Haberler

Roma Agorası gün yüzüne çıkacak

Tarih: 22 Mayıs 2008 Kaynak: CNN Türk
Malatya'nın Kuluncak ilçesinde bulunan ve Roma döneminde önemli bir ticaret merkezi olduğu belirtilen agoranın bu yıl yapılacak kazılarla ortaya çıkarılacağı bildirildi.

Malatya Arkeoloji Müzesi Müdürü İzzet Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuluncak ilçesinin Kaynarca köyü Tosunbükü mevkisinde yaptıkları kazılarda ortaya çıkan merkezin bir agoranın tabanı olduğunu ifade etti.

Esen, şu bilgiyi verdi:

"Geçen yıl orada kazı çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Kuluncak'taki mozaiği ilk gördüğümüzde çok geniş alanda olmadığını düşünmüştük. Bunları kaldırabileceğimizi düşünmüştük.

Yerinde korumak zor diye müzeye getirmeyi planladık. Ancak orada kazı çalışması yapınca gördük ki bu mozaikler bizim sandığımızdan daha geniş bir alana yayılıyor ve kompleks bir yapının tabanında.

Burası Roma çağında agora denen kent merkezinde bulunan Bazilika diye adlandırılan yapıların tabanında bulunan mozaiklerden. Yani burası belki de o dönemin hem ticaret erbabının bulunduğu hem o dönemin mahkeme salonunun bulunduğu bazilika yapısının taban döşemesi."

"Turizm açısından önemli"
Kuluncak'taki mozaiklerin kompleks bir mimari yapının tabanı olduğuna vurgu yapan Esen, şöyle devam etti:

"Eylül ya da ekim ayında gerçekleştirilecek kazılarla tüm yapıyı ortaya çıkartacağız. Mozaiğin üstünü de projelendirerek Aslantepe Açık Hava Müzesi Projesi gibi detaylı olmasa da ahşap örtü ile örtüp bir açık hava müzesi şekline getirteceğiz.

Gerekli güvenlik önlemlerini de alacağız, çevre düzenlemesini de yapacağız. Bu yapı bölgenin Roma döneminde önemli bir yer olduğunu, önemli bir yerleşim alanı olduğunu gösteriyor. O anlamda bunlar turizm açısından da önemli."

Geometrik figürlerden oluşan mozaiğin bulunduğu yerin Romalıların çok tanrılı dinlere inandıkları milattan sonra 2. yüzyılda önemli bir ticaret merkezi olduğunu gösterdiğini kaydeden Esen, hem açık hava müzesi projesi hem de kazı çalışması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 25 bin YTL ödenek talep edeceklerini kaydetti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.