Haberler

Endüstriyel Tasarımların Tescili

Tarih: 29 Mayıs 2008 Yazan: Zeynep Güney
İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Toplantıları'nın onuncusu, 26 Mayıs 2008 Pazartesi günü İTÜ Taşkışla Binası'nda düzenlendi. Tasarımcılardan ziyade, hukukçuların katılımının fazla olduğu gözlenen toplantıda, "Yaratma, Hukuken Koruma, Yeni Tasarım Kanun Taslağındaki Düzenlemeler" tartışıldı.

Toplantının Avukat Uğur Aktekin (Gün Avukatlık Bürosu) moderatörlüğünde gerçekleştirilen Birinci Oturum’unda Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Ersayın, Tasarımcı H. Demir Obuz, Tasarımcı Kunter Şekerciooğlu ve Tasarımcı Gamze Güven “Uygulamada Yaşanan Sorunlardan Örnekler” konusunu irdelediler. Kaan Dericioğlu‘nun (Ankara Patent Bürosu) “1 Endüstriyel Tasarım Kavramı ve Diğer Fikir Ürünlerinden Farkı” ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yrd.Doç.Dr. Feyzan H. Şehirali Çelik’in “Endüstriyel Tasarımlarda Yenilik ve Ayırt Edicilik Unsurlarına Detaylı Bakış” başlıklı konuşmalarının ardından soru – cevap kısmıyla oturum tamamlandı.



Avukat Güven Çalık (İstanbul Patent Bürosu) moderatörlüğünde gerçekleştirilen İkinci Oturum’da ise ilk sözü alan Marka Uzman Yardımcısı ve Endüstri Mühendisi Mustafa Kubilay Güzel (Türk Patent Enstitüsü Endüstriyel Tasarımlar Dairesi), hazırladığı sunum eşliğinde Endüstriyel Tasarımlarda Ulusal ve Uluslararası Tescil Sistemleri’ni irdeledi. Endüstriyel tasarım ürünlerini, sadece bakarak kopyalanabilen en kolay tasarım ürünü olarak tanımlayan Güzel, tescil konusunu “Neden Koruma?”, “Korunacak Tasarım”, “Türk Topluluk Hukukunda Tescil Sistemine Karşılaştırmalı Bakış”, “Uygulamalar ve Örnekler”, “Uluslararası Tescil Sistemine Gereksinim” ve “Lahey Anlaşması – Cenevre Metni” başlıkları altında ele adı. Türkiye’de tasarımların 1995 yılından beri 554 sayılı Kanun ile korunduğunu anlatan Mustafa Kubilay Güzel, tasarımın sektörel ve hukuki tanımlarını yaptıktan sonra, tescil süreci hakkında bilgi verdi.



Oturumun ikinci konuşmacısı Avukat Selma Toplu Ünlü (Gün Avukatlık Bürosu), “Endüstriyel Tasarıma Tecavüz Hallerinden Korunma Yöntemleri, Hukuki Koruma ve Uygulamada Karşılaşılan Hukuki Sorunlar” hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Ünlü’ye göre, tasarım hakkına tecavüzden korunma ve kaçınma yöntemleri şunlar:

Korunma Yöntemleri:
- Yeni ve ayırt edici tasarımlar üretmek,
- Yaratılan tasarımların eskizlerini, ilk katalogları ve yazışmaları tarihleriyle saklamak,
- Tescil ve yenileme (25 yıl koruma),
- Mütecaviz tasarımları çok sıkı bir şekilde piyasadan takip ederek, ihtarname vs. yollarla kullanımını önlemeye çalışmak,
- Tasarım bülteninden tasarım başvurularını izlemek ve itiraz etmek (6 ay itiraz hakkı).

Kaçınma Yöntemleri:
- Fikri mülkiyet bilinci ve yönetim sistemine sahip olmak,
- Sektörü, rakiplerin tasarımlarını piyasadan takip etmek,
- Firmaların tasarımcılarını bilgilendirmesi,
- Türk Patent Enstitüsü (TPE) nezdinde tasarım araştırması yapmak,
- Araştırma sonuçlarını “tasarım hukuku”na uygun yorumlamak.

Avukat Dr. Cahit Suluk (Suluk & Öztürk Avukatlık Bürosu) ise, “Endüstriyel Tasarımlarla İlgili Kanun Taslağının Getirdikleri” başlıklı konuşmasında, 1995’ten beri uygulanan 554 sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun’un değiştirilmesi için hazırlık yapıldığını söyleyerek, yeni duyurulan tescil ve koruma kanun taslağında eksik gördüğü noktaları ve düzeltilmesi gereken bölümleri açıkladı.

Toplantının sonunda oturumları değerlendiren bir kapanış konuşması yapan Doç.Dr. Tekin Memiş (Kadir Has Üniversitesi HF Ticaret Hukuk ABD Başkanı), bu tür toplantılara duyulan ihtiyaca dikkat çekti. Avrupa Birliği ve Türk Hukuku arasında belirgin farklılıklar olduğunu söyleyen Memiş, tescil davalarındaki bilirkişi sorununa da değindi ve kimseye yaranılamadığından yakındı.



İTÜ Endüstriyel Tasarım Toplantıları'nın onuncusu, iki Go-Kart firması arasında araç tasarım tescilinin iptali hakkında açılan temsili bir duruşmayla sonlandırıldı. Selma Toplu Ünlü’nün davacı tarafın avukatını, Cahit Suluk’un davalı tarafın avukatını, Tekin Memiş’in hakimi canlandırdığı ve izleyicilerden bazılarının da bilirkişi olarak destek verdiği kurgusal mahkemede, bilirkişi heyetinden alınan raporlar sonucunda hükümsüzlüğü istenen tasarımın, hükümsüzlük talebinin reddine karar verildi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.