Haberler

Haksız rekabet yaratan TOKİ Antalya'da inşaata darbe vuruyor

Tarih: 21 Mayıs 2008 Kaynak: Referans
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Özgen, bir yandan yabancıya konut satışına ilişkin düzenlemenin çıkmaması, diğer yandan da Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) inşaat sektöründe haksız rekabet yaratmasının inşaat sektörünü zor durumda bıraktığını açıkladı. Bu koşullar altında inşaat sektörünün daha fazla devam edemeyeceğini söyleyen Özgen, "Sektöre dönük bir acil eylem planı hazırlanması gerekiyor. Hiç olmazsa TOKİ'nin haksız rekabetine bir sınırlama getirilmelidir" dedi.

Odanın aylık meclis toplantısında dün turizm ve inşaat sektörünün sorunlarına ilişkin bir konuşma yapan Özgen, TOKİ'nin yarattığı haksız rekabete ve sahillerde yabancılar için planlanan yapılaşmaya daha önce dikkat çektiklerini hatırlattı. Özgen, çevrenin, tarihi eserlerin, ormanların korunmasında ciddi sorunlar olduğunu ifade ederek geçen günlerde Bodrum'da tarihi eser üzerine yapılan inşaatı gündeme getirerek, Antalya'da da benzer sıkıntıların yaşandığını ve bunların kente yakışmadığını vurguladı.

Otellerdeki yıldız denetiminde ilerleme yok
Kültür ve turizm Bakanlığı'nın otellerdeki yıldız denetiminde bir ilerleme kaydedemediğini belirten Kemal Özgen, "Yeni tahsisler ve inşaatlar devam etmektedir. Düşük ücretli, geçici personel çalıştırma sorunu devam etmektedir. Aslında tüm sektörler gibi turizm sektörü de böyle yılları daha iyi bir kalite ve fiyat dengesi kurmak için değerlendirmelidir. Amaç kısa dönemde düşük maliyet-yüksek kâr değil, uzun dönemde yüksek kalite, daha düşük, fakat istikrarlı kâr olmalıdır" diye konuştu.

Özgen, ayrıca büyük alışveriş merkezlerinin küçük esnaf üzerinde yarattığı sıkıntıları da eleştirerek şöyle devam etti: "Küçük ticaret hem istihdam bakımından önemlidir, hem de kentlerde sosyal hayatın güvencesidir. Küçük tüccarın olmadığı bir kentte caddelerde insan kalmaz. Özellikle turizm kentleri mutlaka küçük tüccara dayanmak zorundadır. Bu nedenle artık tek kurtarıcı Büyük Mağazalar Kanunu değildir. Belediyelerin yeni ticari alan ve özellikle şehir merkezinde alışveriş merkezi ve hipermarket açılması konusunda tavır değiştirmeleri şarttır."

Hipermarketlerin herkesten daha güçlü lobi yaptıklarını kaydeden Özgen, "Artık Türkiye'de bir esnaf ve küçük ticaret politikası olmadığını ve bir an önce bu politikanın belirlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Burada sayısı milyonları bulan bir kesimden söz ediyoruz. Belediyeye parasını yatıran ticari alan izni alıp, alışveriş merkezini kuruyor. İstanbul'da artık alışveriş merkezlerinin kendileri isyan etmeye başladı. Yakında Antalya'da da aynısı olacak" diye konuştu.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.