Haberler

Duman oldular

Tarih: 23 Mayıs 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Abdullah Yıldırım, Serkan Nergis
Yeni yürürlüğe giren kapalı alanlarda sigara yasağı, daha önce insanların oturmaya yer bulamadığı alış veriş merkezlerinin kafe ve restoranlarını yüzde 50 boşalttı. Tüm alış veriş merkezlerinde, her iş kolunda satışlarda hissedilir oranda düşüş var.

Gündeme getirildiği ilk günden bu yana toplumdan büyük destek alan kapalı mekanlarda 'sigara içme yasağı', dev bütçelerle inşa edilen alışveriş merkezlerindeki müşteri sayısını yarı yarıya düşürdü. 19 Mayıs itibari ile yürürlüğe giren yasak, insanların daha önce oturmak için yer bulamadığı büyük alışveriş merkezlerini yüzde 50 boşalttı. İşletme sahipleri durumdan rahatsız olurken "Ya insanlar sigara içilmeyen mekanda oturmaya alışacak, ya da biz kapatıp gideceğiz" diyor.

Eskiden Yer Bulunamazdı
Levent'teki Metro City Alışveriş Merkezi'nde bulunan Cıty Brasserie adlı kafenin işletmecisi Tolga Yazıcı, sigara yasağını olumlu karşıladıklarını ancak müşterinin birden yarı yarıya azalmasının kendilerini endişelendirdiğini belirterek, "Normalde akşam üstü saat 17.00 civarında, işletmemiz tıklım tıklım olurdu. Ama yasaktan sonra insanların keyfi kaçtı. Sigara olmayınca gelip oturma gereği bile duymuyorlar" diye konuştu.

Aynı merkezde bulunan Sultanahmet Köftecisi'nin Müdürü Fikret Kılıç, "Büyük AVM'lerde ortak oturma alanları olur. İnsanlar burada yemeğini yer sigarasını çayını içerdi. Sigara yasağı gelince bomboş kaldı" dedi. Metro City'deki HD Restaurant'ın aşçıbaşısı Cemal Pençe, durumdan şikayetçi olanlar arasında. Cemal usta, "Yasak dış piyasayı canlandırabilir ama bizim işlerimizi olumsuz etkiledi. Öğle servislerinde gelen insan sayısı neredeyse yarı yarıya düştü" dedi ve ekledi: "Yasaktan önce günde ortalama 200 porsiyon iskender satıyorduk. Şimdi bu rakam 125'e düştü."

Satışlar Kesildi
Schlotzsky's Kafe'nin Müdürü Murat Artış da "Satışlarımız nerdeyse yarı yarıya düştü. Sigara yasağından önce boş masamız yoktu, şimdiyse dolu masa yok" dedi. Özsüt Kafe'nin yöneticisi Ayşe Toprak, "Satışlarımız bir anda düştü. Yasak satışlarımızı bıçak gibi kesti. Sadece bizde değil, Metro City'deki bütün işyerlerinde, markette bile alış veriş yarı yarıya düştü. Böyle giderse kiralarımızı ödeyemez hale gelip kapımıza kilit vuracağız" diye yakındı.

Oneup Restaurant işletmecisi Kemal Temiz, "Sigara yasağını sonuna kadar destekliyorum. Ama bizim işler de çok düştü. Mekan bomboş kaldı. Ya insanlar bu duruma alışacaklar. Ya da biz kapatıp gideceğiz" dedi.

Sigara yasağından diğer büyük alış veriş merkezleri de etkilendi. Kanyon Alış Veriş Merkezi'nde de hemen bütün restoran ve kafelerin bomboş olduğu görüldü.

Zabıta, minibüsçüleri uyardı ve broşür verdi
19 Mayıs'ta yürürlüğe giren ve denetimi belediye ekiplerine bırakılan sigara yasağını bazı belediyeler çok ciddi uyguluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, üç gündür yoğun denetimlerini sürdürüyor. Büyükşehir'den yapılan açıklamada, üç günde denetimlerin toplu taşıma araçlarında yoğunlaştırıldığı açıklandı. İlk gün yasağa uymayanlara uyarı yapan belediye ekiplerinin, yasak ihlallerine ceza kestiği belirtildi. Yapılan denetimlerde, sigara satış belgesi olmayan işyerlerinin kapatıldığı açıklandı. Dün yapılan denetimlerde belgesi olmayan bir işyeri sahibinin sigara içerikli mallarına el konduğu, satış yerine para cezası kesildiği bildirildi. Zabıtanın ayrıca, sigara yasağına ilişkin 15 bin adet broşürü, ana arterlerde dağıttığı belirtildi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.