Haberler

Her Papa için özel tasarım yapıyorlar

Tarih: 26 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah
Banyo, seramik ve sofra takımı tasarımlarıyla ünlü, 260 yıllık bir Alman markasının patronu, çok hareketli bir piyasası olduğu için Türkiye ile işbirliği yaptıklarını belirtiyor. Marka, her Papa için özel tasarımlar yapıyor.

260 yıllık bir tarihe sahip olan Villeroy&Boch; banyo, seramik, sofra takımları tasarımlarıyla ünlü, köklü bir aile markası. Eczacıbaşı Grubu'nun bu önemli markasının sahibi ve sanat yönetmeni Alexander von Boch, geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye geldi. Boch ile markasının özelliklerinden konuştuk... Avusturya- Macaristan İmparatoriçesi Maria Theresa tarafından verilen, Lüksemburg'da 'İmparatorluk Fabrikası' kurma imtiyazı, Villeroy&Boch'un 260 yıllık öyküsünün en önemli kilometre taşını oluşturuyor. Yaklaşık 100 yıldır, her yeni Papa'ya kendisi için özel olarak tasarlanmış bir yemek takımı hediye edilmesi, bir Villeroy&Boch geleneği haline gelmiş. Paris'teki birçok metro istasyonunda, Frankfurt'ta, Köln Katedrali'nde mozaikleriyle tanınan, Titanic'in dillere destan karolarını üreten Villeroy&Boch, tasarım çalışmalarında Picasso ve Kenzo gibi bir çok ünlüyle işbirliği gerçekleştirdi. Ürünleri kullanan ünlüler ise uzun bir liste oluşturuyor: Prenses Diana, Ağa Han, Onasis, Belçika, Yunanistan, İspanya Kraliyet Aileleri, Fransız ve Alman Cumhurbaşkanlığı sarayları bu listede ilk göze çarpanlar.

- Villeroy&Boch ailesinin tarihindeki mihenk taşlarından örnek verebilir misiniz?
- 18. yy'da porselen çok pahalı bir şeydi. Tam olarak porselen gibi görünen ama çok daha ucuz ve kullanışlı bir malzeme üretti büyük büyük büyük babam Boch. Bir önceki neslimiz, yani büyükbabamın da küçük, özel bir atölyesi varmış. İyi tasarımlar yapmış, yeni akımlar yaratmış. Avusturya Kraliyet onayıyla üretilmiş eserler var.

- Sizin eğitiminiz nedir?
- Mimar ya da tasarımcı değilim. İşletme okudum. Ama inanıyorum ki sanatsal ürünler satmak için de ticaretten anlamak gerekiyor. Mimari, sanat ve tasarımla ilgili çok okudum tabii.

- Vatikan'da her bir Papa için özel tasarımlar yaptığınızı duydum.
- Her Papa'ya kendi isimlerinin yazılı olduğu sade takımlar tasarlanıyor. Tasarımların arasında çok büyük farklar olmuyor. İsimlerinin logosu hariç, hemen hemen aynı.

- Türk seramik sanatını ve ürünlerini nasıl buluyorsunuz?
- Türk seramiği kaliteli ve Alman seramiğine göre ucuz. Tasarımlar özellikle Osmanlı'da çok renkli, ilham verici. Türk sanatçılar ve tasarımcılar, büyük bir tarihiniz olmasına rağmen dünyada popüler değiller. Ancak oldukça dinamik ve yaratıcı bir sanat ortamı olduğunu biliyoruz elbette.

- Türkiye'yle ortak çalışma sebebiniz nedir?
- Globalleşme döneminde dünya. Sınırlar genişliyor. Türkiye'de çok hareketli bir piyasa var. Pazarlama iyi yapılabilirse inanıyorum ki Vitra ve Boch, iki güçlü marka olarak bir arada çok başarılı olacak.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.