Haberler

Kanaletlere şok rapor

Tarih: 19 Mayıs 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Utku Bolulu
İzmir’de yağmur sularının sele dönüşmeden denize ulaşmasını sağlayan sistem mahkemelik oldu. Üç kişilik uzman heyet inceleme yaptı, “Uygulama altyapı tekniğine ve kamu yararına aykırı” diye olumsuz görüş belirtti.

Dava iki yıl önce açıldı 
İzmir'de Ahmet Piriştina’nın büyükşehir belediye başkanlığı döneminden bu yana kullanılan kanaletler iki yıl önce yargıya taşındı. Avukat Mustafa Kemal Turan, 1. İdare Mahkemesi’nde projenin iptalini isteyip dava açtı. Yağmur sularının sele dönmeden denize akmasını sağlayan sistemi bilirkişi heyeti inceledi.

Üç bilirkişi araştırdı
Prof. Dr. Emel Göksu, Prof. Dr. Davut Özdağlar ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Alkan tarafından hazırlanan raporda, alternatif tekniklerle çözüm yoluna gidilmediği, denetimin etkin yapılamadığı savunuldu. Kanaletler, şehircilik ilkelerine, altyapı yatırım tekniklerine ve kamu yararına aykırı bulundu.

Gözler karara çevrildi
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU ise deliller gösterip kentin topografik yapısı ve yerleşim dokusu nedeniyle sorunların bir tek yöntemle çözülemediğini, mevcut uygulamanın da başarılı olduğunu savundu. Mahkeme, yürütmenin iptaline karar verirse, bundan sonra yeni kanaletler yapılmayacak.

Tazminat davası açacak
Davayı açan avukat Mustafa Kemal Turan, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkemeden yürütmeyi durdurma ve iptal beklediğini söyledi. Turan, “Belediye kalıcı çalışma yapmalı. Yap-boz sistemlerle israfa gitmemeli. Mahkeme projenin iptaline karar verirse, sorumlular hakkında tazminat davası açacağım” dedi.

Izgaralar ve kanaletler için bilirkişiden şok!
Avukat Mustafa Kemal Turan’ın 2 yıl önce iptali için dava açtığı yağmur sularının sele dönüşmeden denize ulaşmasını sağlayan sistem, uygulama altyapı tekniğine ve kamu yararına aykırı bulundu

İzmir’de avukat Mustafa Kemal Turan, 2006 yılında, yağmur sularının denize ulaşmasını sağlamak üzere yapılan ızgaralı sistem ve kanaletlerden oluşan yüzeysel yağmur suyu projesini yargıya taşıdı. Turan, İzmir 1’inci İdari Mahkemesi’de projenin iptalini isteyip dava açtı.

Bilirkişi hayeti Prof. Emel Göksu, Prof. Davut Özdağlar ve Yrd. Doç. Ahmet Alkan tarafından hazırlanan raporda, sistematik sel risk haritaları hazırlanmadan alternatif tekniklerle çözüm yoluna gidilmemesi, parçacı yaklaşımlarla sorunun çözülmeye çalışılması, park ve yeşil alanların kanaletlerle pasif hale getirilmesi, kot yüksekliği nedeniyle başarısız olunması, ızgara sisteminin kaynak tasarrufu açısından isabetli olmaması, farklı müteahhitlerin çalışmasıyla sistemlerin çalışamaz hale gelmesi, denetimin etkin yapılmaması, daha maliyetli bile olsa uzun vadede başarı getirecek çözümlerin seçiminde kararlı davranılmaması gerekçesiyle olumsuz görüş belirtildi. “Uygulama altyapı tekniğine ve kamu yararına aykırı” denildi.

Tazminat davası da açacak
Davaya esastan ve usulden itiraz eden Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU, kentin topografik yapısı, yerleşim dokusu nedeniyle sorunların bir tek yöntemle çözülemediğini, mevcut uygulamanın da başarılı olduğunu savundu.
Davayı açan avukat Mustafa Kemal Turan, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkemeden yürütmeyi durdurma ve iptal beklediğini söyledi. Turan, “Belediye artık kalıcı çalışma yapmalı. Yap-boz sistemlerle israfa gitmemeli. Mahkeme projenin iptaline kararı verirse, sorumlular hakkında tazminat davası açacağım” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.