Haberler

İSKİ, Longoz Ormanları’na kıyamadı

Tarih: 19 Mayıs 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Mehmet Demirkaya
İstanbul’a su getirmek için İğneada’nın Longoz Ormanları’nı tahrip etmek üzere olan İSKİ, Milliyet’in haberi ve kamuoyu tepkisi üzerine geri adım attı.

Bulgaristan sınırındaki Rezve Deresi’nden İstanbul’a su getirme projesinin, İğneada Longoz Ormanları’nı tahrip edeceği gerekçesiyle tepki çeken İSKİ geri adım attı. Proje yenilendi, kara geçişi denize kaydırıldı, üstelik maliyet de düştü. İstanbul’a su getirmek için doğuda Sakarya’daki Melen Çayı’na uzanan İSKİ, batıda ise Bulgaristan sınırına kadar gitti. Ancak, Bulgaristan sınırındaki Rezve Deresi’nden İstanbul’a su getirecek olan proje, Kırklareli İğneada Longoz Ormanları’nı tahrip edeceği gerekçesiyle tepki almıştı.

Ekosistem bozulacaktı
Doğayı tehdit eden proje, 11 Ekim 2007 tarihli Milliyet’te “İstanbul’a hayat, bu ormanlara ölüm!” başlığıyla gündeme taşınarak, kamuoyunun dikkati İğneada’daki ormanlara çekildi.

Çevreciler ve çevreye duyarlı kesimler, su taşıyacak olan büyük künklerin Longoz Ormanları içine döşenmesinin buradaki ekosistemi bozacağını, nadir olan bu orman yapısının yok olacağını iddia ederek projeye tepki gösterdi.

Karadeniz’den geçecek
Tepkilere duyarsız kalmayan İSKİ, projeyi yeniden gözden geçirerek, boru hattını Longoz Ormanları bölgesinden değil, Karadeniz’den geçirme kararı aldı. Buna göre; 36 kilometrelik su hattının 13 kilometresi denizden geçecek.

Kamuoyunda oluşan tepkiyi dikkate aldıklarını belirten İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, “Ayrıca yıllık 188 milyon metreküp su kaynağı kazanmış olacağız” dedi. Proje devreye girdiğinde Rezve Deresi’nden gelen su, İstanbul-Kırklareli sınırındaki Papuçdere Barajı’na akacak, buradan Terkos’a pompalanacak.

İSKİ: Ek maliyet yok
Proje değişikliğinin ek bir maliyet getirmediğini, aksine maliyeti düşürdüğünü belirten İSKİ, şu açıklamayı yaptı: “Birincisi kamulaştırma bedelinden kurtulmuş olduk. İkincisi denizi polietilen borularla geçeceğiz. Karadaki bölümde ise çelik borular kullanıyoruz. Bu da maliyeti düşüren bir etken. Bu konu daha önce neden düşünülmediğine gelince; projelerin değişik aşamalarında farklı görüşler ortaya konabiliyor, hesaplar yeni baştan yapılabiliyor. Deniz dibine batırılacak olan polietilen borular maliyeti düşürüyor.”
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.