Haberler

İstanbullular akıllı yolculuk yapacak

Tarih: 29 Mayıs 2008 Kaynak: Yeni Şafak
İstanbulluların kent içi ulaşımında önemli değişiklikler yaratacak Akyolbil Projesi son aşamalarına geldi, proje gelecek senenin başından itibaren hayata geçecek. İETT'nin, “Akıllı Yolcu Bilgilendirme Sistemi” adını verdiği ve son hazırlıkları yapılan “Akyolbil”, 2009'un başında uygulamaya geçecek.

Dakika Dakika Otobüs Takibi
İETT'nin otobüs filosunu gerçek zamanlı görmesi, yönetmesi ve yolcuların bilgilere anında erişmesini sağlayacak proje, bin tane kapalı durağa mikroişlemcili sistemlerin yerleştirilmesiyle hayata geçecek. Yolcular, beklediği duraktan geçen hatları ve binmek istediği otobüsün kaç dakika sonra durakta olacağını öğrenebilecek. Durakta bulunan sesli ve görüntülü ikaz sisteminden engelli vatandaşlar da yararlanacak.

Evden de Otobüs Bekleyeceğiz
Projenin ilerleyen aşamalarında, kartı ekrana okutan engelli vatandaşın bilgisi merkeze ulaşacak, merkezden şoför uyarılarak engelli vatandaşa yardımcı olması sağlanabilecek. Sistemin tam olarak devreye girmesiyle vatandaşlar, evinde bilgisayarından ya da cep telefonundan kısa mesaj yoluyla, bekleyeceği duraktan otobüsünün kaçta geçeceğini öğrenebilecek.

Tüm Otobüslere Kamera
Otobüslerin içine LCD ekranlar yerleştirilerek durak anonsları yapılacak. Ayrıca bu ekranlar reklam alanı olarak kullanılarak sistemin kendisini finanse etmesi sağlanacak. Otobüslerin kaza ve arıza gibi durumları anında merkeze iletebilecek.

Hat Amirleri Merkeze
İETT'nin sahada görev yapan hat amirleri merkeze çekilerek, sistem tamamen elektronik ortamda takip edilecek. Sistemin hayata geçmesiyle Büyükşehir Belediyesi, İETT otobüsleri sayesinde kentte 5 bin gezici sensöre sahip olacak. Bu da kentte trafik hızını ölçmeyi ve trafik ışıklarını buna göre ayarlamayı kolaylaştıracak. Afet durumlarında da acil müdahale gerektiren noktalara daha hızlı ulaşılacak. Sistemle bölgeye en yakın İETT otobüsünün veya kurtarıcı aracın harekete geçmesi sağlanacak.

Akbil yerine 'İstanbul Kart'
İlk basamak uygulaması "Beşibiryerde" ile yapılan "İstanbul kart", 2009'da kullanım ömrünü tamamlayan Akbil'in yerini alacak. İstanbullular, kredi kartı şeklinde tasarlanan "İstanbul Kart"ı toplu taşıma araçlarının yanı sıra alışverişlerde, doğal gaz ve su faturaları ödemeleri ile Halk Ekmek'te kullanabilecek. İlk aşamada Akbil ile paralel uygulanacak sistem, daha sonra tek başına yaygınlaştırılacak İstanbul Karta yerleştirilecek çipler sayesinde yolcu hareketleri tam olarak takip edilecek, böylece hatlar gerçek zamanlı verilere dayalı olarak planlanarak verimli hale getirilecek.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.