Haberler

Yazlıkaya yoluna kavuştu

Tarih: 29 Mayıs 2008 Kaynak: Çorum Kent Haber
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) "Dünya mirası" arasında saydığı Hattuşa Yazılıkaya'nın orijinal yolu, restore edilmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından hizmete açıldı.

Çorum'un Boğazkale İlçesinde bulunan Hattuşa Ören Yeri'nde Yazılıkaya'ya ulaşabilmek için tali yolu kullanan turistler, artık Yazılıkaya'nın gerçek güzergahından geçerek tarihi mekanı gezme imkanı bulacaklar. Düzenlenen törenle yolu hizmete açan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Tarihi eserleri korumak boynumuzun borcudur. Türkiye'de tarihi eserlerin yağmalanmasına, zarar verilmesine müsaade etmeyeceğiz. Tarihi mirası tüm insanlığın gözleri önüne sereceğiz" diye konuştu.

Yazılıkaya kabartmalarına zarar verilmemesi için yapılan koruma bandını da basın mensuplarına tanıtan Günay, yapılan çalışmalarla artık hiç kimsenin tarihi eserlere zarar veremeyeceğini kaydetti. Hitit uygarlığının başkenti Hattuşa'da bulunan Yazılıkaya mabedinin üzerinin uzay tavan ile kapatılacağını da ifade eden Günay, "Bu 3 bin 500 yıllık tarihi geçmişi bulunan Yazılıkaya mabedinin üzerini kapatarak, kayalar üzerindeki kabartmaların tahrip olmasını önlemeye çalışacağız" şeklinde konuştu.

Bakanlık olarak Yazılıkaya'nın üzerinin kapatılması yönünde çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Bakan Günay, projenin tamamlanmasıyla birlikte çalışmalara başlanacağını söyledi. Hattuşa gezisinde Hitit Uygarlığı hakkında basın mensuplarına bilgiler veren Günay, bilgileri ile arkeologları aratmadı. Üzerinde yaşadıkları toprakların geçmiş tarihini herkesin bilmesi gerektiğini anlatan Günay, "Tarihimizi iyi öğrenelim, iyi tanıyalım" dedi.

Düzenlenen programın ardından Alacahöyük'e geçen Bakan Günay, Alacahöyük Kazı Başkanı Prof.Dr. Aykut Çınaroğlu tarafından yeniden restore edilerek ayağa kaldırılacak olan 6 Hitit kral mezarının ilk taşlarını temele koyarak, ilk harcı attı. Bakan Günay, mezarların fanus içerisinde sergileneceğini belirterek, "Çorum tarihi zenginliğini ortaya çıkartacaktır" diye konuştu.

Hattuşa ve Alacahöyük'te düzenlenen açılışlara Bakan Günay'ın yanı sıra Çorum Valisi Mustafa Toprak, AK Parti Çorum Milletvekilleri Cahit Bağcı, Murat Yıldırım, Ahmet Aydoğmuş, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Özüdoğru ile çok sayıda vatandaş katıldı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.