Haberler

İzmir Limanı'nın parası hazır Danıştay kararını bekliyoruz

Tarih: 28 Mayıs 2008 Kaynak: Referans Yazan: Sinan Doğan
İzmir Limanı için paralarının hazır olduğunu belirten Eli Alharal, 'Finansörlerimiz sabırsızlanıyor. 13 aydır özelleştirmeye karşı açılan davaların sonuçlanmasını bekliyoruz' dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Eli Alharal, İzmir Limanı'nın işletme hakkının 49 yıllığına özelleştirilmesinde sürenin uzamasının ihaleyi kazanan konsorsiyumun üyeleri kadar gemi sahiplerini ve özelleştirmenin finansörü bankaları da sıkıntıya soktuğunu söyledi.

İzmir Alsancak Limanı'nın özelleştirme bedelini ve limana yapacakları yatırımın finansmanını sağladıklarını belirten Alharal, "Paramız hazır ama 13 aydır özelleştirme aleyhine açılan davaların sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu sürede dünyada finansman dengeleri sarsıldı. Finansörlerimiz de sabırsızlanıyor" dedi.

Mayıs 2007'de İzmir Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkı için yapılan ihaleyi Hutchison-Global-Ege İhracatçı Birlikleri Liman AŞ konsorsiyumu 1 milyar 275 milyon dolarlık teklifle kazanmıştı. Konsorsiyum, ihaleden sonra Deutsche Bank'ı da ortak aldı. Ancak ihaleden önce Liman-İş Sendikası, özelleştirmeden sonra ise yine sendika ile KİGEM, ihale usulündeki aykırılıklar, ÖYK'nın görevlerine ilişkin belirsizlik, özelleştirmenin kamu yararına aykırılığı, limanın değer tespitinin yanlış yapılması gibi gerekçelerle Danıştay'da dava açtı.

Limanın 1 milyar 275 milyon dolar olan özelleştirme bedelini Yapı Kredi Bankası-Unicredito ve Hollanda'daki Garanti Bank International öncülüğünde 8 bankadan oluşan konsorsiyum ile yaptıkları anlaşma sonucunda temin ettiklerini ifade eden Alharal, ayrıca özelleştirme sonrası yatırımlar için 370 milyon doları da sağladıklarını söyledi.

Alharal, "Limanı hemen bugün devralacakmış gibi hazırlığımızı yaptık. Paranın tamamını peşin ödeyeceğiz. Fakat Liman-İş Sendikası ile Kamu İşletmeciliği Geliştirme Vakfı'nın Danıştay'a açtığı davalar devam ediyor. Özelleştirme sürecinin uzaması hem özelleştirmeyi kazanan konsorsiyumun üyelerini hem de İzmir Limanı'na çalışan armatörleri rahatsız ediyor" diye konuştu.

Alharal, limanda son aylarda yaşanan sıkışıklığın bazı armatörlerin İzmir'den vazgeçmesine neden olduğunu vurguladı.

Kapasite 3 kat artacak
Konteyner sahasının genişletilmesi, su yolunun derinleştirilmesi, vinçlerin yenilenmesi gibi ana yatırımlarla 5 yıl içinde limanın yük indirme bindirme kapasitesini 850 bin TEU seviyesinden 3 kat artışla 2.5 milyon TEU'ya yükseltmeyi planladıklarını ifade eden Alharal, İzmir-Ankara ve İzmir-Denizli hatlarında da kara limanı hizmeti görecek gümrüklü depolar kurmayı düşündüklerini söyledi.

Hong Kong'lu Hutchison Grubu'nun limanı inceleyip yatırım planlarını gözden geçirdiğini ifade eden Alharal, "Hutchison Grubu 30'u aşkın personelle yol haritasını ve iş planlarını yapıyor. Yazın çalışan sayısını 50'ye çıkaracaklar. Ama geleceği göremedikleri için ciddi sıkıntı içindeler. İzmir bu talihsizlikleri hak etmiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin en büyük konteyner limanlarından
- Yıllık 850 bin TEU elleçleme kapasitesi var.

- Geçen yıl 2700'den fazla gemi yanaştı.

- Yıllık geliri 300 milyon dolar civarında.

- Dökme yükler de yüklenebiliyor.

- Turistik gemilerin yanaşacağı limanı bulunuyor.

Selçuk Gıda'nın bir kuruş borcu yok
Selçuk Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı olan Eli Alharal, lojistik, turizm ve enerjide yatırım yapacaklarını söyledi. Selçuk Gıda hakkında yayımlanan haberlerin kendisini üzdüğünü belirten Alharal, bankalara bir kuruş borçları olmadığını, yatırım hazırlığında olduklarını söyledi. Alharal "Ödemiş'teki turşu ve konserve fabrikasını İstanbullu Kühne Euro'ya sattık. Kemalpaşa'da lojistik köy projemiz var. Çeşme Alaçatı'daki arazimizde 4 yıldızlı otel kurmak için ortak arıyoruz. Urla'da Akça Grubu ve Tandoğan Grubu ile 172 mw kapasiteli rüzgâr santralı kuracağız. Kuru meyve işinden 8-10 milyon dolar satış hedefliyoruz" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.