Haberler

Efes’te Türkiye’nin dediği oldu

Tarih: 24 Mayıs 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Ömer Erbil
Türkiye’nin, Efes kazılarının başına atanan Ladstatter’e itirazı üzerine yaşanan kriz, Avusturya’nın, Prof. Dr. Johannes Koder’i önermesiyle çözüldü.

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülen Efes arkeolojik kazı başkanlığına önerilen Doç. Dr. Sabine Ladstatter’e Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazı sonuç verdi. Avusturya kazı başkanlığına Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Johannes Koder’i önerdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca olumlu karşılanan Koder için Bakanlar Kurulu kararı bekleniyor.

Bakanlıktan itiraz
Avusturya Arkeoloji Enstitüsü 1895 yılından bu yana İzmir’in Selçuk ilçesi sınırları içinde kalan Efes antik kentinde arkeoloji kazıları sürdürüyor. Avusturya Cumhuriyeti Sayıştay Kurumu’nun (Österreichisches Rechnungshof) geçen yıl sonunda Efes kazılarıyla ilgili yaptığı mali ve idari inceleme sonucunda Avusturya Arkeoloji Enstitüsü ve Efes Arkeoloji Kazıları Başkanı Prof. Dr. Fritz Krinzinger görevden alınmıştı.

Krinzinger’in görevden uzaklaştırılması üzerine kazı başkanlığı görevine Doç. Dr. Sabine Ladstatter seçilmiş, ancak Türk Dışişleri Bakanlığı bu ismi kabul etmemişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı da Ladstatter’i seramik uzmanı olması ve akademik yetersizliği nedeniyle kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü ise 10 aday arasından Ladstatter’in isminin belirlendiğini belirterek ısrar etmişti. Bakanlık yeni isim belirlenmeden kazı izni vermeyeceğini belirtince, Avusturya, yeni bir isim belirledi.

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Başkanlığı’nı yürüten Prof. Dr. Johannes Koder, kazı başkanlığına aday oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yeni isme sıcak bakıyor. Ancak arkeolojik kazı izinleri Bakanlar Kurulu kararıyla verildiğinden, bu kararın çıkması bekleniyor. Kazı başkanlığı reddedilen Doç. Dr. Sabine Ladstatter ise Koder’in iki yardımcısından biri oldu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.