmanoğlu demir-çelik fabrikalarının özelleştirilmesinin sektörü bu duruma getirdiğini söyledi. Hükümetin özelleştirme yaparken tekelleşmeyi önleyecek yasal düzenleme yapmadığını belirten Osmanoğlu, ayrıca ihracata da kota konulması gerektiğini söyledi. Daha önce kamu elinde bulunan demir-çelik işletmelerinin rekabet ederek piyasayı dengelediğini ama özelleştirmeden sonra rekabet ortamının son bulduğunu söyleyen Reşit Ali Osmanoğlu “Özel sektör ürettiği malın yüzde doksanını ihraç ediyor. İç piyasaya çok az mal sürüyor. Bu da fiyatların aşırı yükselmesine neden oluyor. Devlet önce iç piyasanın ihtiyacını karşılamaya yönelik ihracat kotası uygulamalı” dedi. Maliye Bakanının 1 Mayıs’ın tatil olmasını isteyenlere bir günlük tatilin Türkiye’ye maliyetinin 1 katrilyon olduğunu söylediğini hatırlatan Osmanoğlu, “Bakan şimdi inşaat sektöründeki 15 günlük durmanın maliyetinin kaç katrilyon olduğunu da kamuoyuna açıklasın” diye konuştu.

Olan işçiye oluyor
Gaziantep, Adana, Mersin ve Kahramanmaraş başta olmak üzere toplam 8 şehirde uygulanan ve müteahhitlerin yüzde sekseninin uyduğu eylem asıl olarak inşaat işçilerini vuruyor. Hiçbir sosyal güvenceleri olmadan çalışan ve büyük çoğunluğu gurbetçi olan inşaat işçileri iş durdurmanın kendilerini perişan edeceğini söylüyorlar. Son dönemde gelen zamların geçinmelerini imkânsız hale getirdiğini belirten işçiler tam da iş sezonunda böyle bir karar alınmasının faturayı yine işçiye kesmek olduğunu dile getiriyorlar.

Van’dan Antep’e çalışmak için gelen ve inşaatta yatıp kalkan Ömer Üzümcüoğlu evli ve 5 çocuğu var. Ailesini ele güne muhtaç etmemek için gurbete çıktığını söyleyen Üzümcüoğlu, “15 gün çalışmazsak perişan oluruz” diyor. 34 yaşındaki Üzümcüoğlu, “Zaten zor geçiniyoruz. Eğer müteahhitler bu 15 günün yevmiyesini vereceklerse sorun yok, bizde seve seve karara uyarız. Yoksa fatura işçiye kesilmiş demektir” diye konuştu.

Demirin fiyatı işçiyi ilgilendirmez
17 yaşındaki Erdal Koç da Van’dan gelmiş. Müteahhitler derneğinin bu kararından dolayı iki gündür yattıklarını anlatan Koç, “Evde benden başka çalışan yok. Babam para bekliyor. Ben istiyorum ki yevmiyem 100 YTL olsun ama şimdi elimizdeki iş de gitti” dedi.

İnşaatta bekçilik yapan Muzaffer Beder ise “ Bu insanlar bir yevmiye için buraya gelmişler, demirin fiyatı işçiyi ilgilendirmez. Müteahhitler dertlerini Erdoğan’a anlatsınlar. İşçileri mağdur etmeleri doğru değil” diye konuştu.

Sadece Gaziantep’te bu karardan dolayı 10 binden fazla işçi işsiz kalmış durumda. Diğer illerdeki katılımı ve işçilerin aileleri de hesap edilirse yüz binlerce insanın bu durumdan etkilendiği ve bu eylemin diğer şehirlere de yayılacağı tahmin ediliyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.