Haberler

'2B alanları Anayasa değiştirilmeden satılamaz'

Tarih: 23 Mayıs 2008 Kaynak: Radikal
CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin anayasa değişikliği yapılmadan satılamayacağını kaydetti. Topuz, hedefin, orman arazisi işgalcilerinin oyları oldunu işaret etti.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin anayasa değişikliği yapılmadan satılamayacağını kaydetti. Topuz, “Anayasa ve Anayasa Mahkemesi’nin kararları ortada iken, ‘2B arazilerinin satışı’ gündeme getirilerek orman arazisi işgalcilerinin oylarının seçimlere alet edilmesine artık son verilmelidirö dedi.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, AKP hükümetinin ‘2B arazileri ile ilgili çözümsüzlüğe odaklanan’ niyetinden vazgeçmediğini belirterek, 2B’lerle ilgili anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı. Topuz, “mevcut durumda, AKP hükümeti, Anayasa’nın 169 ve 170’nci maddelerini değiştirmediği sürece ‘2B’lerin satılmasını sağlayacak düzenlemeler yapması olanaksızdır. Anayasa değişikliği ise, AKP hükümetinin muhalefetle ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir uzlaşmaya gitmesi gereğini ortaya koymaktadır. Görülen o ki; AKP hükümeti, muhalefetle ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir uzlaşmaya gitmeden bildiğini okuma peşindedir. AKP yine uzlaşmadan yana değildir ve toplumu her zaman olduğu gibi yeniden gerginliklere sokma peşindedirö diye konuştu.

'AKP’nin ömrü yetmeyecek'
2B’lerin tapuya kayıtlı olmadığını, tapuya tescil edilmeyen yerlerin satışının ise imkansız olduğunu belirten Topuz, şunları söyledi:

“AKP hükümeti tarafından yapılan açıklamalarda, kamuoyu yanıltılmakta ve 2B’lerin adeta hemen satılacağı görüşleri ileri sürülmektedir. AKP hükümeti, hemen bugün, Anayasal ve yasal değişiklikleri yapsa bile, 2B’leri tapuya tescil ettirmesi birkaç yıl alacaktır. AKP hükümetinin, düzenlemeleri yapsa bile 2B’lerin satışını görmeye ömrü yetmeyecektir.ö

'Yeniden ağaçlandırmak mümkün'
Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda, 2B alanlarının yalnızca yüzde 5’inde yapılaşma olduğunun tespit edildiğini kaydeden Fevzi Topuz, 2B alanlarının yüzde 95’inde ise ağaç ve bitki örtüsü olduğunu söyledi. Bu arazilerin hayvancılık, tarım, meyvecilik ve sebzecilik üretimi için kullanıldığını kaydeden Topuz, bu durumun üzerinde yapılaşma olmayan 2B alanlarının yeniden ağaçlandırılarak ormana dönüştürülmesi ve orman olarak kazanılmasının mümkün olduğunu gösterdiğini ifade etti.

'2B konusu bir imar affıdır'
Yoksul orman köylüsünün, 2B alanlarının satışından 50 milyar dolar bekleyen AKP hükümetini memnun edecek bir gelire sahip olmadığını belirten Topuz, “Orman köylüsünün ekip biçtiği ve geçimini sağladığı 2B arazileri için AKP hükümetinin tespit edeceği bedeli ödeyecek güce sahip olmadığı meydandadır. Bu durumda, AKP hükümetinin asıl müşterisinin yerli ve yabancı inşaat şirketleri olduğu anlaşılmaktadırö dedi. 2B konusunun bir imar affı olduğunu, cumhuriyet döneminde hiçbir imar affının, af kapsamındaki yerlerin imar planı yapılmadan satışına izin vermediğini kaydeden Topuz şunları söyledi:

“2B’lerde imar planları yapılacak mıdır? Yapıldığı takdirde, sağlık, eğitim tesisleri, yol, park ve benzeri yerlere rastlayan 2B’ler de satılacak mıdır? Görüldüğü üzere, yanıtlanması gereken pek çok soru vardır. AKP iktidarının, bir problemi çözüyorum diye daha fazla problem yaratan uygulamalardan yana olduğu görülmektedir. AKP iktidarı hiçbir sorunun yanıtını vermeden, sorunları çözeceğini zannetmekte ve halkımızı kandırmaktadır. 2B konusu tartışılırken, yalnızca elde edilecek paranın hesabı yapılmakta, ancak bir daha 2B’lerin olmaması için nelerin yapılması gerektiği konusuna hiç yer verilmemektedir. Öncelikle 2B uygulamalarına dayanak olan başta Anayasa’nın 169’ncu maddesinin son fıkrası olmak üzere tüm yasal düzenlemeler ortadan kaldırılması ve bu beklenti tamamen yok edilmelidir. Anayasa ve anayasa mahkemesinin kararları ortada iken ‘2B arazilerinin satışı’ gündeme getirilerek orman arazisi işgalcilerinin oylarının seçimlere alet edilmesine artık son verilmelidir."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.