Haberler

Gaziantep'in cazibesi

Tarih: 29 Mayıs 2008 Kaynak: Referans Yazan: Ahmet Kaya
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınması adına hükümetler tarafından son 25 yılda 17 paket açıldı. Başbakan Erdoğan'ın bakan, bürokrat, işadamı çıkarması yaptığı Diyarbakır'da GAP'ın 4 yılda, 4 koldan, 4 eylem planıyla tamamlanması yolunda söz verildi. Dünyanın 8'inci dev projesinin 26.7 milyar YTL'lik finansmanla 2012'de tamamlanmasına yönelik sözler her ne kadar biraz seçim yatırımı olarak algılansa da kuraklığın kol gezdiği bölgede insanların yüreğine su serpmedi değil.

Peki, bu toplantıya Gaziantep penceresinden bakanlar ne gördü? Öncelikle toplantıya davet edilen Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer ile Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan'ın ilk aşamada dillere sakız olan ama bir türlü ağızlarda çiğnenme mürüvetine erişilmeyen teşvik ile ilgili müjdeler beklediklerini düşünmek hiç de yadırganacak bir beklenti değildi. Çünkü, gerek Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren gerek Mehmet Şimşek'in Gaziantep'teki açıklamaları hükümetin bu yolda çalışmalarının olduğu ve kısa sürede tamamlanarak kamuoyuyla paylaşılacağı şeklindeydi.

Başbakan'ı canlı yayında pürdikkat izleyen Gaziantepli sanayiciler, verdikleri onurlu varolma mücadelesi için Tayyip Bey'in dudağından dökülecek, "Ucuz elektrik kullanacak ve vergi indiriminden yararlanacaksınız" cümlelerini bekleyip durdu boşuna.

İçi boş projeler
Başbakan, aralarında Gaziantep'in de bulunduğu bölge illerine yönelik bazı projeler açıkladı. Bunlardan en önemlisi Gaziantep'in 2009'da cazibe merkezi olacağıydı bence. Genel değil ama sektörel bazda destek sağlanarak illerin ihtisaslaşmış sanayi merkezlerine dönüştürülmesi anlamındaki bu vaat güzel ama şu aşamada içi boş bir vaat.

Ne olacak bu cazibe merkezi projesinin içinde? Gaziantep'in cazibe merkezine dönüştürülmesi için hangi önlemler alınacak? Yani içini neyle dolduracak hükümet? İşte bu sorular önümüzdeki aylarda yanıt bulacak. Aslında Doğu ve Güneydoğu'da cazibe merkezlerinin oluşturulması Ankara'nın diline doladığı o meşhur göç sıkıntısının çözümü için en güzel önlem. Memleketinde aş, iş, ekmek bulan insan ata toprağını niye terk edip gurbetlerde perişan olsun ki. Çünkü, artık anladı herkes İstanbul'un taşının toprağının altın değil, çile, acı, açlık olduğunu.

Şimdi başta Gaziantepli işadamları olmak üzere herkes cazibe merkezi projesinin içinin neyle doldurulacağını merak ediyor. Ankara'ya amacına bir türlü ulaşmayan teşvik girişimlerinde olduğu gibi hataya düşülmemesi için, "Sanayi cazibe merkezlerini doğru şekilde yönlendirin, teşvik edin, projelendirin. Ve bunu yaparken de lütfen merkez yapacağınız kentlerin işadamlarının uyarılarına kulak tıkamayın. Eğer uyarılarımızı dinlerseniz cazibe merkezleri iş, istihdam ve ihracat sağlayan merkezler olabilir. Aksi halde, ya siz ya da bir başka hükümet bir başka paket açar" mesajı gönderiyor.

Kalkınma ajanslarının kurulması, Gaziantep'in sınırlarındaki mayınlı arazilerin organik tarıma açılması da Başbakan'ın müjdeleri arasında yer alırken GAP İdaresi'nin taşınacağı kentin bu işe en layık olan Gaziantep olacağı ümitlerini de yeşertmeye başladı bile.

Irak Fuarı'na 52 bin ziyaretçi
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Irak Uluslararası Fuarı'nı, 35 ülkeden 52 bin kişi ziyaret etti. Yerli ve yabancı firmalar arasında katalizör işlevi yapan fuarın Gaziantep'e yaraşır bir fuar merkezinde yapılması ise ayrı bir gurur kaynağı oldu.

Bazı katılımcı firmaların bu yıl 19 firma ile stand açan Çin'i gıda dışındaki sektörlerde ciddi bir tehlike olarak lanse etmeleri dikkat çekse de fazla itibar görmedi. Bu arada Irak Fuarı eğer 3. kez Gaziantep'te açıldıysa bunda, bu şehrin eski milletvekili Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in katkısı da unutulmamalı.

Irak Fuarı önümüzdeki yıl, 4. kez Gaziantep'te açılır mı? Bununla ilgili spekülasyon yapanların sayısı az da değil ama şu da bir gerçek: Eğer bu fuar Irak'taki güvenlik sorunu nedeniyle Türkiye'de açılacaksa buna altyapısıyla, güvenliğiyle, ulaşımıyla, hemen her şeyiyle en uygun kent Gaziantep'tir. İlgilenenlere duyurulur.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.