Haberler

Vali, 'varım' dedi ama...

Tarih: 23 Mayıs 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: İlker Çoban
Narlıdere'de istinat duvarı kayan Hasan İçyer İlköğretim Okulu'nu kurtarmak için harcanan 525 bin YTL boşa gitti Ancak DSİ'nin hazırladığı rapora göre, yeni duvar yapılması ya da kazık çakılması için en az 600 bin YTL daha gerekiyor.

Narlıdere'nin yamacında heyelan bölgesine inşa edilen ve istinat duvarı kayan Hasan İçyer İlköğretim Okulu'nun kurtuluş raporu tamamlandı. Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürlüğü tarafından bir ayda hazırlanan raporda, kayan istinat duvarının 5 metre gerisine duvar yapılması ya da eski duvarın önüne fore kazık çakılması istendi. Okulun kanalizasyon sistemine bağlı olmadığını belirten DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, ayrıca okulun sisteme bağlanmasını ve uzun zamandır faaliyette olan foseptiğin kullanılmaması gerektiğini ifade etti.

Okul 350 Bin YTL
Raporda ayrıca okul çevresine yağmur suyu drenaj kanalları yapılması gerektiği vurgulandı. Ancak uzmanlar, yeni bir duvarın 500 bin YTL, fore kazık sisteminin ise 750 bin YTL'ye malolacağını belirtti. Raporda öngörülen kanalizasyon ve drenaj kanallarının da 50'şer bin YTL tutacağı kaydedildi. Bu durumda, hayırsever Hasan İçyer'in varisleri tarafından 350 bin YTL'ye yaptırılan, daha sonra istinad duvarına 525 bin YTL daha harcanan okulun kurtulabilmesi için en az 600 bin YTL daha gerekiyor. 

Zemin Etüdü Yapılmadı 
Narlıdere yamaçlarında bir kartal yuvasını andıran Hasan İçyer İlköğretim Okulu, 2004 yılında zemin etüdü yapılmadan inşa edildi. Hayırsever bağışıyla 350 bin YTL'ye mal edilen okul yüzde 70 seviyesindeyken yapılan zemin etüdü neticesinde kaymayı önlemek için aynı yıl 525 bin YTL'ye istinat duvarı yapıldı. Ancak 1 yıl sonra tabi zemin üzerine yapılması gerektiği halde dolgu zemin üzerine yapılan istinat duvarında çökme ve çatlaklar oluştu. Ayrıca okulun bahçesinde de çatlaklar ve yarıklar meydana geldi. 

Gel de Çıldırma 
Yeni Asır, İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası'nın 2006'daki "Okul boşaltılsın, boşaltılamazsa bir bölümü eğitime kapatılsın" raporu üzerine 4 sınıfı eğitime kapatılan ve bahçesinin bir bölümüne giriş yasaklanan okulun durumunu, ilk olarak 12 Nisan 2008 günü duyurdu. Gazetemiz, 12-13 Nisan tarihlerinde "Evrenin sırrını bırakın da bizim sırrı çözün" başlıklı anonsların ardından 14 Nisan günü "Gel de çıldırma" başlığıyla okuldaki çarpıklığı manşetine taşıdı.

Rapor İstemişti
Haberlerimiz üzerine harekete geçen İzmir Valisi Cahit Kıraç, okulu incelemesi sırasında "Bu bir insanlık hizmetidir. Elinde olumsuz bir rapor olan varsa getirsin bakalım" dedi. Bunun üzerine gazetemiz 16 Nisan 2008 günü "Var. Hem de 2 rapor var" manşetiyle hem İzmir Jeloloji Mühendisleri Odası'nın, hem de Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin okulun boşaltılmasını öngören bilimsel raporlarını yayınladı. Yeni Asır, ayrıca raporları Vali Kıraç'a teslim etti. Raporlar sonrasında harekete geçen Vali Kıraç, yaklaşık 1 ay önce DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nden okulla ilgili jeolojik etüd raporu hazırlamasını istedi. Okulda çalışan DSİ 2. Bölge Müdürlüğü mühendisleri, merakla beklenen raporu hazırlayarak önceki gün İzmir Valiliği'ne teslim etti. 

