Haberler

Uzundere'de Mutlu Son

Tarih: 27 Mayıs 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm amacıyla Uzundere’de yaptırılan 2156 konuttan 1764 adedini satın almak üzere TOKİ ile anlaştı. Düzenlenen ek protokolü Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar imzaladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm alanında önemli bir adım daha atarak Uzundere’de yaptırılan toplu konutlardan 1764 adedini satın almak üzere TOKİ ile anlaştı.

Toplu Konut İdaresi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında Ankara’da yapılan ikili görüşmeler sonucunda, taraflar arasında 2005 yılında yapılan protokole ek, yeni bir protokol imzalandı. Buna göre, Kadifekale heyelan bölgesinde yıkımına karar verilen 2508 konuta karşılık olarak belirlenen 2156 yeni dairenin 1764’ü, Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınırken, 392 daire TOKİ’ye bırakıldı.

Ek protokol uyarınca, Uzundere konut bölgesindeki doğal dere yataklarında gerekli şev düzenlemesi ve drenaj sisteminin İZSU ve TOKİ işbirliğiyle tamamlanarak konutların en kısa süre içinde hak sahiplerine teslim edileceği bildirildi.

Heyelan tehdidi altındaki binaların yıkımından sonra Kadifekale’de oluşturulacak 42 hektarlık rekreasyon alanında da hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyecek. Protokol, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.
Başkan memnun
Kadifekale heyelan bölgesinde oturan vatandaşların mağdur olmaması için uzunca bir zamandır titizlikle çalıştıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TOKİ ile bir süredir devam eden görüşmelerin olumlu bir şekilde sonuçlanmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, “TOKİ ile yaptığımız protokol gereği, buradaki konutların 1764 adedinin mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Heyelan bölgesinde oturan vatandaşlarımızın 1149’u bu konutlara geçecekler. Geri kalan 615 konut ise, farklı kent dönüşüm projelerinde kullanılmak üzere belediyemiz mülkiyetinde kalacak” diye konuştu.

Uzun yıllardır Kadifekale’de oturan insanların Uzundere konutlarına taşınmasının kolay bir iş olmadığını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “O insanların, oturdukları evin duvarındaki kovukta bile hatıraları olduğunu biliyorum. Ancak orası, konumu itibariyle bir can pazarı. O yüzden, bu dönüşümü mutlaka gerçekleştirmek zorundayız. Bu konuda bize her türlü yardımı gösteren Kadifekale halkına teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: “Kadifekale heyelan bölgesinde oturan yurttaşların yararlanması amacıyla yaptırılan Uzundere Toplu Konutları, hak sahiplerine ‘maliyet fiyatları ve kalan borcun 15 yıl taksitlendirilmesi’ gibi çok cazip koşullarla verildi. Sağlıklı bir kentsel dönüşüm adına büyük önem verdiğimiz bu sosyal projenin, hak sahipleri mağdur edilmeden başarıya ulaşabilmesi, en büyük dileğimiz. Bizim öncelikli hedefimiz, hemşehrilerimizin sağlıklı konutlarda, sağlıklı koşullarda yaşamalarını gerçekleştirmek ve can güvenliklerini sağlamaktır. Bunu yaparken, işin sosyal boyutunu da göz ardı etmiyoruz.”

Uzlaşma sağlanamayan 739 hak sahibi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, heyelan bölgesinde oturan vatandaşlarla yapılan görüşmeler sonucunda, 2508 hak sahibinden 620’sine konut bedelini öderken, geri kalan 1149 hak sahibiyle de Uzundere’deki konutlara geçmeleri karşılığında anlaşmaya varıldı. Anlaşma sağlanamayan 739 hak sahibi ise kamulaştırma bedeli konusuna mahkeme yolunu tercih etti. Ancak mahkemeye giden vatandaşlara, Kamulaştırma Yasası ve ilgili mevzuatlar gereğince, mahkemece belirlenen taşınmaz bedeli doğrudan ödeneceğinden, Uzundere’deki yeni konutlardan alma hakkını kaybedecekler.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.