Haberler

Ulucanlar Cezaevi kültür merkezi olacak

Tarih: 26 Mayıs 2008 Kaynak: Radikal
Deniz Gezmiş ve arkadaşları, Yılmaz Güney, İlhan Selçuk, Yaşar Kemal, Bülent Ecevit, Fakir Baykurt, Kemal Tahir gibi siyaset ve edebiyatta Türkiye’nin önemli isimlerinin yattığı cezaevi Ulucanlar, kültür-sanat merkezi olacak.

Askeri depo olarak 1920’li yıllarda yapılan ve 1925 yılında cezaevine dönüştürülen Ankara Ulucanlar Cezaevi, 83 yılın ardından, artık tümüyle eğitim ve kültür merkezine dönüştürülüyor.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Yılmaz Güney, İlhan Selçuk, Yaşar Kemal, Bülent Ecevit, Fakir Baykurt, Kemal Tahir gibi siyaset ve edebiyatta Türkiye’nin yakın tarihine tanıklık eden isimlerin yattığı ünlü cezaevi, artık tüm halkın ziyaret edebileceği, kültür-sanat faaliyetlerinin gerçekleştirileceği bir merkez olacak.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin sonunda, Ulucanlar Cezaevi’ni Ankara’nın kültür ve turizm hayatına kazandıracak bir proje üzerinde çalışmaya başladıklarını kaydetti.

Tiryaki yaptığı açıklamada, Ulucanlar kapalı cezaevinin Sincan’a taşındığını, yarı açık ceza evinin ise henüz boşatılmadığını hatırlatarak, söz konusu projenin cezaevinin tümünü kapsayacağını söyledi.

Tiryaki, cezaevini eğitim ve kültür merkezine dönüştürecek projenin uygulamasına, yarı açık cezaevi henüz boşatılmamış olsa bile, kapalı cezaevinden başlanılacağını belirterek şöyle konuştu:

“Adalet Bakanlığı kaplı cezaevini taşıdı, ancak yarı açık cezaevi henüz duruyor orada. Tutuklular var hala ama biz daha boşaltılmadan projeye kapalı cezaevinden başlayacağız. Cezaevinin olduğu tüm alan bir süre önce Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından ‘korunması gereken yapı’ olarak, hem alan olarak hem de içindeki binaların bir kısmı tescil edildi. Bu nedenle buradaki tescilli yapıları yıkmak, yerlerine yeni bina yapmak mümkün değil. Buralar imar planında da eğitim ve kültürel amaçlı kullanılmak üzere tecil edildi. Bu nedenle buraların başka bir amaçla kullanılması mümkün değil" diye konuştu.

Korunması gereken yapılar cezaevi müzesi olacak
Altındağ Belediye Başkanı Tiryaki, Ulucanlar Cezaevi’nin 30 bin metrekarelik eğitim ve kültür merkezine dönüştürülmesinin çok ses getirecek bir proje olacağını savunarak, projenin en önemli ayrıntısının ise korunması gereken koğuşların müze olarak hizmet vereceğini dile getirdi. Tiryaki, “Cezaevinde korunması gereken yapıları restore ederek, burayı Ankara’nın kültür ve turizm hayatına kazandırmayı amaçlıyoruz. Burası açık hava sinemaları, kütüphanesi, cezaevi müzesi, nikah salonu olan 30 bin metrekarelik, bir kültür kompleksi olacak. Ama bazı eski koğuşlar muhafaza edilecek, cezaevi müzesi olarak restore edilip bu şekilde ziyarete açılacak. Diğer kısmı kültür faaliyetleri için kullanılacak. Proje şu an çizim aşamasında. Çok ses getirecek bir proje olacağını düşünüyorum" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.