Haberler

En pahalı evde Beşiktaşlılar oturuyor

Tarih: 29 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Ebru Erdoğan


Rea Gayrimenkul'ün araştırmasına göre İstanbul'da aylık konut kiralarının en yüksek olduğu ilçe Beşiktaş. Mahallelerde ise 4 bin YTL'lik kiralarla Beykoz ilçesinin Acarlar ve Çavuşbaşı mahalleleri dikkat çekiyor.

Türkiye'de gayrimenkul sektöründe, dünya piyasalarına paralel olarak her ne kadar durgunluk yaşanıyor olsa da, en pahalı kentlerin başında gelen İstanbul'da, konut fiyatlarında düşüş yaşanmıyor. İnşaat şirketleri tarafından her gün yeni bir projenin inşaatının başlandığı İstanbul, konut kiralarına en çok paranın ödendiği şehirlerin de başında geliyor.

Yeni pahalı bölgeler geliyor
Etiler, Bebek, Emirgan gibi uzun yıllar 'en pahalı' sıfatını taşıyan mahallelere, yeni konut projelerine bağlı olarak artık yenileri de ekleniyor. Hatta yılların 'liste başı' bölgelerinin önüne geçen mahallelerin Anadolu yakasında yer alıyor olması da başka dikkat çekici bir nokta olarak göze çarpıyor. Beykoz ilçesi sınırları içinde yer alan Acarlar ve Çavuşbaşı, 4'er bin YTL'lik aylık kiralarıyla İstanbul'daki bütün mahallelerin ve ilçe ortalamalarının önüne geçti. Tüm bu göstergelere rağmen, ilçe bazında Beşiktaş, İstanbul'daki ilçelerin önüne geçerek en pahalı konutların yer aldığı bölge konumunu koruyor. Beşiktaş'ın pahalı olmasında kuşkusuz kendisine bağlı mahallelerin önemi büyük. Zira en pahalı ilk 20'ye giren mahallelerin 11'i, Beşiktaş'ın ilçe sınırları içinde bulunuyor.

Aylık kira 2 bin 161 YTL
Rea Gayrimenkul tarafından yapılan araştırma da, bu verileri doğrular nitelikte. Arnavutköy, Bebek, Etiler, Rumeli Hisarı, Ortaköy gibi zengin muhitlerinin sınırları içinde yer aldığı Beşiktaş'ta Rea Gayrimenkul tarafından mahalleler baz alınarak yapılan araştırmaya göre, ortalama aylık kira, 2 bin 161 YTL olarak belirlendi. Beşiktaş'ı, aylık ortalama kirası bin 559 YTL olan Sarıyer ve bin 284 YTL olan Şişli ilçeleri takip ediyor. Anadolu yakasına bakıldığında ise iki mahallesiyle 'İstanbul'un en pahalı mahalleleri' listesine ilk sıradan giren Beykoz ilçesi, bin 92 YTL ile ilçeler arasında ancak beşinci sırada yer alabildi.

En pahalı mahalle Acarlar
Beykoz ilçesinin Acarlar Mahallesi, İstanbul'un en pahalı mahallesi. 5 bin 11 nüfuslu mahallede, konutların aylık kiraları, 4 bin YTL. Yine Beykoz'un başka bir mahallesi olan Çavuşbaşı, 2 bin 976 kişilik nüfusuyla, birinciliği Acarlar mahallesiyle paylaşıyor. Aylık konut kiralarının 4 bin YTL olduğu Çavuşbaşı'nı, 3'er bin YTL ile Beşiktaş'ın ilçeleri Arnavutköy, Bebek, Etiler, Kuruçeşme, Kültür, Levent, Nisbetiye, Ortaköy ve Ulus mahalleleri takip ediyor. Sarıyer'in mahallesi Rumeli Hisarı ile Şişli'nin mahallesi Teşvikiye'de de kira fiyatları 3 bin YTL olarak gerçekleşiyor.

En çok nüfus Bahçelievler'in mahallelerinde
Rea Gayrimenkul'ün araştırmasına göre, nüfusun en yoğun olduğu yer Bahçelievler ilçesine bağlı Zafer Mahallesi'nde. 83 bin 273 nüfuslu mahallede, aylık konut kiralarının ortalaması, 650 YTL. Zafer Mahallesi'ni, yine Bahçelievler'e bağlı olan Soğanlı Mahallesi takip ediyor. 72 bin 734 kişinin yaşadığı Soğanlı'da kiralar 600 YTL. Nüfus yoğunluğunda üçüncülüğü yine Bahçelievler'deki Siyavuşpaşa Mahallesi alıyor. 70 bin 518 nüfuslu mahallede, aylık kiralar 700 YTL.



En ucuz kiralar Sultanbeyli'de

Gecekondu bölgelerinin yoğun olduğu ilçe ve mahallelerde, kira fiyatlarının da düşük olduğu gözlemleniyor. Kent merkezinde arsa bulunamayışı nedeniyle inşaat şirketlerinin gözünü diktiği bu bölgelerde, yeni projelerin bitmesiyle rakamların da yukarı çekileceği belirtiliyor. Aylık kiraların en ucuz olduğu ilçe Sultanbeyli. Ortalama aylık kiraların 363 YTL olduğu Sultanbeyli'nin nüfusu ise 272 bin 758. Sultanbeyli'yi 394 YTL ile Tuzla, 441 YTL ile Gaziosmanpaşa takip ediyor. Mahalle bazında ise en ucuz konutların olduğu yer, Gaziosmanpaşa'nın Gazi Mahallesi. Ortalama 250 YTL ödeyerek ev kiralanabilen Gazi Mahallesi'ni, yine 250 YTL aylık konut kirası olan Fatih'in Atik Mustafa Paşa Mahallesi takip ediyor. Fatih'in bir başka mahallesi Mimar Sinan, Sultanbeyli'nin Battalgazi, Eyüp'ün Akşemseddin, Pendik'in Ahmet Yesevi, Tuzla'nın Mescit, Tepeören ve Anadolu, Gaziosmanpaşa'nın Sultan Çiftliği mahalleleri, 300 YTL'lik kiralarla listenin sonunda bulunuyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.