Haberler

Kastamonu'da tarih koruma halka iniyor

Tarih: 27 Mayıs 2008 Kaynak: Turizm Gazetesi
26. Tarihi Türk Evleri Haftası kapsamında, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde “Candaroğulları Başkenti Kastamonu - Bir Kasaba, Bir Köy” konulu panelin açılışında konuşan Kastamonu Valisi Nurullah Çakır, kenti top yekûn koruma politikasının 1990’da başladığını belirtti. Vali Çakır, Turizm Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TUYED) üyelerine konuyla ilgili bilgi verdi.

Tarihi yapıları bol olan Kastamonu’da, koruma-kullanmada toplum bilincini geliştirmek amacıyla başlatılan top yekûn politikalar devam ediyor. 26. Tarihi Türk Evleri Haftası kapsamında, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde “Candaroğulları Başkenti Kastamonu - Bir Kasaba, Bir Köy” konulu panelin açılışında konuşan Kastamonu Valisi Nurullah Çakır, kenti top yekûn koruma politikasının 1990’da başladığını belirtti. Tek başına iddialı olmadıklarının altını çizen Vali Çakır, “Tek başımıza bir şey yapamayacağımızı biliyoruz. Bir çiçekle bahar gelmeyeceği gibi bir konak restore ederek Kastamonu'yu kurtaramayacağımızı da biliyoruz. İlçelerimizle, köylerimizle top yekûn kültürümüzü koruma ve sürdürme politikası içindeyiz” dedi.

TUYED heyetine bilgi veren Vali Çakır, kentte bini aşkın tarihi yapı bulunduğunu, bunlardan 534’ünün tescillendiğini belirterek, “Toplum olarak tereddütlü yaşıyoruz. Betonun neresinde olmalıyız, ahşabın neresinde olmalıyız, yaşamın neresinde olmalıyız? Bunları iyi tespit etmemiz lazım. Arkeolojik alanlarımız ranta kurban gidiyor. Kaybettiklerimizi 20 yıl sonra anlayıp pişman oluyoruz” diye konuştu.

Kentin Şapka Devrimi’nde oynadığı rolü vurgulamak amacıyla 23 Ağustos’ta gerçekleştirilecek kutlamalar için sokakları şapka biçiminde tasarlanmış lambalarla aydınlatacaklarını belirten Çakır şöyle konuştu: 1919-1922 yılları arasında İnebolu’dan Ankara’yı hedefleyen ülkeyi istiklale götürecek zorlu yolculuk Küre Dağları, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı üzerinden devam etti. Biz de şimdi 90 kilometrelik bir İstiklal Yolu geliştirdik. Bu yol, doğa yürüyüşleri yapılacak, bir bölümünde istiklalin kağnılar eşliğinde nasıl kazanıldığının temsili olarak yaşatılacağı, bazı bölümlerinde yeme-içme ve konaklama birimlerinin olacağı yaşayan turistik bir hale getireceğiz. Doğa köyünde ise kentin mimarisinden eserlerin sergileneceği mini Kastamonu oluşturuyoruz. Burada da ay yıldız şeklinde 80 kişilik bir konaklama tesisi yapılıyor. Kültür turizminde bireysel işletmecilik yerine, kültür turizmi bilincine sahip, kentin dokusunu koruyup, çeşitliliği artıracak çalışmalara odaklanıyoruz.”

Paneli yöneten ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ise, korumu politikalarında yaşanan bazı yanlışlıklardan sonra, bu konuda ilgili birimlerin birlikte hareket etme kararını Kastamonu’da aldıklarını anımsattı.

İnsanların yaşadığı yere sadece barınmak gözüyle bakmaları halinde kültürel değerlere sahip çıkamayacağına dikkat çeken Prof.Dr. Sözen şunları söyledi: “Türkiye’de son 50 yılda ağır bir arkeolojik alan, kentsel doku tahribi oldu. Yıllar önceki birikim, bellek ortadan kalktı. Tanrının bolca verdiği, kulların yok edip bozduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Herkesin bulunduğu kentin kimliğini tanıması gerekiyor. Toprakların altındaki ve üstündeki eserlerin diri kalması, bilimsel verilere göre onarılması ve yaşatılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı. 2000 yılında insanlarımız silkinip değerlerine sahip çıkmaya başladı. Artık aklı hakim kılmalıyız. Bu toplantının koruma-kullanma konusunda belli bir yol kat eden Kastamonu’da yapılıyor olmasını önemsiyorum.”
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.