Haberler

Guardian: Türkiye’nin 'tiryaki' imajı yok oluyor

Tarih: 20 Mayıs 2008 Kaynak: Radikal
The Guardian gazetesi, Türkiye’de yürürlüğe giren sigara yasağının milyonlarca Türk için çok büyük bir kültürel şok olacağını belirterek, Türkiye’nin sigara tiryakileri ülkesi imajının yok olacağı yazdı.

Türkiye’de 19 Mayıs itibariyle yürürlüğe giren sigara yasağı, yurt dışında da dikkat çekti. İngiliz The Guardian gazetesi, sigara yasağının “Milyonlarca Türkler için çok büyük bir kültürel şok olacağı nı belirterek, “Türkiye’nin sigara tiryakileri ülkesi imajı yok olmaya mahkum" yorumunu yaptı.

The Guardian gazetesi, “İsteksiz Türkler, sigara yasağına hazırlanıyorö başlıklı haberinde, “On yıllarca, Türkiye’deki barları, lokantaları ve işyerlerini dolduran sigara dumanı, camileri ve tarihi yapıtlarının nefis mimarisi kadar ülkenin kültürel manzarasının önemli bir özelliği oldu" yorumunu yaptı.

"Ancak artık Türkiye halka açık yerlerde sigara tamamen yasaklanması yolundaki uluslararası üslubu izlemeye hazırlanırken sigara tiryakileri ülkesi olarak imajı yok olmaya mahkum gibi" diye yazan gazete, sigara yasağının “Cezası olmadan nerede olursa olsun sigara yakmaya alışık olan milyonlarca Türk için kültürel şok olacak" görüşünü dile getirdi.

İngiliz gazetesi, sigara yasağının uygulamasına ilişkin bilgi verirken de kararda kamu sağlığı kaygılarının yanı sıra Türk yasalarının, AB uygulamalarına uyumlu hale getirmek isteğinin de etkili olduğunu kaydetti.

Çocukların yüzde 11.7 ’si tiryaki
Türkiye’nin 70 milyonluk nüfusunun 25 milyonu civarında sigara kullandığına, bunların arasında yetişkin erkeklerin yüzde 60’ı ve çocukların yüzde 11.7’sininin bulunduğuna dikkat çeken gazete, Türkiye’de geçen yıl 115 milyon sigara tüketildiğini, çok sigara satılmasında ucuz Türk markalarının da etkili olduğunu öne sürdü.

Sigaranın yılda 150 bin Türk’ü öldürdüğü savına da yer veren gazete, “Yeni yasa, sigara kullanmayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğine sahip" diye yazdı. Buna karşın The Guardian, yasağın çok kısa sürede ülkede bir transformasyona yol açması beklenmediğini belirterek bar ve lokantaları için yasağın ancak gelecek yıl haziran ayında yürürlüğe gireceğine de işaret etti.
Konuyla İlgili Linkler
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.