Haberler

Hazır mutfak patlayınca yabancı pazara akın etti

Tarih: 18 Mayıs 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Şenay Büyükköşdere
Türkiye’de konut üretiminin artmasıyla, hazır mutfak sektörü de 2000’li yıllara kadar karşılaşmadığı bir yoğunluk yaşamaya başladı. 2000 öncesinde neredeyse sadece renovasyonlardan oluşan pazar, özellikle son 2-3 yıldır yeni lüks konut projelerindeki artışın etkisiyle hızla büyüdü. Sektör analizlerine göre yılda 900 bin adet hazır mutfak üretiliyor. Bunun cirosal karşılığı ise 2 milyar 700 bin YTL.

Sinpaş Grubu’nun 1.5 yıllık mutfak markası Vanucci’nin genel müdürü Cüneyt Coşkun, son 5 yıla kadar yenilemelerin, yeni projelere oranının yüzde 80’e, 20 şeklinde olduğunu, son yıllarda bu rakamın tersine döndüğünü belirtiyor. İnsanların mutfağını yenilemek yerine yeni ev almaya başladığını ifade eden Coşkun, geçen yıl renovasyon pazarının yüzde 2, mutfak pazarının ise yüzde 10 büyüdüğü bilgisini veriyor.

Sektördeki hızlı büyümeye paralel olarak, Türkiye’deki hazır mutfak algısı da değişmeye başladı. Ve mutfakta da ‘marka’ kavramı ön plana çıktı. Marangozların tekelindeki sektör, yavaş yavaş el değiştiriyor. 2 milyar 700 YTL’lik pazarın, 550 milyon YTL’si artık markalı mutfak üreticilerinin elinde. Yerli yabancı pek çok yatırımcının gözünü kamaştıran pazara son üç yıl içinde 10’un üzerinde yabancı marka girdi. Dada, Scic, Nobilya, Iessi, Composite, Del Tongo son üç yılda pazara giren markalardan sadece birkaçı.

Türkiye’den de İstikbal, Arçelik gibi firmalar pazarın ivmesini artırdı. Son olarak da yapı sektöründeki deneyimiyle Kale Grubu, mutfak için Kale Plus markasını yarattı. Banyo ve mutfak armatürleriyle tanıdığımız E.C.A. da önümüzdeki aylarda pazara hızlı bir giriş yapmayı planlıyor.

İlle de italyan
Cüneyt Coşkun’a göre özellikle üst gelir grubunda ‘ille de İtalyan mutfak’ talebi var. Yabancı mutfak sahibi olmanın statü simgesi haline geldiğini vurgulayan Coşkun, lüks konut üreticilerinin ithal mutfağı, sözleşmeye yazdıklarını ifade ediyor.

Dokunmatik mutfak
Avrupa'nın dokunmatik mutfak teknolojisine geçtiğini vurgulayan Coşkun, Vanucci’nin de 2009’da dokunmatik mutfakların lansmanını yapacağını belirtiyor. Bu mutfaklarda çekmecelerin, dolapların elektronik olacağını ve dokunarak açılacağını ifade eden Coşkun, “Hedefimiz bu alanda ilk olmak” diyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.