Haberler

Boncuk Koyu turizme kapandı

Tarih: 26 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yaşar Anter
Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne bağlı Çamlıköy’de, "Boncuk Köpekbalığı Koyu İzleme ve Gözlem Tesisleri Projesi"nin geçtiğimiz yıl başlatılmasının ardından koy, Özel Çevre Koruma Başkanlığı tarafından "Kumsal Köpekbalığı (Carcharnius Plumbeus) Koruma Alanı" ilan edilip kapatıldı. Özel çevre koruma bölgesi ilan edilen koya tüm girişler de yasaklandı.

Para Cezası
Koydaki tek tesis olan Boncuk Kamping’e ise önce tuvaletini izinsiz yenilediği gerekçesiyle 18 bin YTL para cezası kesildi, ardından ruhsatı yenilenmeyerek Özel İdare Müdürlüğü tarafından mühürlendi. Kumsal köpekbalıklarının Akdeniz’deki tek, dünyadaki ikinci üreme merkezi olduğu saptanan Boncuk Koyu’na 30 yıldır tatile gelen, koyun kapalı olması nedeniyle Fethiye’ye giden 47 yaşındaki Alman rehber Klaus Rossdeutscher, "17 yaşından beri bu koya tatile gelirim. Köpekbalıklarını izlemek bizi mutlu ediyordu. Köpekbalıklarından zarar gören kimseye rastlamadım. Denetimli olarak koy dalış turizmine açılmalı, inceleme yapmak isteyen uluslararası kuruluşlara atölye ve laboratuvar çalışmalarına ortam sağlanmalı. Bence yasağın dozu biraz fazla kaçırılmış" dedi. Nisan ayı başından bu yana, kampingin kapatılması nedeniyle yerli ve yabancı turistleri geri çevirdiklerini belirten Boncuk Kamping ve Turistik Tesisleri işletmecisi 65 yaşındaki Fatma Merzifonlu da, 30 yıldır üç odalı pansiyon ve kampingde turizme hizmet ettiklerini, tesise her yıl jandarmadan ruhsat alarak faaliyet gösterdiklerini belirtti.

Turlar İptal
Çamlıköy eski muhtarı ve tekne kaptanı Ali Savaş (45) da, koyun köpekbalıkları sayesinde tanındığını söyledi. Savaş, "Bir zamanlar dünyaca ünlü sualtı araştırmacısı Kaptan Costeau’nun burada yaptığı araştırmalarda köpekbalıklarına dikkat çektiğini, yetkili makamlara bildirdiğini ancak ciddiye alınmadığını biliyoruz. Geçen yıl Ege’nin birçok yerinden Boncuk’a köpekbalıklarını görmek için turlar düzenlenmeye başlamıştı. Koy kapanınca turlar iptal edildi" dedi.

Vali Devrede
Turistik tesisin mühürlendiğini ve koya girişin yasaklandığını DHA muhabirinden öğrendiğini belirten Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ise şunları söyledi; "Bölgenin birinci derece doğal sit alanı olmasının ardından bu kararın alındığını öğrendim. Ancak üç turist getirmek için dünyanın tanıtımını yaparken, bir yandan tesis kapatmak çok doğru değil. Konuyla ilgilenen kurumlara sorunun kısa zamanda çözülmesi için talimat verdim."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.