Haberler

Çolakoğlu: Kültür başkenti için 45 milyon YTL katkı bekliyoruz

Tarih: 26 Mayıs 2008 Kaynak: Referans Yazan: Sevda Yüzbaşıoğlu
İstanbul 2010 Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında özel sektörden 45 milyon YTL destek beklediklerini açıkladı. Özel sektörün projeye katılımının çok önemli olduğunu söyleyen Çolakoğlu, "Kurumsal ortaklık projemiz var ve şimdiden 12 şirket düzenli katkıda bulunmaya başladı. Şirketlerimizden projeler açıklandıkça proje sponsorları olarak da devreye girmelerini bekliyoruz. Bu süreçte özel sektörden 45 milyon YTL'lik destek bekliyoruz. Ancak asıl amaç kültür sanatın bir yatırım aracı olduğunu göstermek" dedi.

Geçtiğimiz cumartesi günü Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen resepsiyonda tüm İstanbulluların bu projeye ortak olması için çağrı yapılırken iş dünyası, devlet ve sivil toplumun el ele çalışmasının önemli olduğu mesajı verildi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Proje Koordinasyon Kurulu Başkanı, Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve İstanbul Valisi Muammer Güler'in yanı sıra THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar, Sancak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Oğuz Satıcı'nın katıldığı resepsiyonda İstanbullular 2010 sürecine ortak olmaya çağrıldı.

Bu işi bir yatırım gibi görün
Resepsiyonun ardından Referans'ın sorularını yanıtlayan Nuri Çolakoğlu özel sektörün projeye katılımının çok önemli olduğunu söyledi. Çolakoğlu, "Mutlaka özel sektörün katılımı istiyoruz. Kurumsal ortaklık projemiz var ve şimdiden 12 şirket düzenli katkıda bulunmaya başladı. Henüz projelerimizi açıklamadık ancak daha sonra şirketlerimiz proje sponsorları olarak da devreye girecekler. Bu işin giderek daha da büyüyeceğini düşünüyoruz. Çünkü projenin başarısı geniş katılımla, insanları kattığımız sürece mümkün. Giderek bunu vatandaşa da yayacağız" dedi.

Bu yılki bütçelerinin 285 milyon YTL olduğunu söyleyen Çolakoğlu, "Bunun 250 milyonu altyapı yatırımlarına gidecek, 35 milyonu ile de kültür sanat etkinliklerimizi finanse edeceğiz. Şu anda mecliste olan bir yasa kabul edildiği takdirde her yıl 250 milyon YTL olmak üzere toplam 500 milyon YTL devletten gelecek. Özel sektörden de beklentimiz toplam 45 milyon YTL civarında. Ancak sektöre asıl vermek istediğimiz mesaj kültür sanatın da para yatırılacak bir iş olduğunu göstermek" diye konuştu.

İstanbul Sanayi Odası(İSO) Meclis Başkanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi ise özel sektörün dikkatini yaratılacak değere çekeceklerini anlattı. Kavi, "İstanbul'a gelen turist sayısı, 10-12 milyona çıkacak. 10-15 milyarlık bir gelirden bahsediyorsak bunu da bir yatırım gibi görmek lazım. Biz özel sektörle görüşmelere başlayacağız, dostlarımıza bu projenin kendilerine katacaklarını anlatacağız" dedi.Projelerin kalitesini artırmak önemli olduğuna dikkat çeken Kavi, "Esas proje üretimi yeni başlıyor. Elimizde önemli projeler var ancak bunlarla 2010 'u görmek yeterli değil" dedi.

Çalışmalar 3 Ana Başlıkta Toplandı
İstanbul'un Avupa Kültür Başkenti olması için başlatılan çalışmalar "Kentsel Uygulamalar", "Kültür Sanat" ile "Turizm ve Tanıtım" olmak üzere üç ana başlık altında yürütülüyor. İlk başlık, İstanbul'un kültürel mirasını rehabilite etmeye odaklanıyor. İkincisi kültürel etkinliklere uzak kalmış semtlere sanatı sokmayı hedefliyor. Son başlığın amacı ise İstanbul'un turizm olanaklarının ve altyapısının iyileştirilmesi. İstanbul 2010'un sloganı "Dört Elementin Şehri" uyarınca, yıl üç aylık periyotlar halinde, toprak, hava, su ve ateş başlıklı dönemlere bölünecek.

Hangi Projeler Hazırlanıyor
Hazırlanan projeler arasında, Ayazağa Kültür Merkezi, İstanbul Kütüphanesi ve Genç Sanat Merkezi gibi yeni mekanlar yer alıyor. Eminönü Alan Yönetimi Projesi, Atatürk Kültür Merkezi(AKM)'nin yenilenmesi, Topkapı Sarayı ve Ayasofya'da restorasyonlar, surların UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) normlarına göre korunması, Kumkapı'nın Rehabilitasyonu Projesi ve ana meydanların iyileştirilmesi 2010'a kadar gerçekleştirilecek. Yenikapı bölgesi Kent Arkeolojisi Müzesi ve Parkı olarak düzenlenecek, Arkeoloji Müzesi ve Ayasofya yenilenecek.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.