Haberler

Gecikmeden ilk adımı atmalılar...

Tarih: 23 Mayıs 2008 Kaynak: Olay Yazan: Yusuf Kayışoğlu
İhtişamı çirkin yapılarla gölgelenmiş, hapsedilmiş bir kent Bursa... Son zamanlarda bir isyan var, bu konuda... Sadece... Sivil toplum örgütleri, sadece belediye başkanları, sadece turistik değerlerle örülü kurum ve kişiler değil... Neredeyse Bursa'da yaşayan herkes bu güzel kentin içindeki değerlerin ortaya çıkarılmasını istiyor. Bugünle buluşmasını izliyor.

Açıkçası... Sadece eski Bursa'nın gölgelenmiş değerlerinin ortaya çıkarılmasına değil, bu kentte olup bitenlere karşı da sessiz bir göndermesi olan esnafın, 'Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Platformu' adı altında bir araya gelmesi, sivil toplum örgütlenmesi adına önemli bir gelişme aslında...

Doğan Alakoç başkanlığındaki platformun düzenlediği toplantıyı dün küçük Kozahan diyebileceğimiz Emirhan'da izledik. Bakırcılar Çarşısı, Kapalıçarşı, Uzun Çarşı, Okçular, Emirhan, Geyvehan, Fidanhan, Pirinçhan, Tuzhan gibi yerler aynı zamanda Bursa`nın tarihi dokusunu oluştururken, ticaret yapısının da önemli saç ayağı konumundalar.

'Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Platformu`nun oluşturulmasının en önemli nedenleri de bu... Platform Başkanı Alakoç, 30 kadar dernek ve çarşının bu oluşum içinde yer aldığını, toplam esnaf sayısının 3 bin olduğunu belirtiyordu. İstekleri arasında bu bölgenin korunması, aslına uygun hale getirilmesi...

Çarşı ve hanlar bölgesinde gerileyen ticaretinin canlandırılması vardı. Ama aynı zamanda tarihi dokuya yapılan vurgu da dikkat çekiyordu. Kapalıçarşı ve Hanlar Bölgesi Bursa'nın dün-bugün sürecinin en kuvvetli yaşandığı yer... Gelecekte de var olması ve önemini yitirmemesi için yapılacaklar da belli... Öncelikle...

Bu tarihi bölgenin etrafının açılıp, eski Bursa'nın ana gövdesinin ortaya çıkarılması gerekiyor. Bu yapılırken de dışı kadar içinin de geçmişi yok etmeden ama geleceği de görecek şekilde dizayn edilmeye ihtiyacı var. Doğan Alakoç, Muhsin Özyıldırım, Levent Arslansoy, Şeref Akgün, İhsan Gür, Fahrettin Tüccaroğlu, Bülent Erginal, Sami Ekin, Recep Gürbüz, Mehdi Kamruz, Muhammer Dündar, Abdülkadir Kılınç, Levent Aldemir, Hakan Ruşen, Rıdvan Şen ve Erkan Öncel`den oluşan, `Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Platformu`nun ana başlıklarıyla tespit ettikleri dört sorun var.

a. Fiziki sorunlar (Otoparklar, araç giriş ve çıkış rahatlığı, çarşı bağlantıları, tasarım ve çevre düzenlemesi... Modern tuvaletler, seyyar çıkmaları, güvenlik, seyyar satıcılar, ulaşım...)
b. Yönetim sorunları (Çarşı ve hanlardaki derneklerin yaptırım gücünün olmaması...)
c. Eğitim sorunları (Çalışanların ve işverenlerin eğitimleri...)
d. Tanıtım sorunu

Platformun ana başlıklarıyla ortaya koyduğu bu sorunlar, sadece esnafın değil, Bursa'nın Bursalılar'ın da bir sorunu... Her hafta salı günleri bir araya gelen platform üyeleri Bursa`nın tarihi dokusunun en önemli parçası Kapalıçarşı ve Hanlar Bölgesi'ni geleceği olan bir yapıya büründürmek için kolları sıvarken aslında yalnız değiller. Çünkü, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe bu konuda oldukça kararlı bir tutum izliyor.

Platform Başkan Yardımcısı Muhsin Özyıldırım da konuşmasında Altepe'ye bu nedenle teşekkür etmişti. Yeri gelmişken, ortaya konulan sorunların bazılarının çözümünün de Çarşı ve han esnafının kendi elinde olduğunun altını çizmek gerekiyor. Zira, çevresel kirliliğin gözle görülür oluşunun ana etkeni yine esnafın kendisi... Eğer işe kendi kapılarının önlerini biraz olsun süpürerek başlarlarsa, oluşturdukları bu platform, sorunların çözümü konusunda kısa sürede sonuç alır.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.