Haberler

Sağlam binada tadilat yıkılacak olanda ders var!

Tarih: 23 Mayıs 2008 Kaynak: Vatan Yazan: Tülay Şubatlı
Büyük bir deprem bekleyen İstanbul’daki okullarda deprem hazırlığı kaplumbağa hızıyla yürüyor. Esenler’deki İbrahim Turhan Lisesi’ndeki hazırlık ise fıkra gibi! İki bloktan oluşan okulda az hasarlı binada güçlendirme çalışmasına başlandı, dokunsan yıkılacak olanda 1900 öğrenci eğitim alıyor

Uzmanların sık sık yaptığı ’Büyük İstanbul depreminin eli kulağında’ uyarısına rağmen çocuklarımızı emanet ettiğimiz okulların hali içler acısı. Güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması gerektiği tespit edilen okulların çoğunda henüz hiçbir çalışma başlatılmadı. Başlayanlarda ise işler tam Türk usulü yürüyor!

İstanbul Valiliği tarafından yürütülen “İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık (ISMEP) Projesi kapsamında Dünya Bankası’ndan 310 milyon euro kredi alındı. Bu parayla her yıl 100 okulun güçlendirilip, depreme karşı hazır hale getirilmesi hedeflendi. 7 ay önce inceleme yapılan Esenler’deki 2.500 öğrencinin eğitim gördüğü İbrahim Turhan Lisesi’nde de A bloğun yıkılıp yeniden yapılması, daha az hasarlı olan B bloğun ise güçlendirilmesine karar verildi.

Öğrenciler Allah’a emanet
Okuldakiler A bloğunun yıkılmasını beklerken, az hasarlı olan B blokta okuyan 600 öğrencinin nakli yakındaki Engin Can Gürel Lisesi’ne yapıldı. Çıkılan ihale sonrasında Üçer Müşavirlik Mühendislik 27 Mart 2008’de çalışmalara start verdi. B bloğun temel ve duvarları depreme karşı en son yöntemlerle güçlendirilmeye başlandı. Yıkılması gerektiği halde hiç dokunulmayan A bloktaki sınıflarda eğitim gören 1900 öğrenci ise her şeyden habersiz okula gidip gelmeye devam etti.

Kredi güçlendirme için diye...
Sonunda okul müdürü Yüksel Öztürk isyan etti. Defalarca ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvurup “Okuldaki çatlaklar nedeniyle tedirginlik duyuyoruz. Öğrencilerimizin can güvenliği yok” diyerek A bloğun yıkılıp yeniden yapılmasını istedi. Ancak aldığı yanıt şaka gibiydi: “Dünya Bankası’ndan alınan kredi ’güçlendirme yapma’ şartı ile verildiği için A bloğu bu kapsama alamayız.” Ama binanın akıbeti hakkında bir şey söylenmedi.

’Şanslıyız, deprem olmadı’
Son durumu görmek üzere okula gittiğimizde daha az hasarlı olan B bloktaki güçlendirme çalışmaları devam ediyordu. Her yerinde derin çatlaklar olan binada eğitim gören öğrenciler ise işi şakaya vurdu: “Şimdiye kadar deprem olmadığı için şanslıyız. Ama ya şimdi deprem olursa? Öldük biz!” Duvarlarındaki çatlakları yerinde görmek ve bilgi almak istediğimizde okul müdürü devlet memuru olduğu için beyanat veremeyeceğini , okulda da hiçbir şekilde çekim yapamayacağımızı söyledi. Bu sırada müdürün odasındaki bir kolondaki çatlak gözümüze çarptı. Foto muhabiri arkadaşım Burak Kara bu kolondan bir kare fotoğraf çekmeyi ve okulun içinde bulunduğu tehlikeyi gözler önüne sermeyi başardı. Apar topar odadan çıkartılırken bir yolunu bulup öğretmenler odasına daldığımda benzer manzaranın orada da aynı olduğunu gördük. Duvarlarındaki çatlaklar yüzünden öğretmenlerin tedirgin oldukları ve korktukları her hallerinden belli oluyordu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.