Haberler

Etlik... Sokağın gündemi

Tarih: 23 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Yavuz Donat
Ankara'nın, Etlik semtinin göbeğinde "Antares" açıldı. Antares "akrebin kalbi" anlamında. Ankara'daki alışveriş merkezlerinin "en büyüğü." "Daha ileride" bir başka alışveriş merkezi daha yapılıyor. "Çevre yolunun" kenarında. Yakında o da açılır. Açılan her alışveriş merkezi birkaç yüz "bakkalın, manavın, kasabın, ayakkabıcının, lokantanın" kapanması demek. Bunun adı "globalizm." "Ölçek ekonomisi." Beğensek de beğenmesek de bu bir "gerçek." Değişime ayak uyduran, birleşen, örgütlenen "ayakta kalacak." Gerisi de teker teker kapanacak. Etlik'te bir süre dolaştık. "Etraf" eskiden gecekonduydu. "Müthiş bir değişim" gözledik. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek "Yozgat Bulvarı'nı" açmış.Bulvarın iki yanındaki gecekondular "yıkılmış." Yerlerine "modern binalar" yükselmiş.

Gitmişken "Ey Etlikliler" dedik.
- Gündeminizde neler var?

İsteyen gitsin, aynı soruyu sorsun. Ankara'nın Etlik semtinde yaşayanların gündemi "aş, iş, çocukların eğitimi, sağlık problemi, emekli maaşı." "Ya kapatma davası?.. Ya Yargıtay bildirisi?.. Ya iktidar muhalefet çekişmesi" diyecek olduk.

Gülerek dediler ki:
- Onlar da sizin gündeminiz.

Değişimin adı Mamak
Sağı solu, çarşıyı pazarı dolaşıyoruz.
"Tabelaları" okuyoruz.
- Kırşehir manifatura.
- Çankırı çayevi.
- Çorum kıraathanesi.
- Sivas bakkaliyesi.
- Yozgat testi kebap.
Gezdiğimiz yer "Ankara'nın Mamak'ı." Nüfusun yüzde 51'i "Ankara doğumlu." Kimi "Mamak" ta doğmuş, kimi de Ankara'nın Bala gibi, Kızılcahamam gibi, Ayaş gibi ilçelerinde. 600 bine dayanan Mamak nüfusunun yüzde 49'u ise... "En çok" Çorumlu. Sonra sırasıyla: Yozgatlı, Çankırılı, Sivaslı, Kırşehirli, Kırıkkaleli, Karslı, Tuncelili. Şimdi gelelim "değişim" meselesine... Gazi Şahin belediye başkanı seçildiğinde (9 yıl önce) sormuştuk:
- Ne kadar gecekondu var?
"103 bin" demişti.

Dün yine sorduk:
- Kaç gecekondu kaldı?
- 75 bin gecekonduyu yıktım... 28 bin kaldı... Yıkmaya devam ediyorum.

Her gün "30 gecekondu" yıkılıyor. Yıkan da memnun, gecekondusu yıkılan da. Zaten çoğunu "sahibi" yıkıyor. Zira kimsenin hakkı yenmiyor. Kimse mağdur olmuyor. Kimse beddua etmiyor, yıkım ekibine taş atmıyor. Biz Mamaklılara "siyaset için ne diyorsunuz" diye sorduk. Onlar da bize "Mamak'taki değişim için ne düşünüyorsunuz" diye sordular.

Çöplükten yükselen kent
Mamak çöplüğü "Çankaya'nın az ötesi." Manzarası, Ankara'nın yüz karasıydı. Sinek yuvasıydı. Yaz gelip de havalar ısınınca, çöplükten yükselen koku "Çankaya Köşkü'ne kadar" gelirdi. Dün Mamak'a gittiğimizde öğrendik... "Yeni bir alışveriş merkezi" yapılacak. Yanında da apartmanlar yükselecek. Tam "46 kat." Alışveriş merkezi, konutlar, yüzme havuzları, spor tesisleri "aynı kompleksin" içinde. Mamak Belediye Başkanı'na sorduk:

- Nereye yapılacak?

Eski "Mamak çöplüğünü" gösterdi:
- Buraya.

