Haberler

Kapadokya Sarıca Kilise Restorasyonu

Tarih: 23 Mayıs 2008 Yazan: Zeynep Güney

Sarıca Kilise, Kapadokya - Restorasyondan Önce

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı’nın düzenlediği Koruma Söyleşileri’nin ikincisine, 20 Mayıs 2008 Salı günü “Kapadokya Sarıca Kilise Restorasyonu” konulu sunumuyla Cengiz Kabaoğlu konuk oldu. Kabaoğlu, 2006 yılında Avrupa Birliği ve Tüm-Avrupa Kültür Mirası Federasyonu Europa Nostra Ödülleri, Mimari Mirasın Korunması Büyük Ödülü’nü alan Sarıca Kilise’nin restorasyon çalışmalarını anlattı.

KA.BA Eski Eserler Koruma ve Değerlendirme Mimarlık tarafından, Vasco Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yusuf Örnek’in desteğiyle, Vasco Turizm sponsorluğunda hazırlanan ve uygulanan Sarıca Kilise Restorasyon Projesi çalışmaları 1997 yılında başladı. 1998 yılında Nevşehir Koruma Kurulu onayını alan ve 2001 yılında uygulama çalışmalarına başlanan restorasyon projesi, 2004 yılında tamamlanarak işletmeye açıldı.


Restorasyondan Sonra

Sarıca Kilise’nin narteks, naos ve daha sonra çalışmalar sırasında ortaya çıkarılan trapeza (yemekhane) bölümlerinden oluştuğunu ifade eden Cengiz Kabaoğlu, kilisenin uzun bir süre konut ve güvercinlik olarak kullanılmasından ötürü, yüzey erezyonu, dökülmeler, çatlaklar ve kayıp öğeler gibi bozulmalara maruz kaldığını anlattı.

Proje Aşamaları
Kilisede ilk olarak hazırlık aşaması kapsamında bitki ve molozları temizlendiklerini söyleyen Kabaoğlu, temizlik çalışmaları sırasında trapeza bölümünü ortaya çıkardıklarını belirtti. Çizimlerin tamamlandığı “belgeleme” ve bozulmaların haritalandırıldığı “inceleme / değerlendirme” aşamalarından sonra “koruma / onarım” çalışmalarının başında minimum müdahale kararı alan ekibi en çok zorlayan konu, üst örtüde erozyon nedeniyle oluşan yarıkların onarımı olmuş.



Erezyonu durduramayacakları için kilisenin üzerine az bakım gerektirecek bir üst örtü yapmayı kararlaştırdıklarını söyleyen Kabaoğlu, bunun için öncelikle yeni bir drenaj sistemi tasarladıklarını anlattı. Kilisenin bulunduğu tepenin üzerinde bağ sınırı boyunca, toprağa gömülü bir drenaj kanalı yapıldıktan sonra, kilisenin yıpranmış kaya cephesi benzer renkte daha sert bir tüf taşıyla kaplanarak onarılmış. Trapeza üzerindeki iki derin yarık, suyun değişken akış yönünü sağlayabilmek için farklı makas açıklıklarında emprenye edilmiş ahşap iskelet sitem ile eğrisel formda kapatılmış ve mantolanmış. Bu üst örtüyü taşıyabilmek için trapezanın içine ek bir kolon konmuş. Kilisenin ve trapezanın zemininde ziyaretçilerin yürüyeceği aks sert tüf taşıyla kaplanmış, kalan yerlerde de nemi tutması için ponza taşı kullanılmış. Kiliseye gelen yol, en sert tüf taşıyla merdivenli bir yürüme yolu olarak düzenlenmiş. Duvardaki bezemelerin konservasyonunda gerekli görülen yerler çok az müdahale ile belirgin hale getirilmiş. Kilisenin cephesinde daha önceleri güvercinlerin girip çıkabilmesi için açılan pencere ise, yapının bir dönemini yansıttığı kabul edilerek, sadece güvercinlerin tekrar girmesini önlemek amacıyla parmaklıkla kapatılarak bırakılmış.

   
Restorasyon Öncesi ve Sonrası

Sarıca Kilise’de yaptıkları çalışmayı doğanın olumsuz etkilerini önleyerek, yapının içine inşa edildiği kaya dokusunu onarıp, korumak olarak özetleyen Kabaoğlu, kiliseye özel bir işlev vermek yerine müze olarak kullanılmak üzere işletmeye açtıklarını belirtti. Sarıca Kilise, açılıdığı günden bu yana Fener Rum Patriği 1. Bartholomeos ve Unesco Dünya Kültür Mirası Komitesi Başkanı Francesco Bandarin gibi önemli isimler tarafından da ziyaret edildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı tarafından düzenlenen ve ilki Emre Arolat’ın “Brüksel Kraliyet Antreposu Renovasyonu” konulu sunumuyla 25 Mart 2008 tarihinde gerçekleştirilen Koruma Söyleşileri, Eylül ayından itibaren kaldığı yerden devam edecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.