Haberler

Depremden kaçarken TOKİ’ye yakalandılar!

Tarih: 26 Mayıs 2008 Kaynak: Vatan Yazan: Tülay Şubatlı
Hem depreme daha dayanıklı olsun hem de kapasite artsın diye Güngören’deki Dr. Lütfü Kırdar İlköğretim Okulu’nun boş arsasına yeni bina yapılacak, eskisi yıkılacaktı. İhaleye çıkıldı, temel kazılmaya başlandı. Ancak 3 gün sonra ’Arsa TOKİ’ye devredildi’ diye inşaat durduruldu Yoğun göç alan İstanbul’un Güngören ilçesindeki Dr. Lütfü Kırdar İlköğretim Okulu’nun hem depreme karşı hazırlanması hem de bölgenin ihtiyacını karşılayabilecek şekilde kapasitesinin artırılması için Milli Eğitim Müdürlüğü bir proje hazırladı. 17 derslikli 722 öğrencili okulda öğrenciler 45 kişilik sınıflarda alt alta üst üste balık istifi gibi yığıldıkları için okulun hemen yanında bulunan ve yine okula ait olan 1.778 metrekarelik arsaya yeni bir okul yapılması planlandı. 5 katlı ve 24 derslikli planlanan yeni okul inşaatı tamamlandıktan sonra eski binanın öğrencileri yeni binaya geçirilecek, boşaltılan eski bina ise yıkılacak, boşalan yer de okul bahçesi olacaktı.

Temel bile kazılmıştı
Projenin hayata geçmesi için İl Özel İdaresi’nce 11 Aralık 2007’de ihale açıldı. 28 Şubat 2008’de ise Hanef İnşaat 1.639.113 sözleşme bedeliyle ihaleyi kazandı. 14 Mart 2008’de okulun arasında faaliyete geçildi. Okul duvarı yıkıldı, hemen yanı başında yeni binanın yapılacağı arsada ise temel atmak için kazı çalışmaları başladı. Ancak 3 gün sonra Güngören Belediyesi yeni okul binasının yapılacağı arsanın kentsel dönüşüm alanı olarak TOKİ’ye devredildiğini gerekçe göstererek inşaatı durdurdu.

Bunun üzerine Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’ne başvurarak ihalesi yapılıp inşaatına başlanan okulun inşaatına başlanıp başlanılmayacağını sordu. TOKİ’den verilen yanıt okul yönetimini ve öğrencileri hüsrana uğrattı. Çünkü TOKİ, 28 Mart 2008 tarihli imar planında yeni okul binası yapılmak istenen alanın ’Sosyal tesis (yurt alanı) ve yol olarak planlandığını ve Güngören Belediyesi ile sürdürülmekte olan Kentsel Yenileme Projesi çalışmaları kapsamında kalması nedeniyle okul inşaatına başlanmasının uygun olmayacağını açıkladı.

‘Okul arsasını ranta açtılar’
İnşaatın devam edemeyeceği anlaşılınca yıkılan okul duvarı yeniden yapıldı. Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Yunus Öztürk, okul arsasının TOKİ’ye devredilmesine tepkili: “Deprem değil bina öldürür’diyorlar ama çocukları öldürecek binalardan kurtarmak için yapılana bakın. Daha sağlam bir bina yapacakken, üstelik inşaat başlamışken arsayı TOKİ’ye devrediyorlar. Öğrencileri kaderlerine terk eden Başbakanlık TOKİ aracılığı ile ihtiyacımız olan okulun yapımını engelledi. Üstelik yeni planda TOKİ bu arsanın yurt arsası olarak kullanılacağını söylüyor. Bu okul yatılı bir okul değil ki . O bahsedilen yurt alanı ne için bilen yok. Bize göre bu arsa sosyal tesis adı altında ranta açılacak.”

2 yılda tek çivi çakılmadı
Marmara depreminden sonra yapılan incelemelerde Ümraniye’deki 60. Yıl Meyvelibahçe İlköğretim Okulu’nun depreme dayanıksız olduğu tespit edildi. Güçlendirmeyle onarılamayacak kadar hasarlı olduğu için de yıkılıp yeniden yapılmasına karar verildi. 2007 eğitim öğretim döneminin ilk yarısında öğrenciler bir başka okula nakledildi. Ama geçen yıldan bu yana okula tek bir çivi bile çakılmadı. Ne yıkıldı ne de inşaat başlayabildi. Koskoca okul öylece bomboş duruyor. Okullarının bir an önce yıkılıp yenisinin yapılmasını bekleyen öğrenciler umutsuz bir bekleyiş içinde.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.