Haberler

Ankara'nın güneyinde yeni bir kent doğuyor

Tarih: 19 Mayıs 2008 Kaynak: Zaman
TBMM'nin girişimiyle Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Gölbaşı'nın Örencik mevkinde başlatılan toplu konut projesiyle birlikte bölgeye yoğun nüfus akışı bekleniyor.

Gölbaşı Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak, yaptığı açıklamada, proje kapsamında yaklaşık 4 bin 500 konutun yanında, bu konutların taşıyacağı nüfusun ihtiyaçlarına yönelik alışveriş merkezi, cami, okul, hastane ve benzeri sosyal alanların da yapıldığını, bölgeye adeta yeni bir kent kurulduğunu söyledi.

Gölbaşı'nın yıllık ortalama 8-10 bin göç aldığını, bu projelerle 60 bin kişi daha beklediklerini ifade eden Haşlak, ''İlçemizin nüfusu 80 bin civarında. Bu projelerle 60 bin kişi daha gelecek. Diğer göçlerle birlikte 4-5 sene içinde nüfusun 200 bine ulaşmasını bekliyoruz'' dedi.

Haşlak, bölgede yeni bir şehir kurulduğunu belirterek, hem burasının ihtiyacını karşılayacak hem de Gölbaşı trafiğini rahatlatacak yollar yapılması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e bilgi verdiklerini anlatan Haşlak, projenin bu yıl yapılması durumunda, yolların inşaatla birlikte biteceğini belirtti.

Belediye olarak bu gelişmelere göre hazırlıklarını yaptıklarını, doğalgazın da bölgeye yaklaştığını belirten Haşlak, toplu konutların altyapı ve sosyal donatılarıyla birlikte yapıldığını, bununla ilgili sorun yaşanmayacağını kaydetti.

Haşlak, ''Ayrıca, burası adı gibi Yaylabağı, yazın Ankara'dan 4-5 derece daha serin olur. Kışın da yeni inşaat teknolojileriyle iyi izolasyon yapılacağından müthiş bir yaşam alanı... Buradan konut almayı düşünenler nasıl olduğunu sormak için arıyor. Biz de tereddüt etmeden girin diyoruz'' diye konuştu.

Bölgenin merkeze çok uzak olduğu eleştirilerine katılmadığını belirten Haşlak, ''Mamak ve Keçiören'den Kızılay'a daha zor gidiliyor. Biz buradan 12 dakikada gidebiliyoruz. Çevre yolundan Örencik'e yapılacak bağlantıyla bu süre daha da kısalacak'' dedi.

''Önümüzdeki Senenin Ümitköy'ü''
Abdulnasır Haşlak, kamu kurumlarının üst düzey personelinin burayı tercih ettiğini belirterek, artan nüfusla birlikte kentin ekonomisinin de canlanacağını söyledi.

''Burası önümüzdeki senenin Ümitköy'ü olacak'' diyen Haşlak, bölgenin Ankara'nın hemen yanı başında bir kır alanı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''İnsanlar evinden çıktığında pikniğini yapabilecek. Göllere gidebilecek. Burası zirve olduğu için manzarayı kapatacak tepe, yamaç yok. Göl manzarası her taraftan görülebiliyor. Polis Akademisi, burayı kartal yuvası olarak adlandırıyor. Sayın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, burası için 'İstanbul'un Florya'sı' olacak değerlendirmesi yaptı.''

Projenin, Gölbaşı'nın çehresini değiştireceğini anlatan Haşlak, ''Proje, mevcut nüfusu artıracak. Hayat canlanacak. Çiftlik arazileri artacak. Villalar artacak. Buradaki arsa fiyatları şimdiden 6-7 misli arttı. Şimdi en büyük ihtiyaç yollar. Yerleşim açısından cazibe merkezi haline gelen bölgeye çevre yolundan 3 3 iki yönlü yol bağlanmasını istiyoruz'' diye konuştu.

''Yol Projesi Hazır''
TBMM yetkililerinin Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle görüştüğü, konuyla ilgili 2 ayrı yol projesi hazırladıkları öğrenildi.

İlk projeye göre, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in onay vermesi durumunda, Polis Akademisi ve TEK lojmanlarının arasından geçerek, TBMM toplu konutlarından Örencik'e gelen ve Taş ocaklarına doğru devam edip Gölbaşı'nın çıkışında biten çeyrek hilal şeklinde çevre yolu yapılması planlanıyor. Bu yol Gölbaşı'na hiç uğramadan gelecek ve çevre yolundan gelerek, 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olacak.

İkinci projede ise Oran'dan gelen yol, 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olarak genişletilecek. Bu projelerin Gölbaşı trafiğini de hafifletmesi bekleniyor.

Proje 2006'da Başladı
TBMM'deki konuyla ilgili bürokratlardan alınan bilgiye göre, proje, TBMM'nin girişimiyle 2006'da başladı.

Arazilerin TOKİ'ye devri için Başbakanlık, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasındaki yazışmaların ardından, 2 bin 104 konutluk ilk etap başladı.

TOKİ yetkilileri, projenin TBMM'nin bölgedeki 255 bin metrekarelik arazisi üzerinde başladığını, tamamı TBMM personeli için yapılan ilk etaptan diğer kamu kurumları da talepte bulununca, bölgedeki köylülerin arazilerini de alarak projeyi genişlettiklerini kaydettiler.

Ankara'da son yıllarda bu düzeyde toplu konut yapılmamasının diğer kamu kurumlarını da buraya yönlendirdiğini belirten yetkililer, 2 bin 104 konutluk ilk etabın ardından 600 konutluk 2. etabın ihaleye çıkarıldığını söylediler. Yetkililer, talebin devam etmesi üzerine köylülerden ve arazi sahiplerinden tarla vasfına sahip imar geçmiş arazilerin toplanarak, bin konutluk 3. etabın 25 Haziran 2008'de ihaleye çıkarılmak üzere başlatıldığını bildirdiler.

İlk Etap Bu Yıl Teslim Edilecek
Alınan bilgiye göre, ilk etap, bu yıl sonunda teslim edilecek. 2. etabın, 2009 Ağustos ya da Eylül ayında, 3. etabın da 2009'un sonu, 2010 yılının başı itibariyle bitirilmesi planlanıyor.

Proje kapsamında inşa edilen okul, kreş, sağlık ocağı, cami, ticari alanların da TOKİ tarafından ihalesi yapılacak. Konutlarla birlikte bu alanlar da bitmiş olacak.

Projede kendi içerisinde ana arterler ve ara yollar hazırlanmış durumda. İnşaat çalışmaları hızla ilerleyen bölgede, konutlar, çevre düzenlemesi ve alt yapısı bitmiş olarak teslim edilecek.

Bölgede, toplu konut arazisi dışındaki yerlerde, izin verilen inşaat emsal kat sayısı dolayısıyla sadece villa tarzında yapılar inşa edilebilecek.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.