Haberler

Diyarbakır'da dünya müzesi

Tarih: 28 Mayıs 2008 Kaynak: Turizm Habercisi
Diyarbakır'da tarihi İç Kale projesi kapsamında Dünya Müzesi kuruluyor.

MÖ 2 bin yıllarında önce Hurriler döneminde yapıldığı ve bir dönem Artuklu Sarayı olarak kullanıldığı belirten tarihi mekanda başlatılan restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Projenin 2009 yılı sonunda tamamlayacağını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Tevfik Arıtürk, "Cezaevi olarak kullanılan, Artuklu Sarayı bundan böyle dünya müzesi olacak. Diyarbakır'ın ilk kilisesi olan Saint George Kilisesi ise sanat galerisine dönüştürülecektir" dedi.

Diyarbakır Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başlatılan İç Kale Projesi çalışmaları devam ediyor. Birçok dönemde kentin idare merkezi olarak kullanılan ve son yıllarda Kapalı Cezaevi olarak kullanılan tarihi İç Kale'yi müzeye çevirmek için 3 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile başlatılan çalışmalarda sona ulaşıldı. Restorasyon çalışmaların 2009 yılı sonunda tamamlanacağını ifade eden Diyarbakır Kültür ve Turizm Müdürü Tevfik Arıtürk, "İç Kale'yi bir dünya müzesi haline getireceğiz. Kentte bulunan Arkeoloji Müzesi fiziki şartlarda elverişli olmadığı için bu tarihi mekana taşıyacağız. 50 dönüm üzerinde kurulu bulunan 10 tarihi yapıda, Neolitik Çağ'dan itibaren Eski Tunç, Urartu, Asur, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devirlerine ait eserler ile insanların yerleşik hayata geçtiği ve kullandığı araç ve gereçler kronolojik olarak sergilenecektir. Ayrıca proje kapsamında Romalılar döneminde kullanılan Saint George Kilisesi, sanat galerisine dönüştürülecek. Bu müze tamamlanması halinde 170 bin olan yıllık yerli ve yabancı turist sayısı 1 milyonu geçecektir" şeklinde konuştu.

Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun, en geniş ve en sağlam surlarından biri olarak kabul edilen ve bakımsızlık nedeniyle büyük tehlike arz eden 5 bin 7 metrelik Diyarbakır Kalesi onarılmaya başladı. 2000 yıllında Valilik ve Belediye tarafından yapılan protokol gereği kalenin sur dipleri temizlendikten sonra yeşil alana dönüştürüldü. Yazılı belgelere göre Milattan Sonra 349 yılında Roma İmparatoru İkinci Constantinus zamanında şehrin surlarla çevrildiği kalenin duvarları bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesi ile karşıya kalırken belediye, vatandaşların tarihi surlara yaklaşmaması için farklı noktalara uyarı levhalar astı. Diyarbakır Kültür ve Turizm Müdürü Arıtürk, Diyarbakır surlarının tehlike arz eden bölümlerinin restore edilmeye başlandığını ifade ederek, ''Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Valiliğin desteğiyle sürdürülen onarım çalışmaları kapsamında son 5 yılda toplam 3 milyon YTL ödenek ayrıldı, Bu yıl yapılacak onarımlar için 1 milyon YTL ödenek ayrıldı. Surlarda tehlike arz eden kısımların belirlenmesi için teknik bir heyet tespit çalışması yaptı. Ardından aslına uygun restorasyon çalışmasına başlandı. Amacımız dünya tarihi mirası olan surlara gelecek kuşaklara bırakmaktır" diye konuştu.

5 bin 700 metre uzunluğunda ve 10-12 metre yüksekliğindeki Diyarbakır surlarının dünyanın sayılı tarihi yapıtlarından biri olma özelliğini taşıdığını kaydeden Arıtürk, ''Surların maliyeti çok yüksek imkanlar çerçevesinde şimdiye kadar, Keçi Burcu, Dağkapı ve Tek Beden Burçlarını tamamladık. Amacımız surların tümünün onarımını gerçekleştirip kültür turizmine kazandırmaktır" ifadelerini kullandı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.