Çöplüğün üstü "sera" olmuş. Ayrıca bir "tesis" kurulmuş. Yeraltındaki çöpün "metan gazı" yukarı çıkarılıyor, "elektrik üretiliyor." Bu arada "bir şey daha" öğrendik. Belediye arsa üretmiş, müteahhide vermiş. Tam "11 iş merkezi" yapılıyor. Yüzde 35'i belediyeye ait. Sevinmek lazım "çok güzel projeler." Tabii yapılan her iş merkezi, birkaç yüz küçük esnafın kepenk kapatması demek, o da işin "diğer yanı." Dün Mamak'ta "yabancıları" görünce şaşırdık, "kim bunlar, ne arıyorlar" diye sorduk. "Kırım" heyetiymiş. Kırım Başbakan Yardımcısı, Kırım'ın Sudak kentinin Belediye Başkanı ve diğer Kırımlılar. "Mamak'ı... Değişimi" görmeye gelmişler. Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin'e takıldık:

- Gelmişken birer de ev alsalar bari... Örneğin şu apartman fena değil... Orada bir daire ne kadar?

Şahin "250 bin YTL" demez mi?
- Neee?.. Mamak'ta... Bu fiyat ha...
- Yok ne sandınız?

Dünün gecekondusunun yerine yükselen apartmanın bir dairesi 250 bine müşteri buluyorsa... Bravo Mamak'a.

Atatürk'ün şoförü nerede oturuyordu?
TOKİ eğer "gaz kesmeden" 10 yıl daha yol almaya devam ederse... Ankara "bir başka Ankara" olacak. Biliyoruz "diğer yerler" de değişecek ama... Dün Ankara'yı gezdik. Bugün Ankara'yı yazacağız. Mamak'ı bilenler bilirler. Ortasından bir yol geçer: Meşhur "Mamak Caddesi." Caddenin olduğu yer bir "vadidir." Demiryolu da bu vadidedir. Vadinin iki yamacında "iki tepe" vardır. Biri "Aşıklar Tepesi." Diğeri "Kartaltepe." İki tepe de gecekondu dolu.Daha doğrusu "doluydu." TOKİ, Aşıklar Tepesi'ne 620 konut yapıyor. Gecekondular teker teker yıkılıyor. Aşıklar Tepesi öyle yüksek ki "Çankaya Köşkü'nü de görüyorsunuz, Anıtkabir'i de, Meclis'i de, İncek'i de, Çayyolu'nu da." Ankara'da "böyle güzel bir tepe" var mıymış? Ve biz burayı nasıl "acımasızca" kirletmişiz? Gelelim Kartaltepe'ye. Atatürk'ün şoförü Rasim Uçar'ın "evi, bahçesi" bu tepedeymiş. Torunları evi "Belediye'ye bağışlamışlar." Belediye de "Ana Sağlık Merkezi" yapmış. Şoförün bahçesine gelince... Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin:

- Oraya şelale yapacağız... Park yapacağız... Adını da " Uçar Parkı " koyacağız.

Kartaltepe'deki gecekondular da yıkılıyor. Yeni binalar yapılıyor. Gittik, gezdik, hayran kaldık. Kim derdi ki adı "Mamak çöplüğü" ile özdeşleşen bir ilçe "böylesine düzgün hale gelecek?"

Fahri Korutürk Mahallesi
Eski cumhurbaşkanlarından Fahri Korutürk'ün adını bir "caddede, sokakta, bulvarda, okulda" gördünüz mü? Merhum Korutürk'ün adı Ankara'nın Mamak'ında yaşıyor. Fahri Korutürk Mahallesi'nde. Böyle bir mahalle olduğundan belki "Korutürk'ün çocuklarının bile" haberi yoktur. Haberleri varsa bile... Büyük ihtimal, o mahalleye gitmişlikleri yoktur. Nasıl gitsinler, kime gitsinler? Mamak'ta "baştan aşağı gecekondu ile dolu bir mahalle." Kanalizasyon "yola akar." Adı "Fahri Korutürk Mahallesi." Bu anlattığımız "manzara" birkaç yıl öncesine ait. Dün merak ettik. Yakından tanıdığımız, çok nazik, fevkalade beyefendi bir insan olan merhum Korutürk'ün adını taşıyan mahalle ne halde diye bir göz attık. "Kentsel dönüşümün sihirli eli" oraya da değmiş.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.