Haberler

İnsanların artık ışığa ihtiyacı var

Tarih: 17 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Melda Narmanlı Çimen
İtalya'nın en büyük mobilya üreticisi Natuzzi'nin kurucusu, başkanı, baş tasarımcısı ve baş tutkunu Pasquale Natuzzi'ye göre, tam 49 yıldır devam eden başarının ardında, yenilikçi bakış açısı ve yaratıcı gücün yanı sıra, çok çalışmak ve müşteriyi dinlemek de var.

Natuzzi, aşkla bağlı olduğu açıkça belli olan markasını Evcimen'e anlattı.

Kalite, ulaşılabilirlik ve stil gibi özellikleri aynı markada toplayabilmenin sırrı nedir?
- Ürettiğiniz ürüne önem vermek. Herkes bir ürün ortaya çıkarabilir, ama önemli olan ürünü nasıl yaptığınızdır. Natuzzi'nin sırrı, önce kurucusu sonra da takipçilerinin tutkusudur. Her zaman ürüne, malzemeye ve renge karşı bir tutkum olmuştur. Bu tutkuyu heykeltıraş olan babamdan aldım. Mobilya yapıyordu ve yaptığı işe çok tutkuluydu. Bu tutkumu birlikte çalıştığım insanlara aktarmak için kararlıydım. Biz, kendi tasarım merkezimizde ürün geliştirmeye gönül vermiş 220 kişiyiz. Kanepeler, özel sipariş sandalyeler, masalar, abajurlar, aksesuarlar tasarlıyoruz. Mağazamızda gördüğünüz tüm mobilyalar firmamız tarafından, tasarım merkezimizde tasarlanmıştır. Güzel bir ürün tasarlıyorsanız, onun kaliteli olmasını da sağlamalısınız, bu nedenle tüm üretim sürecini kontrol ederiz. Dünyada, tasarım konusunda en iyi fabrika ve insanlara sahibiz. Onlar günün gereklerinin farkında olan ve tüketicinin beklentilerini anlayan insanlar. Biz ürettiğimiz ürün ve kalitesiyle gurur duyuyoruz. Açıkçası, üretimi yalnızca özel değil aynı zamanda gerçek yapan, tüm koleksiyonu birbiriyle ilişkilendirebilmektir.

Markanızın geçmişinden kısaca bahsedebilir misiniz?
- Ben Natuzzi'yi 1959'da kurdum, gelecek yıl şirket tarihinde 50 yılı geride bırakmış olacağız; yani 2009 yılında 50. yıldönümümüzü kutlayacağız. Çalışmaya Güney İtalya'da küçük bir şehir olan Santeramo in Colle'da başladık. Şehir halkı daha mutlu olabilmek için Almanya, İsviçre ve Avusturya'ya göç ettiği için şehir çok fakirdi. Kimse için iş yoktu, tarım yapan da yoktu, yalnızca politika konuşuluyordu. Annem ve babam o şehirde doğup büyümüşlerdi, ama ben o sırada başka bir şehirde, Taranto'da yaşıyordum. Bir kuvvet beni ailemin doğduğu o küçük şehre çekti ve bu işe orada başladım. Şanslıydım ki, iş bulma şansı olmayan insanlara, çalışma imkanı sunabildiğim için halkım ile firmam arasında her zaman mükemmel bir ilişki oldu. Her zaman kaliteli ürünler yaptık, her zaman müşteri memnuniyetine önem verdik. Her yıl büyüdük ve 1993 yılında New York borsasında halka açıldık. Amerika Birleşik Devletleri bizim için her zaman önemli bir pazar oldu. Bugün üretimimizin yüzde 87'sini toplam 123 farklı ülkeye ihraç ediyoruz. Dünyadaki tek global mobilya markasıyız. Natuzzi'nin dışında böyle global bir mobilya markası yok. Yeni Zelanda'da, Avustralya'da, Çin, Singapur, tüm Orta Doğu, Türkiye, İngiltere, Dubai, Meksika, ABD, kısaca her önemli şehirde mağazalarımız var. Ve her sene 60-70 yeni mağaza açarak büyümeye devam ediyoruz. Çünkü müşteri, markamızdan ve mekanlara tamamen yaşayan, canlı ürün yerleştirmemizden etkileniyor. Sektörümüzde şu an benzersiziz, oturma odasında gerçek uyum ile komple bir yaşam alanı sunan başka bir mobilya markası yok.

Mobilyalarda yeni trend ne olacak sizce?
- Savaşlar ve ekonomik gelişmeler yüzünden dünya vatandaşlarının biraz optimizme ihtiyaçları var. Bu nedenle yeni trend; canlı tonlardaki açık ve koyu renkler ile yumuşak hatlar olacak. İnsanların bu çeşit ürünlere ve ışığa ihtiyaçları var; yani bu seneki trendimiz bu.

Sizi en çok tatmin eden projeniz hangisi?
- Beni en çok tatmin eden son projem; iki hafta önce açılan Mexico City'deki Natuzzi mağazası. Mexico City mağazasının dünyadaki en güzel mobilya mağazası olduğunu söyleyebilirim. Ve açıkçası şimdi dört gözle yeni projeyi bekliyorum. Yeni proje Brezilya'da gerçekleşecek. Bir sonraki Olimpiyat Oyunları'na hazır olmasını umduğum bir başka güzel mağaza daha açacağız.

Sizce bir tasarımcının sahip olması gereken en önemli nitelikler neler?
- Bir tasarımcıda olması gereken en önemli özellik müşterinin neye ihtiyacı olduğunu gerçekten anlayabilmesi, yani iyi bir dinleyici olmasıdır. Ondan sonra yetenekli olması gerekir. Yetenek ve tutku yaratıcı süreci takip eder; çünkü bildiğiniz gibi yaratıcılık bir tasarım taslağı değildir, bir süreçtir, bir fikirdir. Ben yeteneklerini kullanarak müşterilerini mutlu edebilen tasarımcıları tercih ediyorum.

Esprit Home geldi!
Tasarım gücünü ve stilini modadan sonra evlere de yansıtan markalar arasında en modern, neşeli, genç ve ekonomik olanlardan biri olan Esprit Home, Türkiye'ye geldi. Evinizi baştan aşağı giydirecek bu geniş koleksiyon, sizi 3K Konsept mağazalarında tanışmaya bekliyor. Tel: (0216) 385 78 81.

Bu perde nanoteknolojik!
Elvin Tekstil, 21. yüzyılın teknolojisi olarak kabul edilen nanoteknolojiyi dünyada ilk defa perdeye uygulayıp, kendi kendini temizleyen, mikrop barındırmayan, koku gideren Green Guard perdeyi üretti. Üzerindeki çay, yağ, şarap gibi organik lekeleri zaman içinde yok eden bu perde, UV ışınlarını engelleme, mikrop barındırmama, kendi kendini temizleme, asılı olduğu mekánı kötü kokulardan arındırma gibi birçok avantajı da tüketiciye sunuyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.