Haberler

İşte İstanbul'un en zengin 50 mahallesi!

Tarih: 19 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Esen Evran
Türkiye'de ilk defa bir şehrin tüm mahalleleri taranarak, toplam harcama potansiyellerinin ortaya konduğu bir rapor hazırlandı. Buna göre İstanbul'un en zengin 50 mahallesi toplam mahallelerin yüzde 4'ünü, harcama potansiyelinin ise yüzde 25'ini oluşturuyor.

İstanbul'un Türkiye perakende harcamalarındaki gücünü, alışverişi merkezlerine, her yıl gelen onlarca yabancı markaya ve açılan lüks restoranlara bakıp tahmin edebilirsiniz. Peki ya İstanbul'a yapılan bunca yatırım, hangi semtlerden para çekmeyi düşünüyor? Bu şehrin en fazla harcama potansiyeline sahip ilçesi ya da mahallesi hangisi? İşte mağaza açmak, ya da yatırım yapmak isteyenler için Türkiye'de ilk kez İstanbul'un "Mahalle Analizi" hazırlandı. Buna göre İstanbul'un, sınırlarında en fazla gelir barındıran ilçesi yıllık 11 milyar YTL ile Kadıköy, en zengin mahallesi ise 1 milyar YTL ile İçerenköy. İstanbul'un bütününe bakılarak verilen yatırım kararlarının, "atıl yatırımlar" yaratacağını söyleyen Rea Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Levent Küçüklerli'nin, "Bir hane, ortalama gelirinin yüzde 20-30'unu kiraya ya da ev taksidine verir" gerçeğiyle yola çıktığı ve şehrin 710 mahallesinde kiralar ile arazi metrekare rayiçlerini derlediği araştırmada mahallelerin toplam geliri yanında hane başına düşen ortalama gelir de yer alıyor.

İçerenköy İlk Sırada
Araştırma bulgularına göre İstanbul'da, toplam 12 milyon 115 bin nüfus, 3 milyon 145 bin hane, yıllık 100 milyar YTL toplam yıllık geliri ifade ediyor. Kira, eğitim ve sağlık çıktıktan sonra perakende sektörüne 50 milyar YTL'lik harcanabilir gelir kalıyor. Tek başına Türkiye perakende harcamalarının yaklaşık yüzde 25'ini gerçekleştiren İstanbul bu potansiyeliyle bazı küçük Avrupa ülke perakende harcamaları ile kıyaslanabilir bir büyüklükte. Sayısal büyüklük olarak İstanbul'un en yüksek toplam harcama potansiyeli olan ilk 50 mahallesi, mahalle toplamının yüzde 7'si iken, toplam perakende harcama potansiyelinin yüzde 25'ini oluşturuyor. İstanbul'un yıllık toplam geliri en yüksek ilçesi 744 bin nüfus ve 232 bin haneye sahip toplam 11 milyar YTL gelirli Kadıköy. En zengin ilçe ise geçtiğimiz hafta Glock marka silahların yakalandığı, 1 milyar YTL gelirli İçerenköy. İçerenköy'ün toplam hane halkı geliri ise pek çok mahallenin altında, 3 bin 700 YTL. Örneğin aynı ilçedeki Suadiye'de hane halkı geliri 5 bin 500 YTL'ye, Fenerbahçe'de ise 7 bin 700 YTL'ye çıkıyor.

Harcama potansiyeli için mahalle katmanına indik
Levent Küçüklerli/Rea Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı:
"Gelir düzeyi ve perakende harcamalarını gösteren istatistikler ilçe ve mahalle bazında derlenmiyor. Hatta il bazındaki verilere bile makroekonomik göstergelerden GSYİH'dan il payı vererek ulaşılabiliyor. İstanbul'un perakende pazar büyüklüğü toplamı, en güçlü Avrupa ekonomisi olan Almanya'nın en büyük iki şehri olan Berlin ve Hamburg şehirlerinin toplam tüketimi ile aynı seviyede. Ancak ilçe, hatta mahalle gelir seviyeleri arasında büyük farklar var. Aynı mahalle sınırları içinde bile büyük farklar var. Gayrimenkul ve perakende başta gelmek üzere pek çok işkolu, yer geliştirmede bu verilere sahip olmadan, öngörüyle karar veriyor. Bu kararlar atıl yatırımlara yol açıyor. Türkiye'de ilk defa mahalle bazına indik. Perakende sektörü, yüksek performans sağlayacak bölge ve alışveriş merkezlerinin arayışında. Bu rapor, mağaza açma potansiyeli bulunan noktaların en yakın çevre nüfus ve gelir yapısını ortaya koyan İstanbul için yapılmış ilk ve tek çalışma. Bu çalışma sadece perakende ve gayrimenkul değil, hızla şube artıran bankacılık sektörü için de bir yol haritası."

En zengin ilçe 11 milyar YTL toplam gelirle Kadıköy
İstanbul Perakende Harcamaları Raporu'na göre İstanbul'un en zengin ilçesi, toplam hane sayısının, hane başına düşen gelirle çarpımıyla yapılan hesaplamaya göre göre yıllık toplam 11 milyar YTL gelirin oluştuğu Kadıköy. Kadıköy'ü 6.4 milyar YTL gelirle Büyükçekmece, 6.1 milyar YTL ile Beşiktaş, 6 milyar YTL ile Üsküdar, 5.5 milyar YTL gelir ile Ümraniye izliyor.

Kiralardan, hane halkı gelirlerine ulaşıldı
Projenin çıkış noktası, insanların bütçelerine uygun yerlerde yaşama eğilimi oldu. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede ailelerin gelirlerinin yaklaşık yüzde 20-30 aralığındaki bölümünü kira veya satın aldıkları konuk kredisi olarak ayırdıkları hesaplandı.

* Ve bu varsayımla İstanbul'un herhangi bir ilçesinde, mahallesinde ve hatta caddesinde geçerli kiralar hane halkı gelirlerinin tahmini için kullanılabilen bir gösterge oldu.

* İlk aşamada, mahallelerdeki kira rayiçleri ile arsa metrekare rayiçleri elde edildi. Bu veriler bir araya getirilerek İstanbul geneli için toplam bilgi ve dijital haritalar oluşturuldu.

* İkinci aşamada proje sonuçları makro verilerle kıyaslandı. GSYİH 2007 toplamından İstanbul il payı belirlendi. Bu payın içindeki özel tüketim harcamaları ve perakende harcama tahminleri elde edildi. Bu çalışmalar sonucunda mahalleden il geneline yapılan saha çalışması rakamları, Türkiye genelinden il geneline indirilen verilerle kıyaslandı ve başlangıç noktasında yapılan tahminlerin ötesinde bulunan çok yakın rakamsal sonuca ulaşıldı.

* Raporun yayınlanması için 2007 Adrese Dayalı Nüfus Sayıma sonuçları beklendi.

* Arsa/arazi değerleri ile kira rayiç derlemelerinde mahalledeki gerçek alım gücünü yansıtmayan değerler ayıklandı.

* Silivri gibi ilçelerle Adalar dahil edilmedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.