Haberler

Dikkat, susuz yaz kapıda

Tarih: 20 Mayıs 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Özlem Güvemli
İstanbul’da kurak geçen 2007 yılının mayıs ayında barajların doluluk oranı yüzde 48.54 iken bu yıl oran yüzde 41.47’ye kadar düştü. Meterolojik tahminlere göre geçen yaza oranla daha kurak ve sıcak bir havanın yaşanacağı İstanbul’da su sorunu artık daha kritik bir seviyede.

İSKİ’nin verilerine göre geçen mayıs ayında 402 milyon metreküp olan su miktarı şu an 360 milyon metreküp civarında bulunuyor. İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Avcı, geçen yıl haziran ayına girilirken barajların doluluk oranının yüzde 50 civarında olduğunu anımsatarak, “Geçen yıl bu oranlarla ipten dönmüştük. Bu yıl da talepte bir değişiklik yok. Daha kritik bir tablo ile karşı karşıyayız” dedi. Avcı, İstanbul’un barajlarına gelecek tek artının Melen olduğunu ancak oradan gelecek suyun da günlük kişi başına bir kova kadar olduğunu söyledi. Melen Projesi’nde yapılması gereken barajın ve ikinci boru hattının yapılmadığına dikkat çeken Avcı, “İstanbul’un kurak döneminde Melen’de de su olmuyor. Melen kış döneminde zengin su potansiyeline sahip. Ancak burada baraj yapılmadığı için kışın bu su stoklanmıyor. İstanbul’un su stok alanı yok. Terkos Barajı kullanılıyor stok yapmak için ama artık onun da kapasitesi yetmiyor. Terkos’un kapasitesinin arttırılması için bir çalışma var ancak henüz bitirilemedi” diye konuştu.

Sıcak ve kurak bir hava
Meteoroloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Adil Tek, İstanbul’un barajlarındaki su miktarının kente yetecek seviyede olduğunu ancak kenti yağışsız ve sıcak bir mevsim beklediğini vurguladı. İstanbul’da 1 Eylül-30 Ekim arasında yağışların ortalamanın üstünde gerçekleştiğini, ocak- şubat aylarında ise fazla yağış alınmadığını anlatan Tek, yağışların geçen yıldan kalan boş barajları doldurup aradaki farkı kapatmaya yettiğini söyledi. Bu doluluk oranlarının yaz için İstanbul’u idare edeceğini belirten Tek, “Mayıs yağışları normal seyrediyor. Haziran-temmuz-ağustos aylarında yağışlar ortalamanın da altında gerçekleşecek. Yaz mevsiminde sıcak hava dalgaları etkili olacak. Sıcak havanın etkisi ile oluşan buharlaşma barajlardaki doluluk oranlarını etkileyecektir” dedi.

Boruda mesafe uzadı
Eski İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel, İstanbul’da yüzde 32’lik su kaybının yüzde 21’inin borulardan, yüzde 9’unun kaçak su bağlantısından, yüzde 2’sinin de ücretsiz verilen sudan kaynaklandığını belirtti. İBB’nin kente 15 bin km. uzunluğunda şebeke borusu döşediğine ilişkin duyurularının gerçeği yansıtmadığını belirterek “10 Temmuz 2004 tarihinde kabul edilen 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile İBB tüm İstanbul’u kapsamaktadır. Bu tarihten itibaren Şile, Çatalca, Silivri ilçe ve belde belediyelerinin şebeke suyu boruları da İSKİ boru envanterine dahil edilmiştir. 2002 yılından 2007 yılı sonuna kadar görülen 3 bin km. boru artışı bu gerçek dahilinde değerlendirilmelidir” dedi.

Sayılarla su gerçeği
- İstanbul’a günde verilen su miktarı 2 milyon metreküp. Bu suyun her gün 400 bin metreküpü, bir yılda da 144 milyon metreküpü tüketilmeden kayboluyor. Bu kayıp miktarı 153 milyon metreküp kapasiteli Büyükçekmece Barajı’na neredeyse eşit.
- İBB, kentin dört bir yanında ilan panolarına astığı duyurular ile “İstanbul’un içme suyu borularının yüzde 95’inin yenilendiğini” savundu. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye yetkilileri, İstanbul’da kayıp su oranının yüzde 35 olduğunu, belediyenin bir yılda boruların yüzde 95’ini yenilemesinin ise mümkün olmadığını düşünüyor.
- 2007 yılında yüzde 25 ile yüzde 134 oranında zam yapıldı. 2008 yılında da yüzde 2 oranında zam geldi. Kişi başına günlük ortalama kentsel su tüketim standardı 150 litre olarak kabul ediliyor. Yeni su tarifesinde en ucuz fiyattan su kullanabilmek için dört kişilik bir ailede kişi başına 83 litre, altı kişilik bir ailede kişi başına 55 litre su tüketimini aşmamak gerekiyor.
- İstanbul’da su faturaları artık aylık olarak çıkarılıyor. 3 milyon 984 bin 881 abone için 45 - 50 gün arasında tanzim edilen su faturaları aylık olarak düzenlenmeye başlandı. Böylece yılda 7 olan fatura adedi 12’ye çıktı.
- İSKİ, Silivri ve Çatalca bölgelerinde 125’e yakın kuyu açarak 63 bin metreküp yeraltı suyu çıkartıyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.