Haberler

Ankara’nın 20 Yıllık Su Sorunu Çözümlendi

Tarih: 29 Mayıs 2008 Kaynak: Ankara Büyükşehir Belediyesi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’nın su sorununu çözecek olan Kızılırmak suyunun, 21 gündür musluklardan aktığını söyledi.

Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Gökçek, daha önce katıldığı bir çok toplantı ve TV konuşmalarında Ankaralılara bir sürprizinin olacağını, buna vatandaşların sevinip bazılarının ise üzüleceğini söylemiş olduğunu hatırlatarak, “Bugün o sürprizimi açıklıyorum. STK’lar ve odaların oyununu bozduk. Ajitasyonların önüne geçmek için Kızılırmak Suyu’nu 21 gündür Ankara’ya verdiğimizi açıklamadık” dedi.

Kızılırmak Suyu Projesi’nin tamamlanıp su verilmeye başlanmasıyla birlikte suyun hastalık yapacağına ve içilemez olduğuna dair bir çok tartışmanın gündeme geldiğini hatırlatan Başkan Gökçek, şunları söyledi: “Kızılırmak’tan getireceğimiz suyun hemen ardından Ankara’da başta ishal hadiseleri olmak üzere pek çok hastalığın arttığı istikametinde bir takım sivil toplum örgütleriyle ve bazı siyasal partilerin ortak toplantı yaptığını ve bunu ifade ederek ısrarlı bir şekilde kullanacaklarını söylemiştim. Hatta geçen yıl 1 Ağustos’ta yapmış olduğumuz su kesintisi üzerine 3 Ağustos tarihli gazetede Ankara Tabipler Odası’nın bir açıklaması yer aldı. Tabipler Odası Emin Çölaşan’ın köşesinde 2 Ağustos’ta yapmış olduğu açıklamada ishal vakalarının Ankara’da yüzde yüz arttığını ifade etmiş ve Emin Çölaşan da köşesine almıştı. Biz ayın 1’in de suyu kesiyoruz, ayın ikisinde yüzde yüz artıyor. Ayın üçünde de Emin Çölaşan köşesinde yazıyor. Yani bu tip ajitasyonların yapılacağı o günden belliydi. Daha önceki konuşmalarımızda da vatandaşlarımıza bu tip ajitasyonlara karşı hazırlıklı olmalarını istemiş, su Ankara’ya verilince bu tip ajitasyonları bekleyin demiştik.”

“Ajitasyonları Bozduk”
Büyükşehir Belediye Başkan Gökçek, son 21 gündür Kesikköprü’den Ankara’ya düzenli su verildiğini belirterek, şöyle dedi:
“Çok uzun bir süreden beri Ankara, Kesikköprü’den gelen Kızılırmak suyunu içiyor. Özellikle son 21 gündür Ankara’ya bu suyu düzenli olarak veriyoruz. Siz bu suyu içiyorsunuz ama hiç kimse bu suyun farkına varmadı. İshal vakaları artmadı. Ama göreceksiniz bazı odalar feryat figan edecekler. Ben bu konuda vatandaşıma şunu söylemek istiyorum: Bizim suyumuz son derece sağlıklı ve mükemmeldir. İçenler tadının farkına bile varamadı. Bugün Ankara’nın çok büyük bir bölümü musluklarından akan suyu içiyor. Günlük olarak Ankara’nın bir çok yerinden numuneler alarak tahlillerini yaptırıyoruz. Suyumuzun kalitesi bir hayli yüksek. Koparılan yaygaraların tamamen siyaset ve ideolojik olduğu net olarak ortaya çıktı. Yani böyle bir yola başvurduğumuz için halkımdan özür dilerim. Ama böyle bir yola başvurmamızın nedeni ajitasyonları yerlerde süründürmenin en güzel metodunun bu olduğuna inandığımız için bu yola başvurduk.”

Ankara’nın 20 Yıllık Su Sorunu Çözümlendi
Kızılırmak’tan Ankara’ya getirilen suyla beraber Ankara’nın 20 yıllık su ihtiyacının karşılandığını belirten Başkan Gökçek, “Ankara’ya iki hattan su verilmektedir. Ümit ediyorum üçüncü hattan da önümüzdeki ay sonuna kadar su verilmeye başlanacaktır. Bu şu demektir günde 750 bin metre küpe kadar suyu, Ankara’nın neredeyse şu anki ihtiyacının tamamına yakınını Kızılırmak’tan temin edeceğiz” diye konuştu.

“10 Yıllık Proje Bir Yılda Tamamlandı”
Çalışma arkadaşlarına 10 yılda bitirilmesi planlanan bir projeyi 1 yılda tamamladıkları için teşekkür eden Başkan Gökçek, proje hakkında şu bilgileri verdi : "Kızılırmak projesi yapılırken 500 TIR’a yakın motor, vantöz, pompa geldi. 11 bin TIR boru geldi. 80 Kilometre kaynak yapıldı. 384 kilometre boru döşendi. Bunlar müthiş rakamlar. Bu kadar büyük bir projeyi hayata geçirmenin gururu ve onurunu yaşıyoruz. Bu su Ankara’ya hayırlı uğurlu olsun. Özellikle bazı odaların, bazı siyasi partilerin oyununu bozduğum için çok mutluyum. Arıtma Tesisi’nde suyun resmi açılışı yapılacak. Hepinize bu açılışa bekliyorum.”

Suda Tasarrufa Devam
Basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Gökçek, su tasarrufunun devam edip etmeyeceği ile ilgili soruya su tasarrufunun zorunlu olduğuna dikkat çekerek, “Ömür boyu tasarrufa devam” dedi.