Pahalı Reçete 
Okulu ve çevresini inceleyerek kurtuluş reçetesi niteliğindeki raporu hazırlayan DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nün ilk önerisi, daha önce yapılan ve binanın neredeyse iki katına mal edmesine rağmen çöken istinad duvarının 5 metre gerisine yeni bir duvar yapılması oldu. DSİ ayrıca mevcut istinad duvarının önüne çakılacak fore kazık sistemi ile okulun kaymasının önlenebileceğini belirtti. Ancak uzmanlar, kayan istinat duvarının 5 metre gerisine yapılacak yeni bir duvarın yaklaşık 500 bin YTL'ye, fore kazık sisteminin ise 750 bin YTL'ye mal olacağını kaydetti. Önerilen inşaatların, okulun maliyetinden bir kaç kat fazla olacağı belirtildi. 

Kanalizasyonu Yok 
DSİ 2. Bölge Müdürlüğü mühendisleri, yaptıkları çalışmada Hasan İçyer İlköğretim Okulu'nun kanalizasyona bağlı olmadığı ve yakınlarında da şebeke bulunmadığını tespit etti. Okulun açıldığı 2004 yılından bu yana kullandığı foseptik çukurunun da zeminde sıvılaşma üzerine kayma meydana getirme olasılığı sebebiyle kullanılmaması gerektiği keydedildi. Şimdi okulun foseptiği kullanmaması durumunda atıklarını ne şekilde bertaraf edeceği merak konusu oldu. Konuyla ilgili Valilik yetkilileri, gerekli çözümün bulunması için çalışma yapılacağını dile getirdi. Bu arada okula en yakın kanalizasyon sisteminin 200 metre alt kısmındaki Narbel Konutları civarında bulunduğu ve binanın sisteme bağlanması için en az 50 bin YTL gerektiği ifade edildi. 

Tahliye Kanalları Şart 
DSİ'nin raporunda yamaçta bulunan okulun zeminine yağmur sularının sızmasını önleyecek drenaj kanalları yapılması gerektiği belirtildi. Uzmanlar bu kanalların ise 50 bin YTL'ye mal olacağını kaydetti. Ayrıca kaymanın etkisiyle okulun bahçesinde ve istinat duvarında oluşan çatlakların da beton ya da asfaltla kapatılabileceği belirtildi. Ancak bu öneriyi doğru bulmayan ve geçici olacağını belirten uzmanlar, bahçede çatlayan bölümlerin açılmasını ve yeniden beton atılması gerektiğini belirttiler.

3 Kurum Çalışacak 
Okul binasında eğitim ve öğretimi engelleyecek veya tedirginliğe yol açacak bir olumsuzluğun bulunmadığının belirtildiği raporun sonunda konuyla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayındırlık Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi olmak üzere 3 kurumun ortak çalışma yapacağı kaydedildi. Ayrıca Okul bahçesinden başlayarak Narbel Yolu'nu da içine alacak şekilde bir alanla ilgili yeni bir uygulama projeleri hazırlanması gerektiği ifade edildi.

'Kıraç suç duyurusunda bulunsun'
DSİ'nin raporuna ilk tepki, İl Genel Meclisi Üyesi Ercan Tatı'dan geldi. Önceki gün konuyla ilgili İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı makamında ziyaret eden Tatı, DSİ'nin raporu 500 bin YTL'ye yeni bir istinat duvarı ya da 750 bin YTL'ye fore kazık yapılmasını öneriyor. Ayrıca drenaj kanalları ve kanalizasyon sistemi de 100 bin YTL'lik ekstra maliyet getirecek. Foseptiğin de kullanılmaması isteniyor. Şimdi okulun tuvaletleri kapanacak mı? Bu okulda eğitim gören çocuklar ne yapacak? 350 bin YTL'ye mal edilen okula 525 bin YTL'ye yapılan istinat duvarının boşa gittiği görülüyor. Bunun hesabını kim verecek?" dedi. 

Kimin Cebinden Çıkacak? 
Yeni yapılacak harcamaları kimin karşılayacağını soran Tatı, şöyle devam etti:

"Bence zemin etüdü yapılmadan inşa edilen okul ve istinat duvarının sorumlularına rücu davası açılmalıdır. Vali Kıraç da görevini yaparak vakit kaybetmeden bu kişiler hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmalıdır. Tüm bunların yanı sıra bu okulun istinat duvarı İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Kemalpaşa'da bir anaokulunun ücretsiz bitirilmesi karşılığında yüksek maliyetle ihale edilmiştir. Çöken duvarın maliyeti 525 bin YTL'den çok daha düşüktür."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.