Haberler

Napoli’nin çöpüne İstanbul modeli

Tarih: 28 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Reha Erus
İtalya’nın ünlü turistik yöresi Napoli’nin bir yıldır süren çöp sorunun çözümü için İstanbul modeli önerildi. İtalyan RAI Televizyonu’nun Türkiye Temsilcisi Ennio Remondino, İstanbul’un temizliğini örnek göstererek, kentin temizliğinin gece yapılmasının sorunu çözebileceğini söyledi.

Napoli’de yaklaşık bir yıldır süregelen çöp sorununa çözüm için, İstanbul örnek gösterildi. İtalyan RAI Televizyonu’nun Türkiye Temsilcisi Ennio Remondino, D-News gazetesinde kaleme aldığı "Boğaziçi ve çöpleri" konulu yazısında, Napoli’deki çöp sorununun, İstanbul’da uygulanan yöntem ile çözülebileceğini savundu.

Remondini, 17 milyon nüfuslu ve karmaşık İstanbul’un "Binbir gece sihri" ile çok temiz tutulduğunu, işportacılara, günlük kurulan pazarlara, Kapalı Çarşı’sına karşın çöplerinin gece toplandığını ve bunlardan ikinci kez kent adına yararlanmaya gidildiğine işaret etti.

İstanbul’un denizle ikiye bölünmesi, milyonlarca kişinin gecekondularda yaşamasına karşın, çöple ilgili hiçbir sorunu olmadığına değinen RAI’nin Türkiye temsilcisi, genellikle liman kentlerinin doğal olarak temiz olmadığını, ancak İstanbul’un masalları andıracak kadar temiz pak göründüğünü yazdı. Remondini, bu durumu 32 belediyenin 1994’te kurulan İstaç adlı çöp toplama şirketi ile uyumlu ve sistematik bir şekilde çalışmasına bağladı. Remondini, şöyle yazdı:

"Düşünün. Türk metropolü ülkede yapılan ihracat ve ithalatın yüzde 55’inin merkezi ve hala çok temiz. Günde adam başı 1 kilo çöp üretiliyor. Buna rağmen bu hissedilmiyor. Yani 17 milyona yaklaşan çöp torbası. Üstelik bu çöplerden belediyeler para kazanıyor. Yan tesislerde bu çöplerden tonlarca zirai gübre, 6 milyon metreküp gaz, 8 milyon kilovat elektrik üretiliyor. Napoli’de ise çöp sorunu büyük bir çıkmazda. Bakın siz bu yazıyı okurken ben, Boğaz sularının altında iki kıtayı birleştirecek tünel inşaatında çekimler yapacağım. Biz hala Messina Boğazı’na köprü yapılsın mı yapılmasın mı diye tartışıyoruz. Oysa, AB’den uzak bir Türkiye, 2004 yılında ihalesi yapılan bu dev tüneli zamanından da önce açmanın gururunu yaşayacak. Örnek alınacak bir durum değimli?"
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.