Haberler

Bodrum'da hüsran

Tarih: 20 Mayıs 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Selamettin Bayındır
İmar cehaletiyle rant hırsı birleşince gözler hiç bir şey görmüyor. Doğal ve tarihsel zenginliğimiz talan ediliyor. Turizm kültürümüz gelişemiyor.

Yağmadan en çok nasibini alan bölgelerden biri Bodrum, malum. Beş kata izin veren imar değişikliği, Güllük Körfezi'ndeki doldu ve Karya mezarları üzerindeki market ve havuzlu villa inşaatı ile son günlerde yine gündemden düşmüyor.

Yarımada'nın imar yetkisi iki yıl önce belediyelerden alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Yetki değişikliği, tarih ve kültür kenti Bodrum'un idam fermanı olarak nitelendirildi. Bunun arkasında "Gizli saklı" amaçlar yattığı öne sürüldü. Belediye başkanları, sivil toplum örgütleri, vatandaş isyan etti. Tam 130 bin protesto imzası toplandı ama sonuç değişmedi.

Hançer Gibi
Derken beş kat izni geldi. Bu karar Bodrum'un göğsüne hançer gibi saplandı. Cinayet gibi bir şeydi. Şirin beyaz yapısıyla marka olan Bodrum'un özgün yapısı ve silüeti bozulacaktı.

Yarımada'nın geleceğini karartacak gelişmelerden sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay hafta sonunda Bodrum'a geldi. Dertlerini Bakan'a aktarmak için günlerce hazırlık yapan belediye başkanları ile sivil topmlum örgütü yöneticileri hüsrana uğradılar. Çünkü Bakan, Milas-Bodrum Havaalanı'ndan kaçırılırcasına alınıp sağa sola götürüldü. Sorunları ve şikayetleri halktan değil Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü'den dinlemekle yetindi.

Belediye başkanları şok yaşıyor. Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği Başkanı ve Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, meslektaşlarını etrafına toplayarak bu hafta Ankara'ya gidecek ve Bakan'la görüşecek.

Ağan, "Biz Ankara'ya da gideriz ama Bodrum'un sorunlarını Ankara'da değil Bodrum'da görüşmek isterdik" diyor. 

Yok Sayamazlar 
Bu arada STK'lar da ateş püskürüyor. 29 sivil toplum kuruluşunun çatısını oluşturan Mavi Yol Girişimi, "Bodrum'u değiştirmek isteyenler, yağma ve tahsis kararları alanlar Bodrumluları yok sayamazlar" diye deklerasyon yayınladı.

Yurtsever Cephe Bodrum Sözcüsü Ayhan Karahan da "Bakan Günay Bodrum halkının ve yurtseverlerin tepkisinden çekinmiştir. Bodrum'un yalnız imar dokusuyla değil insan dokusuyla da uzlaşmazlığı olmalı ki Bodrumlularla yüzleşemedi. Ama biz eninde sonunda Bodrumla ilgili hayati kararların Bodrumlulardan uzakta alınamayacağını ispat edeceğiz" yollu zehir zemberek bir açıklama yaptı.

Bakalım Bodrum'daki yüksek tansiyonun sonuçları ne olacak?
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.