Haberler

"Sahile yılda 2 milyar $'lık yabancı yatırım mümkün"

Tarih: 22 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Ebru Erdoğan
Y&Y GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya, doğru planlama ve tanıtımla Ege ve Akdeniz'in sahil şeridine yılda 1-2 milyar dolarlık yabancı yatırımın çekilebileceğini belirtti... Bodrum Investate '08'in 24-25 Mayıs'ta Princess Otel'de gerçekleştirileceğini dile getiren Gökkaya, hem fuar hem de konferansın olduğu bu tür bir etkinliğin 'ilk' olacağını söyledi...

Hafta sonunda Bodrum'da Investate '08, gayrimenkul fuarı yapılacak. Her yıl yapılması planlanan fuarın bu yıl ilki yapılacak. Türkiye'den ve yurt dışından 31 firmanın katılacağı fuarda, Ege ve Akdeniz'i kapsayan tüm sahil şeridinin sorunlarının ele alınacağı bir konferans da yapılacak. Bodrum Princess Otel'de 24-25 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek bu fuar ve konferansta, dünyaca tanınmış mimarların yanı sıra yerel yönetimlerin temsilcileri de görüş bildirecek. İkon Events ve Akın Nalça Modular Space tarafından düzenlenen fuara, gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri de danışmanlık yapıyor. Bunlardan biri de Y&Y Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Işık Gökkaya. Doğru planlama ve tanıtımla sahil şeridine yılda 1-2 milyar dolarlık yabancı yatırım çekilebileceğini dile getiren Gökkaya ile fuarı ve sektörü konuştuk.

Sahilde ilk konferans 
- Fuarda yatırımcılara Türkiye'nin sahil şeridi ile ilgili ne gibi fırsatlar sunulacak?
Bodrum'da böyle bir konferans ve fuarın olması, Türkiye'de bir ilk. İlk olmanın getirdiği bazı sıkıntılar da oluyor. Fuar, sahil şeridinde kurumsal bir yapılaşmayı, turizm ve inşaat sektörünün birbirlerini geliştirmesini hedefliyor. Ama, Türkiye'de yeni oluşan pazarları, yabancılarla tanıştırmak. Mesela, ikinci el pazarı, bunlardan biri. Turizm girdilerinin arttırılması da bu fuar ve konferansta ön plana çıkacak konulardan olacak. Çevre ve mimari de özellikle 35 bin konut olan Bodrum için çok önemli. Çünkü artık dünyada bu tip yerler bitti. İspanya'ya baktığımızda yılda 7-8 milyar Euro'luk yabancı sermaye, ikinci el pazarıyla giriyor. Güney Fransa da öyle. Oralarda artık bir doygunluk var, bitme noktasına gelmeye başladı. Ama Türkiye sahilleri bunlar için çok yeni, çok da güzel. Öyle olunca bu fuarın önemi daha da artıyor. 

- Sahil kesimi için Türkiye ne kadarlık bir yatırımı çekebilir?
İspanya 7-8 milyar Euro çekiyor. Türkiye'de sahil kesimi her yıl en az 1-2 milyar dolar çekebilir. Çünkü bu sadece özellikle sahil kesimi için gayrimenkul değil, turizmi de kapsıyor. Eğer burada çok şeffaf olursanız, ciddi şekilde imar durumlarını belirlerseniz, bütün 1/100.000'lik planlarınızı yaparsanız nerede ne yatırım yapılabilir, turizm konut oranlarını belirlerseniz bu çok ciddi sermaye girişi sağlar. 

- Fuarın asıl amacı, yabancı yatırımcıyı çekmek mi, yoksa yabancıya ev satışını sağlamak mı olacak?
Yabancının ev almasını sağlamak belki sonraki aşama olabilir. Burada önemli olan doğru bir mimari, planlama ve yatırım; yani eldeki kıymeti doğru değerlendirebilmek. Bu fuarda hem konuşmacı hem de katılımcı olarak yabancılar da olacak. Türkiye'ye bir yatırım yaptığınız zaman önemli olan, bunun geriye dönüşü. Geri dönüşünün iyi ve sağlıklı olabilmesi için iyi bir hukuksal ve kurumsal altyapı gerekiyor. Mesela bu konferans ve fuarda bunlar vurgulanacak. Bizim Türkiye olarak nelerimiz eksik, yatırımcı ve yerel yönetimler neler bekliyor, bu konular ele alınacak. 

- Fuar ve konferans sadece Bodrum'la sınırlı olmayacak değil mi?

Hayır. Bütün sahil bandını planlıyoruz. Oralardan da davetlilerimiz olacak. Yurtdışına baktığımızda sadece fuar alanlarının yeterli olmadığını görüyoruz. Networking'lerin olabilmesi için, bazı şeyleri bazı ortamlarda ifade edebilmek için konferanslar gerekiyor. Yabancı yatırımcı kurumsal bir yapı istiyor. Şeffaf bir yapı istiyor. "Bu bölgede imar durumu şudur" diyebilmeniz gerekiyor. Türkiye artık sadece yurt içi yatırımlar için değil, yurt dışı yatırımlar için de önemli bir ülke oldu. Gayrimenkul sektörüne son 5 yılda 10 milyar dolar yabancı sermaye girişi oldu. Biz bunu çok rahatlıkla yılda 5 milyar dolara çıkarabiliriz. 

- Fuar her yıl yapılacak mı?
Evet. Belki aralarda başka kentlerde yapılması da düşünülebilir ama ağırlıklı olarak Bodrum'da olmaya devam edecek. Çünkü Bodrum, sahil kesiminde yabancıların en çok yatırım yaptığı ve yatırım yapmayı düşündüğü yer.

