Haberler

Tüccar başkanın hızına yetişilmiyor

Tarih: 29 Mayıs 2008 Kaynak: Evrensel Yazan: Abdullah Çiloğlan
Asım Güzelbey ve ekibinin icraatları mahkemelik ama o her zaman “belediyenin karı” için bir yolunu buluyor.

AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin icraatlarının hızına ulaşılamıyor. Günü birlik imar planı değişiklikleri yapılıyor. CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinin, meslek odalarının ve kitle örgütlerinin açtığı iptal davalarının sayısı 50’nin üzerine çıktı.

Son yerel seçimlerde yönetime gelen AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve ekibi dur durak bilmiyor. Yaptıkları hukuka, şehir imar planına, belediyeciliğin asli görevlerinden olan kamu yararı gözetme ve hizmet ilkelerine aykırı icraatlarıyla rekor düzeyde kötü sicil sahibi olan belediye yönetimini mahkeme kararları bile durduramıyor. Yapılan hemen her imar planı değişikliğine karşı dava açılmasına ve mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkmasına rağmen belediye yönetimi planda tekrar değişiklik yaparak başka isimler altında yürütmesi durdurulan projenin bir benzerini uygulamaya koyuyor. Büyükşehir imar planında yeşil alan, kültür alanı, spor alanı, eğitim alanı olarak görünen kamu arsaları yapılan imar değişiklikleriyle ticari alana çevrilerek yandaş şirketlere peşkeş çekiliyor.

Para yetiştiremez olduk
Özellikle kent merkezindeki yeşil alanların katledilerek yerine otel, alışveriş merkezi, eğlence merkezi yapılmasıyla ilgili alarak görüştüğümüz CHP’li Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri belediyenin imar değişikliklerinin hızına yetişemediklerini söylüyorlar. Ayda bir defa belediye meclis toplantısı yapıldığını, her toplantıda yaklaşık 35 gündemin görüşüldüğünü belirten belediye meclis üyeleri “ Bu 35 gündemden ortalama 30’u imar planıyla ilgili oluyor. Ve bu imar planları genelde yeşil alanların konut veya ticaret alanı yapılması ile ilgili oluyor. Biz bu değişiklerin yüzde doksan dokuzuna karşı dava açmak zorunda kalıyoruz. Artık mahkeme masraflarına para yetiştiremez olduk. Çünkü, her davanın 500-600 YTL masrafı oluyor. Bir keşif getirmek 3-4 bin YTL ye mal oluyor” diye konuşuyorlar.

CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Bahattin Bozgeyik meclis toplantılarında bir imar değişikliğine itiraz edecek olduklarında belediye başkanının “Burada belediyenin zararı yok, kârı var. Siz buna neden itiraz ediyorsunuz” dediğini söylüyor. “Belediye kâr-zarar hesabı üzerinden iş yapan bir kurum değildir. Belediyenin amacı halka hizmettir” diyen Bozgeyik “Kâr amacı olursa bu iş ticaret olur, hizmet olmaz” diyor. Bahattin Bozgeyik belediye meclisinin bir toplantısında planda Milli Eğitim alanı olarak görünen ve şahsa ait olan bir alan üzerinde imar planı değişikliği yapılmak istendiğini, kendilerinin bu konunun Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sorulup sorulmadığını öğrenmek istemeleri üzerine belediye başkanının “Mili Eğitim’e sorsaydık olumsuz cevap verirlerdi” dediğini belirtiyor.

Bozgeyik bahsi geçen bu alanın kendilerinin muhalefetine rağmen ticari alana çevrildiğini ve bir kısmının şahsa verilip bir kısmının da okul alanı olarak ayrıldığını ancak okul alanı olarak ayrılan bölümün genişlik bakımından okul yapmaya yeterli standartta olmadığını söylüyor.

İzleme komisyonu oluşturuldu
Büyükşehir Belediyesi’nin imar planı değişiklikleriyle ilgili CHP İl Yönetimi bir izleme komisyonu oluşturmuş. İzleme Komisyonu üyesi Zeynel Güçyetmez Gaziantep’in ticari alana değil, yeşil alanlara ihtiyacı olduğunu söylüyor. Belediye yönetiminin yeşil alanları birer birer konut alanı ve ticari alan olarak değiştirip belediyeye finansman ve yandaş şirketlere rant sağladığını belirten Güçyetmez “Gaziantep’te 19.800 tane ticari bulunmaktadır. Yani Antep’in ticari alana değil yeşil alana, sağlık, spor ve eğitim alanına ihtiyacı var. Eğitim alanındaki mekansal sıkıntıdan dolayı öğrenciler 60 kişilik sınıflarda okumak zorunda kalıyorlar” dedi. Güçyetmez “Modern şehircilikte yüksek bina yapmak çağdaşlık değildir. Çağdaşlık insanların sosyal ve doğal alanlarıyla rahatça yaşayabilecekleri mekanlar oluşturmaktır” diye konuştu.
100. Yıl Kültür parkının projesindeki ana fonksiyonların değiştirilmesinin yasal olmadığını söyleyen Meclis üyesi ve Gaziantep Müteahhitler Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, “Eğlence merkezi yapmak için belediyenin elinde fazlasıyla yer var. Evet, bu kentin eğlence merkezine de ihtiyacı var. Bu doğrudur, ama yeşil alan üzerine yapılması doğru değildir” dedi.

Plana aykırı
Recep Koç Parkı ve Kavaklık Parkını da kapsayan 100. Yıl Kültür Parkı projesinin 1989’da yarışma sonucu elde edilmiş bir proje olduğunu ve 1996’da Habitat 2 konferansında dünyanın 15. yeşil alan projesi seçildiğini anlatan belediye meclis üyeleri proje ile ilgili herhangi bir tadilatın yapılamayacağını söylüyorlar. Aksi taktirde proje sahibinin fikrinin çalınmış olacağını belirten meclis üyeleri Recep Koç Parkında yapılan plan değişikliğinin fikir-sanat hürriyetine, ana projeye, projenin amacına, kamusal yarar ilkesine, 2008 belediye bütçesinden pay ayrılmamış olmasından kaynaklı bütçe kanununa, belediyenin onaylamış olduğu 2007-2011 yılları arasını kapsayan stratejik palana aykırı olduğunu söylüyorlar.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.