Haberler

ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur ile Gayrimenkul Sektörü Üzerine

Tarih: 23 Mayıs 2008 Yazan: Burcu Öztaşkın


Fotoğraf: Arkitera Mimarlık Merkezi

Arkiparc.com.tr, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği GYODER'in kurucu üyelerinden olan ve 2005 - 2006 yılları arasında Dernek Başkanlığı görevini yürüten bugün ULI Türkiye Başkanı olan Haluk Sur ile gayrimenkul sektörünün gündemini oluşturan konular hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.

Türkiye’nin her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de yapısal anlamda bir değişim süreci yaşıdığını belirten Sur, yatırımcıların, uluslararası değerleme, uluslararası raporlama, muhasebe standartları veya pazar araştırma standartları gibi konularda giderek bu işin uzmanı olan firmalara doğru yönlendiğini ve bu gidişi sağlıklı bulduğunu söyledi ve ekledi “Türkiye ve Türk gayrimenkul sektörü dışa açıldıkça, küresel rekabet içine daha çok girdikçe, küresel gayrimenkul piyasalarını daha fazla gözlemledikçe bu ayrışma ve sektörel bazda alt grupların yerli yerine oturması, rollerinin tarif edilmesi, görev tanımlarının anlaşılır ve net bir hale gelmesi kaçınılmaz.”

Son 5 senede sektör açısından devrim niteliği taşıyan bazı yasaların çıktığına değinen Haluk Sur, yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinmesine ilişkin 4875 sayılı yasanın ülkemizin gelişmesi açısından çok büyük önem taşıdığını söyledi. “Dünyanın bir gerçeği var. Her sene dünya üzerinde 500 milyar Dolar’dan fazla küresel gayrimenkul yatırımı yapılıyor ve bu yatırımları belli ülkeler daha çok çekiyorlar. Ülkeler arasında kıyasıya bir rekabet var. Türkiye son 3 senede 58 milyar Dolar dış sermayeyi, doğrudan yatırım sermayesini içe çekebilmiş bir ülke. Bu dünya üzerinde çok önemsenen bir rakam. Özelleştirmeler ile beraber bu rakam 75-80 milyar Dolar’ı buluyor. Bir anlamda faizsiz kredi. Bunun 11 milyar Dolar’ı gayrimenkul sektörüne ve özellikle son 2 senede bu rakamın 9 milyar Dolar civarında olduğunu düşünürseniz, müthiş bir rakam.”

ULI’nin PricewaterhouseCoopers (PwC) ile bu sene 5.sini hazırladığı Emerging Trends in Real Estate Europe 2008 Raporu’nda ve son üç senenin raporlarında İstanbul hep liste başında yer aldığını, risk faktörüne bağlı yatırım kriterleri ve yatırıma yönlendirmeye bakıldığında ilk üçte hep Paris, Londra, Helsinki’nin bulunduğunu söyleyen Sur, “Risk faktörü olduğu için getiriler yüksek ve getiriler yüksek olduğu için de risk faktörü var. Ancak esas hedef risk faktörüne rağmen yükselen Türkiye’nin, riskini azaltarak yatırımcıya daha fazla güven veren bir ülke konumuna gelmesidir,” dedi.

“Mortgage sektörü gelişmiş ülkelerdeki konut kredi sektörünün, o ülkelerin milli hasılasına oranları %40’ların üzerinde. Hatta Hollanda ve Danimarka’da bu oran %80’lerde. Türkiye’de bu oran %4. Daha yürünecek çok uzun bir yol var,” diyen Sur, Türkiye’nin yenilemek zorunda olduğu büyük bir konut stoğu olduğunu ve kendi imkanları ile bu stoğunu ancak 70-80 yılda yenileyebileceğini, bu nedenle Türkiye’nin dış finansmana ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye’nin mortgage sektöründe sürekli likidite girişine yol açacak menkulleşme yapması ve 2. piyasa oluşturmasının, sektörün büyütmesini sağlayacağına değindi. “Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, belki aracı kuruluş olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu veya Bankalar Birliği gibi kuruluşların da olması lazım. Eğer bu kuruluşlar koordineli çalışmazlarsa Mortgage Yasası kağıt üzerinde kalan bir yasa olmaktan öteye maalesef geçemez.”

Türk kentlerinde bir Alışveriş Merkezi Krizi yaşanıp yaşanmayacağı hakkındaki görüşlerini de sorduğumuz Sur, “Türkiye’de halihazırda her 1.000 Türk vatandaşına düşen alışveriş merkezi 30-35 metrekare. AB ortalaması 115-120 metrekarelerde. Gelişmiş Batı Avrupa ülkelerine (Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya) bakarsak bu rakam 200 metrekarenin üzerinde,” dedi. “3-4 sene içinde Türkiye bugünkü İstanbul ortalamasını, İstanbul da bugünkü AB ortalamasını yakalayacak vaziyette.” Planlamanın önemine değinen Sur, “AVM’lerin yer seçimlerinin doğru yapılması konusunda korkarım biraz geç kalındı,” dedi.

Dünyada sadece altyapıya yatırım yapan sermaye gruplarının bulunduğunu belirten ULI Türkiye Başkanı Sur, Türkiye’nin altyapı sorununun sadece ulaşım veya enerji tesisi kurmakla da bitmeyeceğini, ulaşım alışkanlıklarını değiştirilmesi gerektiğini, toplu ulaşım araçlarının kalitesini yükselterek, toplu taşımanın yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Konuyla İlgili Linkler
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.