Haberler

İstanbul'un dev projelerine dur!

Tarih: 26 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Erhan Öztürk


Mahkeme, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1/100 ölçekli planıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldı. Dev projeler askıda kaldı.

İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan 3. köprü ile Ataşehir Finans Merkezi, Silivri Havalimanı, Haydarpaşa ve Galataport gibi projelerin önü hukuken kapandı. Projelerin hayata geçirilebilmesi için Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'na karşı 8 ayrı oda, ortak metinle farklı mahkemelere başvurmuştu. İnşaat Mühendisleri Odası'nın açtığı dava geçtiğimiz hafta sonuçlandı. 2. İdare Mahkemesi 'hukuka aykırı planlama yapılamaz' gerekçesiyle planları iptal eti ve yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Karar Temyizde 
İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi tarafından hazırlanarak, 14 Temmuz 2006'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden oy birliğiyle geçen planlarla ilgili mahkemenin kararını Büyükşehir Belediyesi, temyiz edecek. Ancak belediyenin temyiz kararı reddedilirse, İstanbul'da çevre planlarının kabulünden sonra yapılan ve yapılması planlanan projeler, kaçak duruma düşecek. Kararla son bir yılda Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden geçen planların yanı sıra Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın İstanbul'da yapmayı düşündüğü projeler de karara takılmış oldu. İdare mahkemesinin kararıyla birlikte 100 binlik planın altlığı olan 1/25 bin ölçekli plan yapılması da ortadan kalktı. Temyiz başvurusu reddedilirse Büyükşehir Belediyesi'nin yeni 1/100 binlik plan yapması gerekiyor. Plansız bölgelerde çivi bile çakılamayacağını belirten üst düzey bir belediye yetkilisi, "Kent artık plansız bir hale dönüştü" dedi.

İşte yargının 'dur' gerekçesi
Şekil açısından hukuka aykırı bulunan 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'nın iptal gerekçesiyle ilgili karar: "Dava konusu, planın hazırlanmasında Plan Yapımını Yükümlenecek Müelliflerin Yeterliliği Hakkında Yönetmelik Hükümlerinde öngörülen nitelikleri taşımayan müelliflerin de görev aldığı bu nedenle dava konusu 1/100 bin ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı'nın şekil açısından da hukuka aykırı olduğu, davacının yürütmeyi durdurma talebine yönelik kararın kabulüne..."

'Yağmalamaya karşı çıktık'
Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu: "Biz planlara karşı değiliz. İstanbul'u yağmalanmasına karşıyız. Şile, Beykoz, Ömerli ile Belgrad Ormanları'nın yok edilmesiyle, su havzaları ile tarım alanlarının yapılaşmaya açılmasına karşı çıktık. İstanbul'un 25 milyon nüfusu olması hedefleniyor. 14 milyonu taşımayan İstanbul'un 25 milyonluk nüfusu nasıl taşıyacak."

450 uzman 9 ayda hazırladı
Planın hazırlanma sürecinde bulunan Doç. Taylan Dericioğlu: "Mahkeme yönetmeliklere aykırı bazı bölümler nedeniyle planın bütününü durdurdu. Bugüne kadar yapılmış en kapsamlı planlamayı yaptık. Küresel metropol konusuna önem verilmiştir. İptal kararıyla birlikte yapılan bütün çalışmaların üstüne maalesef sünger çekilecek. Yönetmeliği ters yerler iptal edilebilirdi."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.