Haberler

Haydarpaşa dayanışması: 'Oldubittilere geçit yok'

Tarih: 20 Mayıs 2008 Kaynak: Birgün Yazan: Sevgim Denizaltı
Toplum Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması adına konuşan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu, Çalık Grubu tarafından hazırlatılan Haydarpaşa’yı önce Manhattan sonra Venedik’e çeviren yağma projeleri demetine şimdi de Osmanlı versiyonu olduğu söylenen bir üçüncüsünün eklendiğini bildirdi.

'Haydarpaşa rant kurbanı'
İstanbul Beşiktaş’taki Mimarlar Odası’nda düzenlenen toplantıda konuşan Muhçu, AKP hükümetinin, emrindeki TCDD bürokratları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte, her türlü yasa ve yönetmeliği, bilimsel ve etik kuralı hiçe sayarak, Haydarpaşa’yı küresel rant sermayesinin kullanımına sunma çalışmalarına devam ettiğini vurguladı. Haydarpaşa Garı’nın yaşayan dünya endüstri mirasının nadide örneklerinden biri olduğunun altını çizen Muhçu, “Daha nice yıllar hizmet verecek durumda olan Haydarpaşa Garı’nı ‘ihtiyaç fazlası taşınmaz mal’ ilan etmeye kadar vardırılan akıl almaz bir süreci yaşamaya devam ediyoruz. Bu nedenle yetkilileri bir kez daha uyarmak ve asli görevlerine geri çağırmak istiyoruz” dedi.

Şimdi de Osmanlı versiyonu
Yetkililere seslenen Muhçu, şunları kaydetti: “Son derece hatalı ve geri dönüşü olmayan zararlara neden olacak; akla, bilime, tekniğe, hukuka uygun olmayan ve meşruiyeti bulunmayan günü bile kurtarmayacak kararlar alıyorsunuz. Bizlerin adına emaneten korumakla yükümlü olduğunuz kamusal değerlerimizi; uluslararası gayrimenkul pazarlarında peşkeş çekmek için bir gecede anti demokratik yasalar çıkarmaktan çekinmiyor, istediğiniz sonuca ulaşmak için her yolu mubah görüyorsunuz. Kamuoyundan gizli tuttuğunuz ancak Haydarpaşa Dayanışması tarafından açığa çıkarılan ve toplumun büyük bir tepki ile karşıladığı, Çalık grubuna ait GAP İnşaatın işverenliğinde hazırlatılan, Haydarpaşa’yı önce Manhattan sonra Venedik’e çeviren yağma projeleri demetine Osmanlı Versiyonu olduğu söylenen bir üçüncüsü ekleniyor. Tarihi Haydarpaşa mendireğini bile inşaat alanına çevirip, toplam 1 milyon 200 bin metrekare olarak pazarlamaya çalışılan ‘arsa’ alanını 2 milyon 200 bin metrekareye çıkaran proje konusunda ‘Bakın gökdelenleri kaldırdık’ diyerek kamuoyundan neredeyse teşekkür bekliyorsunuz. Ayrıca, Çalık Grubu’na ait GAP İnşaat Şirketi’nin ortada bir ihale ya da sözleşme yokken bu üç projeyi niçin ısrarla hazırlattığı hâlâ bilinmiyor ve sizlerde bu konuda da kamuoyuna hiç bir açıklama yapmıyorsunuz”.

'Halkın Haydarpaşa'ya ihtiyacı var'
Ülke demiryolları ulaşımını korumakla ve kollamakla yükümlü yönetimlerin “Bizim Haydarpaşa’ya ihtiyacımız yok” diyebildiklerini ifade eden Muhçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siz yöneticiler kamusal ve toplumsal sorumluluklarınızı umursamıyor olabilirsiniz; ancak bu ülkenin ve İstanbul’un yaşayanları olarak bizlerin dünya mirası niteliğindeki tarihi, kültürel ve doğal varlıklarımızı gelecek kuşaklara taşımak gibi bir görevimiz vardır. Bu görev bilinciyle Haydarpaşa Gar ve Liman çevresini her türlü yasa ve yönetmeliği, bilimsel ve etik kuralı hiçe sayarak küresel emlak tacirlerinin emrine sunmaya çalışanların oldubittilerine bugüne dek izin vermedik, bundan sonra da izin vermeyeceğiz”

Marmaray kılıfı
Muhçu, Marmaray Projesi’nin gizli kapaklı yapılan görüşmeler ile güzergâh dışına çıkartıldığına işaret ederek, Haydarpaşa Garı’nın Marmaray ve Hızlı Tren Projesi nedeniyle kullanım dışı kaldığından söz edildiğini, hükümetin bu bahanelerle kamuoyunun algılama düzeyini hafife aldığını ifade etti. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Bektaş da, TCDD Genel Müdürlüğü’nün “gaflet ve delalet” içinde bulunduğunu belirterek hızlı tren projesi ve Marmaray vitrini altında demiryollarının ve Haydarpaşa’nın bitirilmek istendiğini vurguladı. Bektaş, “Marmaray Projesi’nde asıl amaç İstanbul’un trafik sorununu çözmek filan değil, Haydarpaşa’nın peşkeş çekilmesini kolaylaştırmak” diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.