Haberler

İstanbul’da yüzde 50 artırılan yeşil alan nerede?..

Tarih: 20 Mayıs 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Mustafa Dolu

Eve gidip gelirken mecburen TEM yolunu kullanıyorum. Sağa sola baktığımda kenarlarda o egzoz gazını içine çeke oturan birçok vatandaşım beni şaşırtıyordu. “Bu insanlar neden buralarda oturur” veya “Neyi seyrederler” der, merak ederdim.

Sonra bugünlerde bazı köprülerde asılmış olan “İstanbul’un yeşilini yüzde 50 artırdık” yazılı panoları görünce birden kafama dank etti.

TEM’in kenarları ne?

İstanbul’un varoşları.

Peki oralarda kimler oturuyor?

Ağırlıklı olarak Anadolumun çeşitli yörelerinden gelen insanlarımız.

İyi de bunun yol kenarında oturma ile ne alakası var?

Varoşlar bilindiği gibi Hazine arazisi. Oraları parselleyip satanlar, devletin sırtından para kazanmayı amaçladıkları için, devletin arazisini yağmalarken. kamuya ait olan, okul, muhtarlık, yürüyüş yolları, park alanları, sağlık ocağı, spor sahaları için yer ayırmazlar. Sadece cami için yer ayrılır. Gerisini ise arazisini çaldıkları devletten talep ederler.

Bu tür yerlerde ağaç ve park olmadığı için, insanlar bu özlemlerini TEM’in kenarında dikilmiş olan fidanların altında giderdiklerinden oralarda toplanıyorlarmış.

Bu işte bir yanlışlık var

Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil alanı yüzde 50 artırdığını belirten afişler aklıma geliyor. Arkadaş bu işte de bir yanlışlık var. Bu hizmetin benim gidip geldiğim yerlere yapılmadığı kesin. İstanbul’un görünmeyen yerlerinde yeşil alanlar üretilseydi duyardım.

Mesela oturduğum Esenkent’te, Esenyurt Belediyesi’nin 1/1000 lik planının, kamu yararı düşünülmeden yoğunluğu artırdığı ve buna karşılık yeşil alan üretilmediği gerekçesi ile açılan dava sonuçlandı ve Yargıtay bu kararı onayladı. Ancak gel gör ki, yargı kararına karşın, çarpık ve kent bütünlüğünü bozan yapılaşma hâlâ sürüyor. Yine TEM’den geçenler hemen kenarda yükselen ucubu bir beton yığınının nereye kadar yükseleceğini ve ne olacağını bilemiyor.

Diğer ilçelere ve İstanbul’un değişik semtlerine bakıyor ve soruyorum. Hiçbir yerde yeşil saha üretilmemiş. Tam tersi nerede bir boşluk görülmüşse oraya ruhsat verilerek beton yığdırılmış.

Peki o zaman yüzde 50 artırılan yeşil alan nerede, bileniniz var mı?

Başkan Topbaş, çoğaltılan alanları gösterse ya da yerlerini tarif etse de vatandaş yol kenarında oturup egzoz gazını solumaktan kurtulsa iyi olmaz mı, ne dersiniz?

Konya GAZNET ne yapıyor?
Konya’dan gelen bilgilere göre GAZNET, doğalgazı herkesin kullanmasını zorunlu hale getiren kararı yeni Vali Osman Aydın’a imzalatmış.

Şimdi, “Valilik emri” diyerek, vatandaşta var mı, yok mu? sormadan, bilmeden herkese gaz vermeye başlamış. Orası Konya kardeşim, elinde ve cebinde olan var, olmayan var. Bu anlamda vatandaşa dayatma yapmanın bir alemi yok.

Bu şirketin yöneticileri her kimse ve geçtiğimiz günlerde kendilerine yapıldığı söylenen operasyonun etkisinden de kurtulmuşlarsa, oturup hizmetin gereğini düşünüp vatandaşın gazını dayatma yapmadan bağlasınlar ve kolaylık sağlasınlar.

Böylece başta iktidar partisine ve Konya Büyükşehir Belediyesi’ne daha yakın olur ve başka yerlerde başka işler alma imkanınız doğar.

Ne dersiniz mantıklı değil mi?

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.