Haberler

TAV'ın ortağı 2 milyar doları cebine koydu, gözünü otoyollara dikti

Tarih: 28 Mayıs 2008 Kaynak: Referans Yazan: Gülşen Cebeci
Avustralya'nın ikinci büyük yatırım şirketi Babcock & Brown, Türkiye'deki altyapı projeleri için 2 milyar dolarlık fon ayırdı. Avustralyalı şirket özellikle köprü, otoyol ve liman özelleştirmeleri ile ilgileniyor.

TAV'ın yüzde 5,2 hissesini alarak Türkiye'de adını duyuran Avustralyalı yatırım devi Babcock & Brown, otoyol özelleştirmesi başta olmak üzere Türkiye'deki altyapı projeleri için 2 milyar dolarlık fon ayırdı. Babcock & Brown ile son 1.5 yıldır Türkiye'deki alt yapı projeleri için çalıştıklarını belirten Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Türkiye'ye yatırımda kararlılar. Yabancı yatırımcı, siyasi krizler olsa da Türkiye'de çok iyi bir gelecek görüyor. Çünkü, ülkenin bugününe değil, 10 yıl sonrasına yatırım yapıyorlar" dedi.

1977 yılında kurulan dünyanın en önemli altyapı fonları arasında yer alan Avustralyalı Babcock & Brown'ın yönettiği varlıklar, 2007 yılı sonu itibarıyla 70 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Dünyada 32 ofis ile faaliyet gösteren Babcock &Brown, cirosunun yüzde 36'sını Avrupa'dan elde ediyor. 2006 yılında TAV Havalimanları Holding'in yüzde 6 hissesini 90 milyon dolara alarak Türkiye'de yatırım için ilk adımını atan şirket, 2007'de de PSA ve Akfen Ortak Girişim Grubu ile İzmir Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkının devrine ilişkin özelleştirme ihalesine katıldı.

Avustralya'nın ikinci büyük yatırım şirketi Babcock & Brown, hükümetin varlık satışlarını hızlandırmasına bağlı olarak Türkiye'de altyapı yatırımları için fon oluşturdu. Havaalanları, yollar, kamu hizmet şirktetleri ve limanlar gibi varlık satışlarını hedefleyen şirket, fon için hedeflediği parayı gelecek yıla kadar tamamlamayı planlıyor.

Yabancılar yatırımda kararlı
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Babcock & Brown'ın yatırım için 2 milyar dolar ayırdığını açıkladı. Şirketin Türkiye'de kendileriyle hareket ettiğini ve müşterek yatırımlar planladıklarını belirten Akın, "Son 1.5 yıldır altyapı projeleri için çalışıyoruz. Artık son aşamaya geldik. Türkiye'ye 2 milyar dolarlık bir yatırım düşünüyorlar" diye konuştu. Akın, özellikle otoyol özelleştirmesi başta olmak üzere altyapı yatırımlarına dahil olan her konuyla ilgilendiklerini, otoyol olmazsa, liman, gaz ve su dağıtımları, enerji gibi alanlarına yatırım yapacaklarını söyledi.

Türkiye'de artık ekonominin siyasetle birlikte hareket etmediğini kaydeden Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu nedenle yabancı yatırımcı Türkiye'de siyasi krizler olsa bile burada çok iyi bir gelecek görüyor, ekonomik çıkışın devam edeceğini düşünüyor. Biraz da Türkiye'deki partnerlerine güvenip, doğru bir ortak buldukları zaman daha rahat hareket edebiliyor. Altyapı yatırımları kısa vadeli yatırımlar olmaz. Altyapı yatırımı paranızı 8-10 yıl unutmanız anlamına geliyor. Bu nedenle aslında Türkiye'nin bugünüyle değil, yarınıyla, 2015'i, 2020'siyle ilgileniyorlar." Türkiye'de köprü ve otoyollardan yılda 500 milyon dolar gelir elde ediliyor.

Otoyol Özelleştirmesine Katılması Beklenen Firmalar
- Fransız Bouygues
- İtalyan Autostrade
- İspanyol Abertis
- Avustralyalı Macquire Infrastructure
- Portekiz Brisa
- Akfen- Babcock & Brown
- Doğuş, Doğan Grubu, İtalyan Autostrade
- Global Yatırım Holding, Deutsche Bank ve Macquarie
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.