Haberler

Mama Hatun Kervansarayı kiralandı

Tarih: 23 Mayıs 2008 Kaynak: Erzincan Kent Haber
Erzincan’ın Tercan İlçesi'nde bulunan tarihi Mama Hatun Kervansarayı’nın kiraya verildiği, çeşitli iş alanlarının açılmasıyla korunmasının sağlanacağı belirtildi.

Tercan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Vakıflar bölge Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olan tarihi kervansarayın bir işadamına kiraya verildiğini içerisinde lokanta, düğün salonu, bakır eşya reyonu, çay bahçesi, ayakkabıcı, su tahsilat bürosu, kaymakamlık irtibat bürosu ve değişik iş kollarının yapılacağı mekanların bulunacağını ifade etti.

Kervansarayın kullanılmasının beraberinde korunmasını da getireceğini kaydeden Akkoyun, kiralayan iş adamının da tarihi mekanın korunmasına azami itina göstereceğini, bu konuda Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile sözleşme imzalandığını belirtti.

Kaymakam Akkoyun, kervansarayın kiralanmasının ardından, yapılan onarım ve benzeri işlemlerin Vakıflar Bölge Müdürlüğü uzmanlarından izni alınarak yapıldığını, herhangi bir tahribat yapılmasına izin verilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Kervansarayın bir duvarında yapılan işlemi incelediklerini bildiren Kaymakam Akkoyun, yapılan işlem için izin alındığını, iç mekanların pis su birikintilerinin bu kanalla dışarı atılmasının sağlanacağını söyledi.

Mama Hatun Kervansarayı
Erzincan’ın Tercan İlçesi'nde Mama Hatun Kümbeti’nden 30 metre uzağında aynı adla kervansaray bulunuyor. Kervansaray’ın 12. yüzyılın sonları veya 13. yüzyılın başlarında yapıldığı belirtiliyor.

Osmanlı döneminde yapılmış han plan tipinde. Kervansarayın mimarı bilinmemekle beraber kümbeti yapan Ahlatlı Ebu’n-Nema bin Mufaddalı’ın eseri olması kuvvetle muhtemel. Kare planlı kervansaray 51x51 metre ölçüsünde. Sarı renkte kesme taştan yapılmış olan kervansarayın dört köşesine silindirik kuleler, cephelere de yarım silindirik kuleler ve payandalar yerleştirilmiş. Buradaki kule ve payandalar 16 adet. Doğu cephesinin ortasına dışarıya taşkın bir giriş portali yerleştirilmiş durumda . Bu portalin iki yanına birer sütunçe ve birer niş konulmuş. Portalin basık kemerli kapısından kısa bir koridora oradan da geniş ve yamuk biçimli bir avluya geçiliyor. Koridorun iki yanında tonoz örtülü dikdörtgen odalar bulunmaktadır.

Avlunun kuzey ve güney kenarlarında beşer oda ve bir eyvan bulunmaktadır. Batı yönünde ise ortadaki daha büyük olmak üzere sivri kemerli tonoz örtülü üç eyvan ve bunların etrafında dikdörtgen birer mekan daha vardır. Avlunun kuzey ve güney kısımlarına duvar uzunluğunda ahır bölümleri yerleştirilmiştir. Bunlar sivri kemerlidir ve üzerleri tonozla örtülü.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.