Haberler

Araştırma Sonuçları Gösteriyor ki Konut Alıcıları “Ekoev”lerle İlgilenmiyor

Tarih: 21 Mayıs 2008 Kaynak: Guardian Çeviren: Özlem Bahadır Kebabcı

İngiltere’de 1936 yılından beri faaliyet gösteren “NHBC - National House Building Council -Ulusal Konut Yapım Kurulu”nun yapmış olduğu ve geçtiğimiz ay açıklanan araştırma sonuçlarına göre, insanlar ev alırken enerji etkinliğiyle çok da fazla ilgilenmiyorlar.

NHBC raporu ayrıca, konut sahiplerinin 0-karbon emisyonlu bir evde yaşayarak -neredeyse hiç enerji faturası ödemeden- tasarruf edecekleri paranın, büyük bir ihtimalle yurt dışına bir uçak bileti almak için harcanıyor olacağını gösteriyor.
Sürdürülebilir konutlar için geçen sene yürürlüğe konan yönetmeliğe göre, bütün yeni konutlar 2016 yılından itibaren 0-karbon emisyonlu olmak zorunda. Bu da, yalıtım ürünleri-sistemleri ve yenilenebilir enerji teknolojileri kullanımının çoğalıp yaygınlaşmasına sebep oluyor. Yönetmelik ve gerekenlerin yapılması için belirlenmiş son tarih, konut üreticileri arasında bir yarış başlatmış durumda. Yönetmelik, aynı zamanda bu alandaki yeniliklere, araştırma ve geliştirme çalışmalarına da büyük ivme kazandırıyor.

Fakat NHBC’nin araştırması gösteriyor ki, devlet ve ilgili endüstriden bu alanda bir açıklama yapılmadıkça ve devletin aracılığı ve müdahelesi olmadıkça, konut sahipleri ve alıcıları 0-karbon emisyonlu konutların hava geçirmezlik vb. bazı özelliklerinden, olası ilave masraflardan ve uygulanan bazı yeni teknolojilerin güvenilirliğine duydukları şüpheden dolayı cesareti kırılmış ve 0-karbon emisyonlu evlerden vazgeçmiş durumda. Görünen o ki, insanlar konut satın alırken konutun enerji etkinliğini öncelikli faktör olarak görmüyorlar; büyük çoğunluğu banyo ve mutfağa dair daha yüksek nitelikleri, konutun enerji etkinlik özelliklerine tercih ediyor.

Greenwich ve Woolwich’den Parlamento üyesi ve NHBC Vakfı’nın başkanı Nick Raynsford, insanların 0- karbon emisyonlu evlerde yaşamayı istemelerinin büyük önem taşıdığını belirterek, aksi takdirde bu durumun hem endüstri için, hem de İngiltere’de hükümetin 2020 yılına kadar belirlemiş olduğu 3 milyon yeni ev inşa etme hedefi için ciddi sorunlar oluşturabileceğini söyledi.

Hareketin önde gelen isimlerinden Yeşil Bina Konseyi temsilcisi John Alker, “tabii ki konutları daha yeşil yapmak kamusal istek ve gayret gerektirir, fakat halkın ilgisi kısa bir zaman diliminde çok büyük ölçüde artmıştır – ve artmaya devam etmektedir,” dedi. Gerçekleştirilen önemli projelerin bu alanda örnek teşkil edeceğini ve bu yapılar aracılığıyla 0-karbon emisyonlu yapılara eğilimin artacağını söyleyen Alker, artık tüm yeni konutlar için zorunlu hale getirilen sertifika sistemiyle de konuya duyarlılığın ve talebin artacağını iddia etti.

Yeşil Bina Konseyi temsilcisi Alker, sorunlar olabileceğini ama şimdi beklemek değil, sorunlarla başa çıkmak için çalışmak ve ilerlemek zamanı olduğunu söyledi. Alker ayrıca, İngiltere’de, bu alandaki çalışmalara yol göstermek, gelişmeleri takip etmek ve denetlemek amacıyla kurulmuş 0-karbon “servis birimi” programının açıklanmasını, bu hedefte ileri doğru atılmış büyük bir adım olarak nitelendirdi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.