Gelecekte önemli isimler olacak 
- Bu fuara, ilgi çekmesi açısından, sizin de birlikte çalıştığınız Trump gibi bir yatırımcıyı çağırmayı düşünmediniz mi?

Bir dahaki dönemde tabii ki bu tür isimleri getireceğiz. Bu, kısa zamanda hazırlanan bir fuardı. Çok önemli konuşmacıların ajandaları 1 yıl önceden dolu oluyor. Bizim bu fuara başlamamızdan bugüne 7-8 aylık bir süreç geçti. Bu ilk ama ikincisi bundan çok daha iyi olacak. Tabi ki dünya çapındaki konuşmacıları getireceğiz. Bu tür konferansların anlam kazanabilmesi için biraz zamana gereksinim oluyor. 

- Türkiye'de o kadar çok gayrimenkul fuarı varken Investate'i nasıl farklılaşacaksınız?
Bizim hedefimiz tüm sahil şeridini elinde tutacak bir fuar yaratmak. Turizm Bakanlığı'nın, yerel yönetimlerin, STK'ların bu projeye destek çıkması lazım. Hedef, fuarın uluslararası boyut kazanması. Zaten uluslararası olmayacaksa bu kadar emek vermenin de gereği yok. Mesela dünyanın en büyük fuarlarından olan MAPIC'te katılımcı sayısı 10 binin üzerinde. Ama bakıyorsunuz uzun yıllar önce bu işe başlamışlar. Yani uluslararası bir fuar yaratmak ancak süre ve bilgi birikimiyle olabilir.

Sahil şeridindeki yatırım açısından yeni gözde yerler nereler olabilir?
Antalya, Didim, Datça var. Ama Türkiye'de tüm sahil şeridi hala çok bakir. Yapacağınız projenin ciddi bir etüdünün ardından pazarlayacağınız kesimi seçmeniz gerekiyor. Gayrimenkul sektörü çok gelişti. Yurtdışında çok büyük firmalar var, gelip projenizi alıyorlar ve yurtdışında pazarlamasını yapıyorlar. Önemli olan projeyi İngilizlere mi, Hollandalılara mı yoksa Almanlara mı yapacağınızEskiden villa yapardınız, gelir insanlar bunu alırdı. Artık tüketici alacağı yerin örnek dairesini görmek istiyor. İnşaat şirketlerin değerleme yapıp, profili belirleyip ondan sonra proje yapmaları gerekiyor.

2008'de büyük beklenti içinde olmamak gerekiyor
- Gayrimenkul sektörünü nasıl görüyorsunuz?

İstanbul'da arz fazlası var gibi görünüyor. Çünkü faizler yüksek, tüketicide bir tedirginlik var. 2008 bu şekilde bitecek. 2009'un üçüncü çeyreğinde hareketlenme olur. Çünkü o zaman tedbirlerin alındığı ABD'deki göstergelerde olumlu sinyalleri alabileceğiz. ABD'de 800 bin konut var. Bunun yüzde 50'sini sektörün içine sokmak zorunda. Sokarsa belli bir genelleme rakamı ortaya çıkacak. Türkiye'nin 2015'e kadar 7 milyon konuta ihtiyacı var. Bunları yabancı yatırımcı da görüyor. Sahil şeridinde ciddi bir arazi stoku var. Bu stoku en verimli şekilde nasıl kullanabiliriz, nasıl ekonomiye katabiliriz buna bakmak lazım.

Sizin önümüzdeki dönemde Y&Y Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı olarak yeni projeleriniz olacak mı?
Bizim iştiraki olduğumuz Yeşil İnşaat'ın ağırlıklı olarak orta gelir grubuna yönelik olarak inşa ettiği Beylikdüzü'ndeki 10 bin konutluk projesi sürüyor. Y&Y Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı olarak ise yeni yeni yatırım planlarımızı yapmaya başladık. Amacımız A + ve orta gelir sosyoekonomik grubuna yönelik projeler hayata geçirmek. Bodrum'da bir proje için yer bakmaya başladık. Burada yazlık yapmayı düşünüyoruz.

Fuardan sonra yurtdışında bu bölgeyi tanıtacak fuarın devamı bir unsur olacak mı?
Türkiye denince yabancı yatırımcı açısından en öncelikle akla gelen kent, İstanbul. Burada yapılan yatırımlar zaten malum. Ama sahil şeridinde büyük potansiyel ve kaynak bulunuyor. İlerisi için yurtdışında tanıtım amaçlı bir takım faaliyetler düşünülüyor. Buralarda Investate olarak stand alınabilir ve katılımcılara bölgeyle ilgili tanıtım yapılabilir. Düşünülen de bunu organize şekilde yapabilmek zaten.

31 firma katılacak 
- Acacia International 
- Adakon Elektro 
- Ağaoğlu 
- AHK İnşaat 
- Bakraz Evleri 
- Berggruen 
- Bodrum Life 
- Bozatlı 
- Bureau Veritas Türkiye 
- Corendon 
- CTG Planet Tek 
- Çağdaş Holding 
- Doğa Gayrimenkul 
- Denizbank 
- Ecotech İnşaat 
- Engel&Völkers 
- Fartur 
- Gülerman İnşaat 
- Homebuyer Show 
- IKEA 
- Capital Partners 
- Monarch 
- Novron İnşaat 
- Port Bodrum 
- Realty World 
- Regnum 
- Remax 
- Royal Residence 
- Viko
- Vouge 
- Yalıkavak Yokarlılar
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.