Haberler

350 milyon $’lık ampul pazarında yerli üretici yok

Tarih: 26 Mayıs 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Esin Gedik
Enerji Bakanı Hilmi Güler’in gündeminde tasarruf ve Fidel Castro var. Ocak ayında başlatılan En-Ver kampanyasıyla halkı enerjiyi verimli kullanmak ve tasarrufa yönlendirmek isteyen Hilmi Güler, Castro’yu örnek alarak okullarda tasarruflu ampuller dağıtıyor. Koç Grubu şirketlerinden Aygaz-Opet-Tüpraş ve Arçelik’in sponsor olduğu En-Ver projesiyle halka 1 milyon adet tasarruflu ampul dağıtılacak. Aynı yöntemi Fidel Castro da kullanmış ve Küba’nın yıllık enerji tasarrufu orta büyüklükte bir santralın kapasitesine ulaşmıştı.

Tasarruflu ampuller; sadece Türkiye ve Küba’nın değil ABD’nin de gündemine. ABD ordusu nisan ayında tüm askeri üslerinde tasarruflu aydınlatma araçları kullanma kararı aldı. ABD Enerji Bakanlığı, 200’ün üssündeki ordu tesisinde akkor ampullerin terk edilmesiyle 7 milyon dolarlık tasarruf yapılacağını öngörüyor.

Uzakdoğulular yine birinci
Son yılların ‘trendy’ ürünü bu tasarruflu ampulleri kimler üretiyor? Türkiye’de yerli üretici yok. Biliyorsunuz son yerli ampul üreticisi olan Tekfen, 1999 yılındaki Marmara depreminde zarar gören fabrikasını kapatarak Türkiye ekonomi tarihinin de bir sayfasını kapatmıştı. Tekfen bugün Çin’de fason olarak ürettiği ampullerle pazardaki yerini korumaya çalışıyor.

Türkiye’deki ampul ve armatür pazarının büyüklüğünün yaklaşık 350 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Dünyada ise bu rakamın 45 milyar dolar olduğu varsayılıyor; bu rakamın 30 milyar dolarlık kısmını ampul oluşturuyor. Pazarda çoğu Uzakdoğu kökenli 50’ye yakın firma rekabet ediyor. Ancak en büyük üreticiler Philips, Siemens ve General Electric.

Aslında yerli sanayici olarak Tekfen ve Toprak Holding’in yanı sıra yabancı şirketler de Türkiye’de üretim yapıyordu. Uzakdoğu’nun rekabetine dayanamayınca hepsi birer birer kepenkleri indirmiş, yatırımlarını başka ülkelere kaydırmıştı.

100 YTL tasarruf sağlıyor
Dünyada akkor ampul üretimi gittikçe azalıyor. Tüm üreticiler artık tasarruflu ampuller ve aydınlatma sistemlerine yoğunlaşıyor. Türkiye’de hem enerji sıkıntısı nedeniyle verimliliğe önem vermesi hem de inşaat sektörünün hızlı büyümesi nedeniyle bu sektör açısından cazip bir pazar olarak görülüyor. Tüm bu artılarına karşın ampul üreticileri Türkiye’yi yatırım yapılacak ülkeler arasına almıyor. En önemli nedenleri de “enerjinin pahalı olması!”

Kullanıldığı süre boyunca her biri yaklaşık 100 YTL’lik tasarruf sağlayan bu ürünlerin toplam pazar içindeki ağırlığı da artıyor. Araştırmalar, birkaç yıl öncesine kadar pazardan aldığı pay 5 bile olmayan yeni nesil ampullerin satış oranının son iki yılda yüzde 15 seviyesine geldiğini gösteriyor. Özellikle Enerji Bakanlığı’nın başlattığı kampanya ile halkın bu ürüne yöneleceğini düşünen üreticiler, bu yılki satış rakamının en az 35 milyon dolar olacağını öngörüyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.