Gökçek, Ankaralıları suda tasarrufa teşvik ederek, “Suda tasarrufu sürdürmemiz lazım . Çünkü nüfus artıyor, su ve kaynaklar kıtlaşıyor. Su tasarrufu sadece bizim değil tüm dünyanın sorunu. Su gelecekte petrolden daha değerli olacak. Ankara’nın Kızılırmak’tan gelen suyla birlikte su sıkıntısı yaşamayacak ama dünyada yaşanan su kıtlığı nedeniyle su tasarrufu ömür boyu sürecek” diye konuştu.

Sülfat Oranında Sorun Yok
Başkan Gökçek, Ankara’ya 21 günden beri verilen suda tek sorunun sülfat olduğunu, Kızılırmak’tan gelen suyun sülfat oranının 330 olduğunu belirterek “Bir tek sorun sülfatta vardı. O da çok aşağılara indi. Şu an 60 civarlarında. Avrupa Birliği’nde 1500 sülfatı olan sular şişelerde satılmaktadır. Sülfatı 1000 ile 1500 arasında çok sayıda şişelenmiş içme suyu olduğunu örnekleriyle sizlere biliyorsunuz göstermiştim. Biz de diğer barajlardan aldığımız su ile Dünya sağlık örgütünün verdiği sülfat sınırı olan 250’nin üzerine çıkmayacağız” dedi.

Norovirüs Uyarısı
Başkan Gökçek, Ankara civarı çevre illerde görülen ishal vakalarının sudan kaynaklanmadığını, buna “Norovirüs” denilen bir virüsün sebep olduğunu söyledi.

Başkan Gökçek, bu vakalar yaşanır yaşanmaz bu illere inceleme yapmak üzere ekip gönderdiğini ve sudan alınan örneklerin temiz çıktığını açıklayarak, “Bu virüs elle temasla veya gayta yolu ile geçiyor. Tehlikeli bir virüs değil. Bu olay 5 vilayette oldu. Burada yaşayanlar başka bir ile gitse oraya da virüsü bulaştırabilirler. Ankara’da bununla ilgili bir vaka yok” diye konuştu.

Basın toplantısına gelmeden önce Başkent’te büyük bir hastanenin Başhekimi ile görüştüğünü ve ishal vakalarının geçen yıla göre azaldığı bilgisini aldığını anlatan Melih Gökçek, Ankara’da ishal vakalarının sudan kaynaklanmadığını söyledi.
Sebze ve meyvelerin iyi yıkanmasını, mümkünse sirkeli suda bekletilmesini isteyen başkan Gökçek, “Kirli suyla sulanan sebze ve meyvelerin üretimini Ankara’da kontrol altına alsak bile dışarıdan, çevre illerden gelen sebze ve meyveyi yüzde 25 kontrol edebiliyoruz” dedi.

Su Analizi ASKİ Sitesinde
Başkent’teki içme suyunun sağlıklı ve temiz olduğunu belirten Başkan Gökçek, “Başkent suyunun 20 ayrı noktasından alınarak yapılan analiz raporları ASKİ sitesinde yayınlanmaktadır. Bu analizler her gün yapılmaktadır ve suyumuzda herhangi bir sorun bulunmamaktadır” diye konuştu.

Barajlarda 180 Milyon Metreküp Su Var
Başkent’te su sağlayan diğer barajlardaki durumun sorulması üzerine Başkan Gökçek, “Ankara’da daha önce su aldığımız diğer barajlarda şu anda 280 milyon metreküp civarında su var. Bu suyun 180 milyon metreküpe kadar olanını alabiliyoruz. Bu suyu Kızılırmak suyu ile karıştırarak veriyoruz” dedi.

Bazı Çevreler Gökçek’e Karşı
Bazı çevrelerde sadece ‘Melih Gökçek’e karşı olmak’ anlayışı olduğuna dikkat çeken Başkan Gökçek, “Gar kavşağında ‘Cumhuriyet’in değerleri siliniyor’ deniliyor. Biz ise orada daha güzel meydan yapacağız. Hiç bir tarihi esere dokunmuyoruz. Bu geçidi 35 günde bitirdik. Dünyada benzeri yoktur. Mübalağa değil bu bir dünya rekorudur” diye konuştu.

“Bir Belediye Başkanının Sağlıksız Su Vermesi İçin Hain Olması Gerekir”
“Norovirüsün nedeni nedir? 21 günden sonra suda sorun çıkarsa ne olacak” diye soru yönetilmesi üzerine Başkan Gökçek, “Tabi ki bir şey diyemeyeceksiniz. Çünkü suda her hangi bir sorun çıkmayacak. Bir Belediye başkanının sağlıksız su vermesi için hain olması gerekir. Kesikköprü 40 yıldır bu suyu içiyor. Bir hadise olmadı. Ben değil de Sosyal Demokrat bir belediye başkanı günde 750 bin metreküp su getirse hemen heykelini dikerlerdi. Dikili’de Sosyal Demokrat bir Belediye Başkanı düşük ücretli ekmek dağıttı diye yere göğe sığdırmadılar. Aynı şeylerin çok daha büyüğünü biz yıllardır yapıyoruz tek kelime yok. Beni halk takdir etsin” dedi.

“Bazı Odalar 2 Ay Sonra Tesir Edebilir Diyebilir”
Kızılırmak suyu ile ilgili bazı odalar ve partilerin oyununun bozulduğu için bu odaların ‘Kızılırmak suyu 1,5 ay ya da 2 ay sonra tesir edebilir’ diyebilirler” diyen Başkan Gökçek, Çernobil olayında olduğu gibi sonradan çıkacabileceğini iddia edebilirler” diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.