Haberler

20 bin metrekareyi değiştirecek Tarlabaşı projesi görücüye çıktı

Tarih: 23 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Recai Kömür


İstanbul'un tarihi semtlerinden Tarlabaşı yenileniyor. Beyoğlu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 'Tarlabaşı Yenileme Projesi' kapsamında toplam 20 bin metrekarelik bir alanda 278 bina restore edilecek...

Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde düzenlenen 'Tarlabaşı Geleceğini Paylaşıyor' sergisi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı bir davetle açıldı. Beyoğlu Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı davette konuşan Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul'un tarihi değerler açısından önemli bölgelerinden biri olan Tarlabaşı'nın büyük bir dönüşüme hazırlandığını ifade etti. Tarlabaşı ve çevresinin yıllarca ihmal edildiğini ve kültürel zenginliğin korunamadığını belirten Demircan, Tarlabaşı'nın küçük parsellerden oluşan ve çağdaş ihtiyaçları karşılamayan yapısı, dar sokakları ve otopark sorunu, kötü çevre koşulları nedeniyle mülk sahiplerinin yatırım yapamadığı ve yüksek proje maliyetleri yüzünden yıllarca ihmal edildiğini söyledi.

2010'a Hazırlık
Tarlabaşı Yenileme Projesi ile bölgenin çağdaş ve modern bir görünüme kavuşacağına dikkat çeken Demircan, proje kapsamında toplam 20 bin metrekarelik alanda 278 binanın restore edileceği ve 90 bin metrekarelik bir kullanım alanı bulunduğunu dile getirdi. Projeyle mülk sahipleri ile yatırım sahiplerini buluşturduklarını kaydeden Demircan, serginin 1 ay açık olacağını, uzmanların ve ilgili tarafların önerileri ile son şeklini alacağını söyledi. Restorasyon için seçilen bölgedeki binaların yüzde 3.5 oranında kullanıldığını ve mülk sahipleri ile anlaşmaların yapıldığını belirten Demircan, kiracıların da sürece katılması için TOKİ ile protokol hazırlandığını ve çekilişsiz kurasız daire edinmelerinin sağlandığını kaydetti. Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise İstanbul'un tarihi dokularından Tarlabaşı'nın yeniden kazanılmasının önemli bir proje olduğunu belirtti. Günay, İstanbul'un dünyanın çok özel yerleşim alanlarından biri olduğunu belirterek, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin bu kıymetin bilinmesini sağlayacağını dile getirdi. Günay, 2010'a hazırlık çerçevesinde fiziki mekanların tarihi dokuya uygun hale getirildiğini anlattı.

Proje 2 yıllık hazırlık sürecinde oluştu
Tarkabaşı Yenileme Projesi, yaklaşık 2 yıl süren bir çalışma sonucunda uygulama aşamasına geldi. Tarlabaşı'nda 9 adayı kapsayan bölge için hazırlanan projeler, Koruma Kurulu tarafından onaylandı ve Beyoğlu Belediye Meclisi tarafından kabul edildi. Tarlabaşı bölgesinde başlayacak olan ve mevcut kentsel doku ile mimari yapılaşma özelliklerini de dikkate alan yenileme projesinin yalnızca mekânsal boyutu ile değil, toplumsal ve ekonomik boyutu ile önemli bir çalışma olduğu belirtiliyor. Beyoğlu Sanat Galerisi'nde sergilenen proje 22 Haziran'a kadar açık olacak.

Bina yükseklikleri değişmeyecek
Kültür Bakanı Günay, Tarlabaşı'nın yüzde 5'inden az bir kısmında yenilenme projesinin uygulanacağını belirterek, binaların yoğunluk ve yüksekliğinin değişmeyeceğini, iç avlular ve yeraltı otoparkları oluşturulacağını, binaların dış cephelerinin iyileştirileceğini söyledi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.