Haberler

Afetin Vurduğu Uzakdoğu

Tarih: 27 Mayıs 2008 Kaynak: Architecture for Humanity, BBC, CNN Türk, NTVMSNBC, Sabah Derleyen: Gül Keskin


Kırmızıyla İşaretlenen Bölgeler Tamamen Yıkılmış ya da Ciddi Hasar Görmüş Binaların Bulunduğu Alanlar
Kaynak: Architecture for Humanity

Myanmar ve Çin, 10 gün arayla yaşanan doğal felaketlerde yaşamını yitiren onbinlerce vatandaşının ardından, Dünya’nın dört bir tarafından gelen desteklerle yaralarını sarmaya, kent yaşamını normal akışına döndürmeye çabalıyor.

1948 yılında bağımsızlığını ilan ederek Birleşik Krallık’tan kopan Myanmar (Burma)’da, 2 Mayıs 2008 tarihinde yaşanan Nergis Kasırgası, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi kıyısındaki Rangoon, Labutta, Bogale, Pathein ve Pyapon gibi çok sayıda kentte sel baskınları neden oldu. Şimdiye kadar askeri yönetim, yabancı yardım çalışanlarının çoğu bölgeye girişine izin vermediği için gerekli olan yardımın yalnızca bir kısmı felaketzedelere ulaştırılabildi.

Yapılan resmi tahminlere göre, kasırganın ardından yaklaşık 78.000 kişi hayatını kaybetti, 56.000 kişi ise kayıp. Yaklaşık 2,5 milyon kişinin de barınma, yiyecek ve su ihtiyacının giderilmesi gerekiyor. Askeri yönetim, yeniden yapılanma ve diğer ihtiyaçların giderilmesi için yaklaşık 11 milyon Dolar’a ihtiyaç olduğunu açıklamasına rağmen, yabancı uzmanları en çok hasar gören bölgelere sokmak istememesi pek çok sivil toplum örgütünün de çalışmalarına ket vuruyor. Myanmar’a yapılacak yardımların konuşulması için yapılan konferansta toplanan, toplam 100 milyon Dolar’lık yardım vaadinde bulunan 51 ülke ve uluslararası kuruluş, yardımları aktarmak için Myanmar hükümetinin felaketten en çok etkilenen bölgelere giriş izni vermesini bekliyor.

Bölgeye yönelik çalışmalara başlayan önemli kurumlardan biri de Dünya’nın çeşitli yerlerinde yaşanan sosyal, doğal ve ekonomik krizlere karşı mimari ve tasarım çözümleri üretme amacıyla 1999 yılında kurulan ve bugüne kadar pek çok yerleşimin yeniden yapılandırılması önemli roller üstlenen Architecture For Humanity (AFH). AFH gönüllüleri, UNOSAT (Birleşmiş Milletler araştırma birimlerinin yerleşimlerdeki değişimleri tespit etmek için geliştirdiği uydudan görüntüleme programı) aracılığıyla, bölgedeki binaların durumuna ilişkin tespitlerine başladı. Diğer taraftan internet üzerinden başlattığı kampanya ile ilk 48 saat içerisinde yeniden yapılandırma için yaklaşık 20.000 Dolar para desteği toplamayı başardı.
AFH tarafından yapılan tespitler genişledikçe, yıkımın büyüklüğü de gözler önüne seriliyor. Twantay’da 234, Thonegwa’da 133, Kyauk Tan’da 262, Kyun Gyan Gon’da 180, Kaw Hmu’da ise 147 köyün ciddi anlamda zarar gördüğü tahmin ediliyor. Tamamen yıkıldığı yada ciddi zarar gördüğü tespit edilen binaların sayısı ve oranları ise şöyle:


Byaungbyan Köyü
Kaynak: Architecture for Humanity


Labutta

Seikkyi Köyü – 217 bina (%96)
Thebyugyaung Köyü – 35 bina (%100)
Thebyugyaung batısındaki ismi bilinmeyen bir köy – 35 bina (45 binanın durumu henüz tespit edilemedi)
Byaungbyan Köyü – 90 bina (%100)
Ywe Köyü – 134 bina (%100)
Thayangagon Köyü - 77 bina (%84)

Bogale
Chaungbyegyi Köyü – 193 bina (%99)

AFH uzmanları, yaptıkları ön çalışmalarla, yeniden yapılandırmada tasarım ekibinin 6 süresince desteklenmesi için 15.000 Dolar, bir geçici okulun inşası için 50.000 Dolar, bir kamu kompleksi (sağlık kliniği, çocuk bakımevi, mesleki eğitim merkezi, bakanlıklar) inşası için gereken parayı 150.000 Dolar olarak belirledi.


Kaynak: Architecture for Humanity

Depremin Yok Ettiği Sincan
Myanmar’ın ardından 12 Mayıs 2008 tarihinde bu kez Çin’in güneybatısındaki Sincan (Sichuan), yaşanan 7,9 şiddetindeki depremle sarsıldı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre şimdiye kadar 60 bini aşan ölü sayısının, 80 bini de geçebileceği belirtiliyor. Deprem sırasında ilk olarak okulların yıkılması, bir başka tartışmayı da beraberinde getirdi. Kamu eliyle yapılan 6.898 okul ile birlikte çok sayıda binanın yerle bir olması, devletin inşaatlara yönelik denetiminin önemini bir kez daha tüm ülkelere anımsattı.

Yaşanan bu felaket, 1999 Depremi’nden bu yana hala ciddi yatırımları geciktiren, denetim konusunda net adımlar atamayan Türkiye’ye de deprem gerçeğini bir kez daha anımsattı.

Uzmanlar, deprem sonrası güvenlik nedeniyle, ülkenin tüm demir rezervinin %13,3’üne sahip Sincan’da, madenlerin büyük bir bölümünde üretime geçici süreyle ara verilmesinin, ülkenin çelik ihtiyacında da bazı aksamalara neden olabileceğini, bu nedenle çelik ihracatına yönelik eğilimlerin artacağını ifade ediyor.

Çin Konut ve Kent-Köy Gelişim Bakanlığı, 10 Ağustos 2008 tarihine kadar hafif çelik ve kontraplak malzemeyle yaklaşık 20 metrekare büyüklüğünde 1 milyon geçici konut üretileceğini açıkladı. Yapılacak her 1.000 geçici konuta hizmet etmesi için bir ilkokul, bir klinik ve bir de perakende satış mağazası; her 2.000 konut için ise bir ortaokulun inşa edilmesi planlanıyor.

AFH gönüllüleri de, bu bölgeye yönelik olarak bina tespit ve depreme dayanıklı tasarım stratejilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunacak.

Depremle birlikte Sincan’da nabzı yükselten bir başka konuda da, ülkenin başlıca nükleer silah araştırma laboratuvarı ve gizli nükleer tesislere ev sahipliği yapan bölgedeki 50 tehlikeli radyoaktif kaynağının 35'inin kontrol altına alınmış, 15'inin ise yerlerinin tespit edilmiş olmasına rağmen, henüz kontrol altına alınamamış olması. Bu 15 kaynaktan 3'ünün enkaz altında kaldığı, 12'sinin de ekiplerin giremeyeceği yıkılma tehdidi altındaki binalarda yer aldığını belirtiliyor.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.